Faleza Dunării va fi monitorizată timp de trei ani. Scara monumentală, mâncată de caverne (FOTO)
Foto: Marius Negri

Faleza Dunării va fi monitorizată timp de trei ani. Scara monumentală, mâncată de caverne (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În 2017, Galaţiul a reuşit să scape de celebra Falezogaură, care i-a adus o jenantă notorietate naţională, iar în prezent se fac lucrări ca să scăpăm şi de "puiul" ei, aflat pe Faleza Inferioară. Pentru a preîntâmpina apariţia unor degradări similare Falezogăurii, Primăria municipiului Galaţi a achiziţionat servicii de monitorizare a Falezei Dunării şi a scos la licitaţie o expertiză tehnică a scări monumentale, care este afectată de caverne.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, Primăria Galaţi a încheiat un contract în valoare de 130.000 lei fără TVA cu firma SC Proexrom SRL Iaşi pentru "Inspecţie tehnică a lucrărilor publice - zona Faleză". De fapt, este vorba despre o monitorizare şi o analiză aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei Galaţi. Conform Primăriei, "achiziţionarea acestor servicii ajută la depistarea din timp a apariţiei unor stări de degradare care ar putea fi periculoase" şi face posibile luarea de măsuri, în timp real, pentru stoparea lor. "În felul acesta, ar putea fi preîntâmpinate fenomene precum cel care a avut loc la surparea de pe Faleza Superioară, zona Elice ("falezogaura"). De asemenea, parametrii unor monitorizări de acest gen ar putea permite ulterior municipalităţii să scoată în evidenţă necesitatea obţinerii unor fonduri importante pentru realizarea unor lucrări ample de consolidare a amplasamentului", precizează Primăria.
Verificarea şi monitorizarea perimetrului se va face pe o perioadă de trei ani, conform contractului, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Conform graficului de lucrări, se vor efectua: studiul geotehnic, lucrări de foraj şi echipare piezoînclinometrică, analiza de stabilitate şi recomandări pentru măsuri de punere în siguranţă, verificare şi monitorizare a amplasamentului pe o perioada de trei ani, cu o frecvenţă a măsurătorilor lunară pentru primele şase luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la trei ani în funcţie de rezultatele obţinute în intervalul de şase luni.
"Am fost întrebat în multe situaţii despre lucrări ce ar putea fi făcute pentru consolidarea şi modernizarea Falezei. Este unul dintre obiectivele principale pe care mi le-am propus şi pentru a putea accesa fondurile necesare demarării acestor lucrări este foarte important să aflăm date reale privind situaţia solului din acest perimetru. Aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, suma necesară este foarte mare şi depăşeşte puterea bugetului local, motiv pentru care facem tot ce este necesar să atragem fonduri şi din alte surse", afirmă primarul Ionuţ Pucheanu.

Probleme grave de rezistenţă

Într-un interviu acordat ziarului nostru, inginerul Gheorghe Pascariu, directorul general al SC Servland SRL, compania care a executat lucrările care ne-au scăpat de Falezogaură, atrăgea atenţia că scara monumentală care leagă Faleza Superioară de cea Inferioară are probleme grave de rezistenţă şi, într-un viitor, riscă să aibă avarii sau ca umplutura de sub scară să plece la vale, din cauza cavernelor. Vestea bună este că Primăria nu a făcut urechea toacă, şi tocmai a scos la licitaţie realizarea unei expertize a scării monumentale. "Municipiul Galaţi doreste achiziţia serviciilor de proiectare faza expertiză tehnică pentru obiectivul “Scară zona Faleză”, întrucât în urma vizitelor făcute în subteranul scărilor ce fac accesul între Faleza Superioară şi cea Inferioară, de către reprezentanţii firmei care au executat lucrările de remediere a accidentului de teren de pe B-dul Marii Uniri, s-au constatat caverne şi şiroaie puternice ale apei în taluzul de sub scară şi elemente de beton armat (stâlpi, grinzi, planşeu, pereţi) aflate în diferite stadii de degradare. În stadiul actual, structura prezintă pericol pentru circulaţia pietonală şi, de asemenea, poate pune în pericol lucrările de remediere a accidentului de teren executate în această zonă. Toate aceste defecte pun în pericol rezistenţa, stabilitatea şi siguranţa în exploatare a construcţiei", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Valoarea estimată a contractului este de 40.000 de lei, iar data-limită de depunere a ofertelor este 18 decembrie.

Citit 6063 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:13

4 comentarii

 • postat de Teo
  Vineri, 15 Decembrie 2017 21:51
  82.137.10.***
  Tunel pe sub Dunare? Haidi bre, pi buni?
  1
  1
  Raportează
 • postat de Patriotismul local galatean, inexistent
  Vineri, 15 Decembrie 2017 17:19
  163.172.171.***
  @ Sandu

  Sa stii ca proiectul tunelului pe sub Dunare de la Galati a fost anulat, a fost trecut la si altele de noul primar, de primarelul Puchenita, de cum a ajuns primar, din prima secunda de cand a ajuns primar. Nu mai tineti minte ca acel consortiu care facea forarile si care incepuse prima etapa a studiului de fezabilitate incheiase/parcusese prima etapa a studiului si astepta prima transa de bani pe care Primaria lui nea Pucheanu a refuzat sa-i plateasca, tragand clapa astfel unui consortiu cu renume international Louis Berger care a construit tunele si prin Dubai si prin intreaga lume, numai ca baietul Pucheanu trebuia sa apere afacerea cu bacul a sleahtei PSD si astfel a anulat proiectul neplatindu-le banii pentru prima etapa a studiului. Si nici pana astazi copilul/junele Puchenita, PSD-istul nu ne-a zis de ce tine cu dintii de atitudinea asta marsava din a nu realiza astfel de proiecte mari de infrastructura pentru propriul oras (Galati) pe care-l manageriaza. Nici astazi nea Pucheanu nu ne-a zis de ce a trebuit sa anuleze el proiectul care ar fi deschis si Galatiul asta spre noi posibilitati de dezvoltare pentru galatenii/cetatenii acestui oras. Ce credeai ca acel consortiu era amator? Credeai ca la acel consortiu erau niste amatori pe care trebuia sa-i ghidezi tu mai Pucheanu? Pucheanu a tras clapa acelui consortiu spunand el tuturor ca stie el mai bine cum sta treaba.

  La Galati se planteaza panselute, la Braila se construieste pod peste Dunare. Pare ca Galatiul e blestemat pe veci.

  Nici astazi Pucheanu nu a explicat in fata galatenilor de ce a dat cu flit, a tras in teapa, a prostit un consortiu international neonorandu-si partea orasului de a achita prima etapa a studiului. Nici astazi Pucheanu nu a explicat galatenilor de ce se impotriveste cu atata patos modernizarii Galatiului prin realizarea de proiecte mari de infrastructura precum era tunelul pe sub Dunare de la Galati, traversare a Dunarii pe care Galatenii o cer de zeci de ani. Pacat ca in fruntea Galatiului a venit unul care nu tine cu orasul asta.

  Daca tot nu da doi bani Pucheanu pe modernizarea Galatiului atunci sa se duca la Braila sa candideze pentru Braila si sa astepte sa-l aleaga brailenii, daca l-or alege, fiindca in niciun caz Pucheanu nu pare sa tina cu Galatiul, in niciun caz nu pare ca pe Pucheanu l-ar interesa modernizarea Galatiului, modernizarea propriului oras prin astfel de proiecte mari de infrastructura precum era tunelul pe sub Dunare de la Galati. Nu vedeti ca parca Pucheanu ar munci si ar lupta mai mult pentru Braila decat pentru Galati. Pucheanu lasa impresia ca brailenii l-au votat si nu galatenii. Cum draq tu primar de Galati sa nu lupti pentru modernizarea Galatiului (a propriului oras pe care-l conduci) si sa astepti sa se construiasca pod la Braila? Probabil ca in mintea lui Pucheanu, Galatiului si galatenilor le-ar fi stricat, i-ar fi deranjat sa aiba o trecere, o traversare moderna a Dunarii aici in Galati.

  Cu astia orasul Galati nu va fi modernizat niciodata cu proiecte mari de infrastructura. Cu asta in fruntea Galatiului orasul va continua sa fie o vagauna lipsita/vitregita de proiecte mari de infrastructura care sa modernizeze acest oras.

  Nu stiati ca Pucheanu de cum a ajuns primar a anulat proiectul tunelului neplatind prima etapa a studiului doar pentru a apara afacerea de partid cu bacul de la Galati, afacerea lui Viorel Stefan. Pucheanu are impresia ca pe el brailenii l-au votat si de aceea nu continua niciun proiect inceput de fosta administratie de modernizare a Galatiului. Pucheanu era preocupat din prima secunda sa traga clapa acelui consortiu fiindca Pucheanu pare condus de la partid ca o papusa trasa de sfori. Galatenii de zeci de ani tot cer o traversare moderna a Dunarii aici la Galati iar Pucheanu s-a prefacut ca nu aude, el s-a prefacut ca nu stie. O traversare moderna a Dunarii aici la Galati in primul rand ar fi modernizat Galatiul iar in al doilea rand cred ca ar fi creat noi posibilitati de investitii ale strainilor aici in orasul nostru. Asa, sa fiti siguri ca toate investitiile (straine sau romanesti) se vor duce acolo unde este podul, adica la Braila, iar Galatiul va ramane in continuare fara, Galatiul va ramane in continuare "cu degetul in gura", fara investitii mari.

  Galatenii nu au stiut niciodata sa-si sustina propriul interes si anume modernizarea propriului...din cate se pare galatenilor le place sa traiasca intr-o cocina de oras nemodernizata si subdezvoltata.

  Pucheanu a prostit, a tras clapa acelui consortiu spunand ca stie el mai bine si ca se pricepe el mai bine decat toti. Brailenii se vor mandri cu modernizarea orasului lor prin construirea acelui pod la ei in oras pe cand galatenii vor continua sa traiasca in mocirla aceasta de oras nemodernizat, stadiu la care Pucheanu ii place sa tina orasul. La Galati se mai peticeste cate un trotuar, cate o strada ("MARE PROIECT"), iar la Braila se realizeaza proiectele mari de infrastructura.
  Niste impostori ca Pucheanu care nu iubesc acest oras Galati.
  Galatiul cu peticirea trotuarelor ca mare proiect de lauda, iar Braila cu podul peste Dunare. Vedeti diferenta de atitudine, anvergura, amploarea, nivelul, diferenta?
  Pacat. Orasul nostru se scufunda pe zi ce trece, si la propriu si la figurat. Subdezvoltarea caracterizeaza Galatiul cel mai bine.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă
  Vineri, 15 Decembrie 2017 10:02
  92.86.37.***
  ... e metafora iar "a scari", chifla de autor la tastatura, probabil - adica e prezumtie din partea autoarei acestei postari ca ce dreack, sigur nu exista agramati printre angajati ... in rest, asa cum e, buna, rea, cu scorburi, cavitati, cu gauri, cu prapastii etc faleza e a noastra, altceva mai de efect in Galati si care sa ne reprezinte, n-avem ... bineinteles, in afara de Bacalbasa pe persoana politica, ca pe persoana fizica e chiar ok, adica un vajnic pensionar mereu pus pe sotii, pensionar, un mosulica viu, cu imaginatie debordanta si insomniac din cauza emisiunilor lui Capatos ... politic insa e vesnic crizat si voteaza in ciuda, uitandu-se mereu in urma pe "uliţă", prin Parlament, sa nu-l bata cineva de la #rezist pe umăr ca cam - cacofonie si unul, si celalalt - este cazul sa degajeze ... sa-l reabilitezi dpdv al bunului simt p-acolo pe Bacalbasa, sa faci licitatii ptr studii de fezabilitate, proiecte, sa accesezi fonduri europene chiar nu se justifica, mai bine se scoate din joben un altul cu acelasi ADN, dar mai iepuras ... de ex pe tatu lu' Alexandru ... a lu' Alexandru Paslaru !
  4
  4
  Raportează
 • postat de Sandu
  Vineri, 15 Decembrie 2017 08:39
  109.103.134.***
  Hai sa fim seriosi.3 ani monitorizare si multi bani dati unei firme din Iasi cand se stie ca Bucurestiul are cei mai buni specialisti si firme care pot sa faca studii geotehnice si de foraj.Dupa 3 ani se termina si mandatul actualului primar si o luam de la inceput.Asa s/a facut cu studiile si pentru tunelul pe sub Dunare de care nu mai vorbeste nimeni acum dar banii cred ca au zburat deja din bugetul primariei.
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.