Director "public" cu venit secret

Director "public" cu venit secret
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Deşi este plătit din banii contribuabililor, politicianul Nicolae Viorel Trif îşi ţine veniturile la secret *

Consilierul local PD-L Nicolae Viorel Trif este directorul coordonator al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – Agenţia Teritorială 2 – Sud-Est. Tânărul politician nu a avut nimic de scris în declaraţia de avere, pentru că, tragem noi concluzia, nu are nici casă, nici maşină, nici terenuri, nici afaceri, conturi sau datorii. E sărac ca Iov. Până aici declaraţia de avere e barată toată.

Singurul loc unde Trif ar fi putut să ne “surprindă” – la capitolul venituri – a fost păstrat secret. Scurt şi sec, alesul local ne trimite la fişa fiscală. * Aferim de-atâta transparenţă!

O instituţie publică puţin cunoscută

Pentru necunoscători, ANRSC este o instituţie publică de interes naţional, în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, având drept scop reglementarea, monitorizarea şi controlul activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice. Nu prea ştie nimeni de ea, dar asta nu schimbă situaţia.

Viorel Trif, directorul pe Zona 2 Sud-Est are 29 de ani, este de profesie jurist şi în vara lui 2008, când a devenit consilier local era  expert în cadrul ANRSC. Contactat telefonic, tânărul director ne-a explicat că instituţia pe care o conduce monitorizează tot ce înseamnă servicii de utilitate publică, de la alimentare cu apă, canalizare, energie termică, salubrizare, iluminat public şi până la transportul public local.

După cum am aflat, agenţia condusă de Trif are 7 angajaţi aici, plus 3 la Buzău, pentru toată Zona 2 Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea.

Deci un director peste 10 oameni. Nu-i rău, la Direcţia de Tineret sunt doi directori la 12 oameni.

Top secret

Şi în declaraţia de avere de la începutul mandatului, şi în cea actualizată, Nicolae Viorel Trif a declarat în dreptul veniturilor „conform fişei fiscale”. Cum noi ştiam că legea îl obligă să-şi facă publice veniturile, am zis că poate o fi afişat undeva fişa fiscală.

Greşit! Aceasta se obţine doar prin ordin judecătoresc sau cu acordul persoanei respective, ne-a declarat cineva de la Finanţe. Să înţelegem că domnul Trif ne-a dat, tacit, acordul să ne uităm pe fişa dumnealui?

Nici măcar suma câştigată din indemnizaţia de consilier n-a vrut să ne-o spună. Spre deosebire de colegii săi cărora nu li s-a părut un secret venitul de ales local, Trif scrie laconic la secţiunea „venituri din alte surse”: „indemnizaţie de consilier”.

L-am întrebat dacă are ceva cu cifrele de se fereşte atât de aprig să le scrie. „Nu am probleme cu cifrele, consider că am posibilitatea să fac referire la fişa fiscală. Această declaraţie de avere mi-a fost acceptată în această formă. Noi, prin regulamentul intern, avem obligaţia de a nu comunica date privind politica de salarizare”, ne-a declarat politicianul.

Şi aşa şi este, tot ANRSC-ul are veniturile… conform fişei fiscale. Probabil în cadrul programului de transparenţă al Guvernului Boc. 

Legea-i doar pentru alţii?

În concluzie, Trif conduce o instituţie publică, este plătit din bani publici, deci din banii noştri, dar nu ne poate spune şi cu cât. Pe site-ul agenţiei, am deschis, cum vă spuneam, de curiozitate, câteva declaraţii de avere şi am constatat că titularii ne trimit tot la fişa fiscală. Ne întrebăm ce sens mai are completarea unei declaraţii de avere dacă veniturile sunt… secret?

Trif a mai adăugat că prin legea salarizării unice va trece la grila Ministerului Administraţiei şi Internelor. Clar?

Întrebat dacă nu este în situaţie de incompatibilitate (fiind şi consilier local şi ocupându-se cu treburi de monitorizare ale unor utilităţi de mare interes), Trif ne-a spus că nu este funcţionar public, ci intră în categoria personalului contractual.

Politic, Trif este preşedintele organizaţiei municipale de tineret a PD-L şi vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PD-L Galaţi. Şi noi care mai speram ca tinerii politicieni să schimbe vechile obiceiuri…

Citit 2843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.