Faleza Dunării va fi monitorizată timp de trei ani. Scara monumentală, mâncată de caverne (FOTO)
Foto: Marius Negri

Faleza Dunării va fi monitorizată timp de trei ani. Scara monumentală, mâncată de caverne (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În 2017, Galaţiul a reuşit să scape de celebra Falezogaură, care i-a adus o jenantă notorietate naţională, iar în prezent se fac lucrări ca să scăpăm şi de "puiul" ei, aflat pe Faleza Inferioară. Pentru a preîntâmpina apariţia unor degradări similare Falezogăurii, Primăria municipiului Galaţi a achiziţionat servicii de monitorizare a Falezei Dunării şi a scos la licitaţie o expertiză tehnică a scări monumentale, care este afectată de caverne.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, Primăria Galaţi a încheiat un contract în valoare de 130.000 lei fără TVA cu firma SC Proexrom SRL Iaşi pentru "Inspecţie tehnică a lucrărilor publice - zona Faleză". De fapt, este vorba despre o monitorizare şi o analiză aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei Galaţi. Conform Primăriei, "achiziţionarea acestor servicii ajută la depistarea din timp a apariţiei unor stări de degradare care ar putea fi periculoase" şi face posibile luarea de măsuri, în timp real, pentru stoparea lor. "În felul acesta, ar putea fi preîntâmpinate fenomene precum cel care a avut loc la surparea de pe Faleza Superioară, zona Elice ("falezogaura"). De asemenea, parametrii unor monitorizări de acest gen ar putea permite ulterior municipalităţii să scoată în evidenţă necesitatea obţinerii unor fonduri importante pentru realizarea unor lucrări ample de consolidare a amplasamentului", precizează Primăria.

Verificarea şi monitorizarea perimetrului se va face pe o perioadă de trei ani, conform contractului, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Conform graficului de lucrări, se vor efectua: studiul geotehnic, lucrări de foraj şi echipare piezoînclinometrică, analiza de stabilitate şi recomandări pentru măsuri de punere în siguranţă, verificare şi monitorizare a amplasamentului pe o perioada de trei ani, cu o frecvenţă a măsurătorilor lunară pentru primele şase luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la trei ani în funcţie de rezultatele obţinute în intervalul de şase luni.

"Am fost întrebat în multe situaţii despre lucrări ce ar putea fi făcute pentru consolidarea şi modernizarea Falezei. Este unul dintre obiectivele principale pe care mi le-am propus şi pentru a putea accesa fondurile necesare demarării acestor lucrări este foarte important să aflăm date reale privind situaţia solului din acest perimetru. Aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, suma necesară este foarte mare şi depăşeşte puterea bugetului local, motiv pentru care facem tot ce este necesar să atragem fonduri şi din alte surse", afirmă primarul Ionuţ Pucheanu.

Probleme grave de rezistenţă

Într-un interviu acordat ziarului nostru, inginerul Gheorghe Pascariu, directorul general al SC Servland SRL, compania care a executat lucrările care ne-au scăpat de Falezogaură, atrăgea atenţia că scara monumentală care leagă Faleza Superioară de cea Inferioară are probleme grave de rezistenţă şi, într-un viitor, riscă să aibă avarii sau ca umplutura de sub scară să plece la vale, din cauza cavernelor. Vestea bună este că Primăria nu a făcut urechea toacă, şi tocmai a scos la licitaţie realizarea unei expertize a scării monumentale. "Municipiul Galaţi doreste achiziţia serviciilor de proiectare faza expertiză tehnică pentru obiectivul “Scară zona Faleză”, întrucât în urma vizitelor făcute în subteranul scărilor ce fac accesul între Faleza Superioară şi cea Inferioară, de către reprezentanţii firmei care au executat lucrările de remediere a accidentului de teren de pe B-dul Marii Uniri, s-au constatat caverne şi şiroaie puternice ale apei în taluzul de sub scară şi elemente de beton armat (stâlpi, grinzi, planşeu, pereţi) aflate în diferite stadii de degradare. În stadiul actual, structura prezintă pericol pentru circulaţia pietonală şi, de asemenea, poate pune în pericol lucrările de remediere a accidentului de teren executate în această zonă. Toate aceste defecte pun în pericol rezistenţa, stabilitatea şi siguranţa în exploatare a construcţiei", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Valoarea estimată a contractului este de 40.000 de lei, iar data-limită de depunere a ofertelor este 18 decembrie.

Citit 6479 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.