Cât mai costă întreţinerea unui câine în padoc. TARIFE REVIZUITE de aleşii locali

Cât mai costă întreţinerea unui câine în padoc. TARIFE REVIZUITE de aleşii locali
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În loc de 11,72 de lei cu TVA, cazarea şi hrănirea unui câine în padoc va costa 5,25 de lei cu TVA pe zi. La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au decis modificarea tarifelor pentru serviciul de ecarisaj, tarife stabilite prin vot în urmă cu şase luni. Din păcate, crearea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Galaţi şi din localităţile limitrofe şi construirea unui padoc între comunele Vânători şi Tuluceşti au rămas doar proiecte!

"Astăzi a avut loc şedinţa operativă cu primarii localităţilor alături de care vom pune în curând bazele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară care să poată prelua gestionarea câinilor fără stăpân atât de la nivelul municipiului Galaţi, cât şi de pe raza localităţilor: Şendreni, Odaia Manolache, Tuluceşti, Vânători şi Smârdan. Terenul identificat pentru realizarea unui padoc este situat între comunele Vânători şi Tuluceşti. Până pe data de 26 ianuarie vor fi gata actele, astfel încât să putem aproba în şedinţa Consiliului Local înfiinţarea acestei asociaţii. Noul padoc ar putea fi operaţional până la finele acestui an", anunţa, pe 10 ianuarie 2017, pe Facebook, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Din păcate, nici măcar unul dintre cele două demersuri nu s-a concretizat anul acesta.

În iulie, în încercarea de a rezolva problema câinilor comunitari, primarul s-a întâlnit cu Flavius Dumitru Bărbulescu, directorul general al Asociaţiei "Direcţia Pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor", responsabilă de faptul că oraşe precum Braşovul au reuşit să rezolve problema maidanezilor. Iar municipalitatea gălăţeană părea interesată să intre în acest ONG. Din păcate, nici în acest caz nu s-a concretizat nimic.

Şi în afară de realitatea cât se poate de concretă a maidanezilor de pe străzi, singurele decizii luate anul acesta în privinţa câinilor fără stăpân vizează tarifele pentru activităţile desfăşurate de serviciul de ecarisaj, tarife actualizate în mai anul acesta şi modificate în decembrie.

"Plimbăm fiecare câine cu taxiul?"

Aşa întreba consilierul local PNL Onuţ Atanasiu, în şedinţa ordinară de Consiliu din 31 mai 2017, în cadrul dezbaterii noilor tarife ale serviciului de ecarisaj, tarife care nu mai fuseseră actualizate din 2008. Intrigat de costul transportului în adăpost al unui câine - 60,11 lei cu TVA faţă de 22 de lei cât fusese până atunci - liberalul a atras atenţia că în oraş taxiul are un preţ mediu de doi lei pe kilometru şi că, în Bucureşti, o ambulanţă veterinară care are medic şi consultă câinele, percepe 100 de lei de intervenţie. "Să ştiţi că nu fac transport special pentru fiecare câine în parte! Dacă sunteţi dispus la a lua, la propriu, borcane în cap, vă invit odată cu o echipă de ecarisaj la prinderea câinilor!", i-a replicat primarul, precizând că ambele utilitare Peugeot Boxer, dotate cu câte 20 de cuşti pentru transportul câinilor, şi cu câte un echipaj format din agent veterinar şi doi capturatori de câini, pleacă de dimineaţă, la sesizările primite, şi se întorc după ce au umplut cuştile.

Tarifele din 31 mai

Prin hotărârea 286 din 31 mai 2017, s-au stabilit noile tarife cu TVA: 180,36 de lei pentru capturarea unui maidanez, 60,11 lei - transportul în adăposturile Ecosal şi examinarea de către un medic veterinar, 11,72 de lei pe zi - hrana şi cazarea în padoc a aceluiaşi câine, 23,38 de lei - deparazitarea internă şi externă plus vaccinarea antirabică, 12,67 de lei - crotalierea, şi între 45,29 şi 76,87 de lei - sterilizarea.

S-a ieftinit întreţinerea

Pe 19 decembrie, consilierii locali au modificat două dintre tarifele de ecarisaj. Astfel, cazarea unui câine în adăpost va costa 3,94 de lei pe zi în loc de 8,79 de lei, iar hrănirea - 1,31 de lei pe zi cu TVA în loc de 2,93 de lei pe zi, tarife cu TVA.

Reducerea la jumătate a tarifelor pentru cazarea şi hrănirea maidanezilor în cele două padocuri a fost cerută chiar de Serviciul Public Ecosal. În raportul de specialitate al proiectului se arată că solicitarea are la bază noile reglementări din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar şi numărul mai mic de câini din padoc: "În urma analizării activităţii de îngrijire a câinilor fără stăpân desfăşurată la cele două adăposturi în anul 2017, s-a constatat că numărul mediu de capete de câini cazaţi şi hrăniţi este de 904 faţă de 1.250, în ultima fundamentare".

Tariful pentru adopţia la distanţă a unui câine din padoc a rămas tot de 139,23 de lei cu TVA.

Eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi cronic şi incurabil ori care nu au fost revendicaţi şi adoptaţi în condiţiile şi termenele legale costă 88,09 lei cu TVA pe cap de câine, Hotărârea Consiliului Local 286 din 31 mai 2017.

Cum puteţi adopta un câine

Potrivit Serviciului Public Ecosal, până la jumătatea acestei luni, doar 23 de câini şi-au găsit o casă, părăsind adăposturile publice. Conform Ecosal, şase blănoşi au fost adoptaţi de către persoane fizice, iar 17 de către ONG-uri. Căţeii au carnet de sănătate, microcip, sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi vaccinaţi. Pentru adopţie nu aveţi nevoie decât de o copie a cărţii de identitate, copia unei facturi de utilităţi şi o dovadă de venit.

Citit 8187 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 00:11

11 comentarii

 • postat de Costache
  Luni, 01 Ianuarie 2018 12:00
  79.116.105.***
  Mai trece multa vreme pana cand se va calcula, recalcula granitele acestui "imperiu" firmele platesc taxa de ecarisaj,iti apare maidanezu in fata,l-ai luat cu tot cu bara(cine plateste toate acestea,)?etc cand ii vezi ca topaie in 3 picioare din urma unei imprejurari,atunci ONG-urile pe aceasta tema sunt legati la ochi .frumos,asa imi place.oamenii sunt destepti.apoi sunt indignati ca li se da furadan in unele cazuri. (Li se dechid ochii)pericolul,banii cheltuiti prostete,mizeria etc! Acesti sutinatori de exponate murdare,probabil sunt si ei la fel.sigur Maidanezii n-au nicio vina
  Dar pt asta se plateste cu viata, in lei, si au pretentia ca la semafor sa treaca primii,sunt mai multi si ti.e frica sa te dai la ei(asta pt cine intelege) in rest tunurile pe autoritati. Nu padocuri , nimic.aer liber
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costache
  Duminică, 31 Decembrie 2017 18:00
  100.99.74.***
  Mai trece multa vreme pana cand se va calcula, recalcula granitele acestui "imperiu" firmele platesc taxa de ecarisaj,iti apare maidanezu in fata,l-ai luat cu tot cu bara(cine plateste toate acestea,)?etc cand ii vezi ca topaie in 3 picioare din urma unei imprejurari,atunci ONG-urile pe aceasta tema sunt legati la ochi .frumos,asa imi place.oamenii sunt destepti.apoi sunt indignati ca li se da furadan in unele cazuri. (Li se dechid ochii)pericolul,banii cheltuiti prostete,mizeria etc! Acesti sutinatori de exponate murdare,probabil sunt si ei la fel.sigur Maidanezii n-au nicio vina
  Dar pt asta se plateste cu viata, in lei, si au pretentia ca la semafor sa treaca primii,sunt mai multi si ti.e frica sa te dai la ei(asta pt cine intelege) in rest tunurile pe autoritati. Nu padocuri , nimic.aer liber
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 30 Decembrie 2017 23:39
  5.13.249.***
  Platim odata ca persoana fizica, a doua oara ca pers juridica la sociatiile furaciuni d epropietari si a treia oara ca sediu pers juridica la cei ce declara sediul social acasa in propeitatea lor. Bai voi sunteti marleti sau carleti? Adica cat de nesimtit sa fii sa ceri trei taxe pentru ceva ce faci foarte prost calitativ???? A da uitasem. trb sa fii Roman in colonia fosta Romania si sa fii si in consiliul local, parlamentar sau orice alta denumire ce-mi intoarce stomacul pe dos... Misto Lebed!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cineva
  Vineri, 29 Decembrie 2017 22:38
  109.103.136.***
  La urmatoarele alegeri , daca mai exista acest subiect nu mai votez PDS.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Costi
  Joi, 28 Decembrie 2017 22:17
  188.24.207.***
  180,36 de lei pentru capturarea unui maidanez? Daca prin unul pe zi inseamna 5.400 de lei pe luna. Care sunt conditiile ca sa pot sa primesc si eu bani pentru caini prinsi?
  0
  10
  Raportează
 • postat de PAVELIU TATIANA GALATI
  Joi, 28 Decembrie 2017 16:44
  109.166.137.***
  EU AM 6CIINI,O PISICA! CAUT O CASA CURTE UNDE SA LOCUIESC CU FAMILIA MEA SI CU ACESTE ANIMALUTE.AM TOT CAUTAT INSA TOTI REFUZA! MA NUMESC PAVELIU TATIANA SINT DJN GALATI.NR 0758486368 .AM MAI LASAT UN EMAIL LA ONG INSA NU AM PRIMIT NICI UN RASPUNS!
  4
  1
  Raportează
 • postat de Mario
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 11:41
  78.97.254.***
  deci cum poti sifona o gramada de lovele,schimbi toate bordurile,pe care oricum nimeni nu baga in seama si dai de 10 ori mai mult pe ele,le asiguri la caini,conditii ,,de lux,,spui ca investesti o suma imensa,dar de fapt,doar un sfert se duc in padoc,restul in buzunarele lor f largi,faci un parc de copii si dupa cateva luni,nu-ti mai vine sa-ti duci copilul acolo,dar suma investita este exorbitanta in comparatie cu materialele folosite,vopseaua se scorojeste,plasticul se rupe,leaganele scartaie de innebunesti,buruienile acopera tot,groapa de nisip,e mai mult pamant,ar tb trimisi pe teren sa verifice starea tuturor parcurilor din oras,ca s-arate cum erau la inceput,cred ca e de bun simt,fata de oamenii care te-au ales sa le oferi niste conditii decente,cand se duc cu cei mici intr-un parc!!!
  3
  22
  Raportează
 • postat de Boby
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 10:12
  109.166.128.***
  Uite cățelul, nu e cățelul, banii alocați cu aceste padocuri sunt în zadar, e plin de caini , vine nea Costică hingherul prinde doi și a doua zi eliberează trei. Micro 21 în spate la Cozamin numai puțin de 20 de cățeluși își vor face apariția la prima strigare, dar ce ne pasa? Salariile directorilor de la insitutiile abilitate sunt bune la praful care este în tara , cățeii se înmulțesc și toată lumea e fericita. Mai intra vreo doi trei iubitori de animale care amenință cu protestul și uita așa conform statisticei în anul 2020, în Galați raportul om-caine va fi de 1 la 1, competiție puternica făcând și felinele a căror număr este în creștere.
  4
  23
  Raportează
 • postat de Bau-bau
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 08:41
  5.13.206.***
  Nu ati scris cat mai costa o eutanasiere. Conform legii, daca se aplica legea, cainii erau la jumatate pana acum si in padocuri si pe strazi..,
  7
  21
  Raportează
 • postat de Fake
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 06:17
  79.116.110.***
  Chiar și asa, un caine are alocati mai multi bani intr-o luna de zile, decat un copil, prin alocația de mizerie, pe care i-o ofera minunatul stat unde parintii plătesc taxe si impozite cu varf si îndesat. Avem o cloaca politica in toata splendoarea ei.
  4
  28
  Raportează
 • postat de Potaia
  Miercuri, 27 Decembrie 2017 01:03
  82.137.14.***
  Despre eutanasiere inca nimic.Potaile raman inca vaca care da lapte pentru smecheri.
  6
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.