Pedepse mai mici pentru corupţi şi condamnare la domiciliu - modificări propuse de PSD la Codul penal

Pedepse mai mici pentru corupţi şi condamnare la domiciliu - modificări propuse de PSD la Codul penal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un grup de 39 de senatori şi deputaţi PSD au depus o propunere de modificare a codurilor penale prin care vor reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă, dar şi ca pedepsele de până la trei ani să fie executate la domiciliu, anunţă News.ro.

Astfel, conform propunerilor celor de la PSD, în Codul penal vor fi  modificate şapte articole privind concursul de infracţiuni, regimul închisorii, luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă şi abuzul în serviciu.

Pedepse mai mici

Forma actuală a Codului penal prevede că un inculpat, acuzat de mai multe infracţiuni, va ispăşi pedeapsa cea mai grea la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. În varianta modificată se prevede ca pedeapsa cea mai grea poate fi mărită cu "până la o treime din aceasta".

Parlamentarii vor ca "pedepsele cu închisoarea de până la trei ani se execută la domiciliu". Această măsură, a închisorii la domiciliu, ar urma să se aplice şi în cazul celor condamnaţi la peste trei ani de detenţie, dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor cu "boli grave sau incurabile, stabilite prin lege".

Mita pentru altul este legală

O altă modificare vizează articolul 289 alineatul 1, referitor la luarea de mită, alineat care în forma actuală stabileşte că: "Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta".

Varianta modificată elimină formula "pentru altul", specifică faptul că este vorba despre foloase "materiale" şi stabileşte la un an limita inferioară a pedepsei.

Pedepsele se reduc şi pentru darea de mită, acestea urmând a fi între şase luni şi cinci ani, faţă de pedepsele stabilite în prezent, care sunt cuprinse între doi şi şapte ani.

Parlamentarii vor ca acuzaţii de trafic de influenţă să fi primit bani sau foloase materiale direct pentru ei şi nu pentru alţii. Şi aici limitele pedepselor vor fi reduse, de la doi la şapte ani, la unu la cinci ani de închisoare. Aceleaşi modificări se aduc şi la articolul care vizează săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Prag de 200.000 de euro, pentru abuzul în serviciu

Conform celor de la News.ro, cei 39 de parlamentari PSD vor să modifice articolul 297 referitor la abuzul în serviciu. Astfel, dacă în varianta actuală se stabileşte că "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică", pesediştii propun ca "defectuos" să fie înlocuit cu formula "prin încălcarea legii", iar "prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice" să devină "prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice". Şi în acest caz, limitele pedepsei sunt modificate, durata acesteia putând fi de la un an şi cinci ani.

În acest caz, argumentul iniţiatorilor este că "aplicarea unei sancţiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârşită într-o formă gravă şi anume fapta a cauzat o pagubă materială substanţială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro".

Hărţuirea sexuală nu va mai fi infracţiune

În întreaga lume se discută despre hărţuirea sexuală la locul de muncă, faptă care se pedepseşte, fiind considerată foarte gravă. La noi, foarte puţine femei au curajul să spună că au fost hărţuite de şefii lor, aşa că parlamentarii PSD vor să scoată această infracţiune în afara legii. Aceştia vor abrogarea art. 299 din Codul penal, referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, considerând că "noţiunea de favoruri sexuale este o noţiune care nu poate fi determinată precis".

Citit 3148 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.