Cât de mare este sărăcia din vistieria Galaţiului

Cât de mare este sărăcia din vistieria Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Nu mai puţin de 369,4 milioane de lei pentru funcţionare şi doar 20,4 milioane de lei pentru dezvoltarea Galaţiului, aceştia ar putea fi banii de cheltuială ai oraşului pentru anul 2018. Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 se află în dezbatere publică până luni, 22 ianuarie.

În martie 2017, Galaţiul pleca la drum cu un buget de venituri şi cheltuieli aprobat de aleşii locali în sumă de 519,6 milioane de lei, din care 456,4 milioane la secţiunea funcţionare şi 63,2 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare. Sumele de anul trecut par exorbitante faţă de cele cuprinse în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2018, lansat în dezbatere publică pe portalul Primăriei municipiului Galaţi.
Conform raportului de specialitate, "prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi pentru anul 2018 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 389,9 milioane de lei, din care 369,4 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 20,4 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare".
Aritmetic, bugetul este mai mic cu 129,7 milioane de lei, din care 86,9 milioane de lei lipsesc de la funcţionare. O explicaţie ar putea fi şi faptul că, anul acesta, banii pentru plata salariilor profesorilor nu mai vin la Primărie, ca până acum.
În acelaşi timp, suma alocată pentru investiţiile oraşului este dezamăgitoare, banii alocaţi reprezentând doar o treime din cei prevăzuţi anul trecut!

Unde se duc cei mai mulţi bani

Potrivit documentelor postate de Primărie, cea mai consistentă sumă de bani este alocată la capitolul "Transporturi" - 80,8 milioane de lei, din care 22 milioane de lei pentru întreţinerea străzilor, 30 milioane de lei - subvenţii, iar 28,8 milioane de lei - rambursarea creditelor contractate pentru achiziţii mijloace de transport şi modernizări de străzi.
Locul secund în topul cheltuielilor este ocupat de capitolul "Asigurări şi asistenţă socială" - 67,6 milioane de lei, din care vor fi susţinute centrele de asistenţă socială, căminele de bătrâni şi cantina de ajutor social.
Pentru administraţia publică locală sunt prevăzute 55,2 milioane de lei, din care 41,8 milioane de lei vor asigura plata salariilor angajaţilor din Primăria Galaţi.
Pentru "Cultură, recreere şi religie" sunt cuprinse 34,4 milioane de lei, "Combustibil şi energie" - 33,8 milioane de lei, "Învăţământ" - 27,5 milioane de lei, salubrizarea oraşului - 20 milioane de lei, iar pentru "Sănătate" - 18,5 milioane de lei.

Unde puteţi face "amendamente"

Proiectul de buget, raportul de specialitate şi expunerea de motive pot fi consultate pe site-ul Primăriei Galaţi - www.primariagalati.ro. "Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate, pot fi depuse zilnic, până pe 22 ianuarie 2018, pe adresa de e-mail comunicare
primariagalati.ro sau prin poştă pe adresa instituţiei - strada Domnească nr. 54", precizează administraţia locală.

Citit 6714 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2018 00:50

15 comentarii

 • postat de Sergiu Moldovan
  Duminică, 21 Ianuarie 2018 09:11
  192.99.55.***
  Doar PSD, doar PSD. PSD-e, PSD-e si oamenii lor. Bani parandarat pentru firme, si cei care sprijina si au sprijinit partidul. La Galati un ou costa cat un BOU
  0
  4
  Raportează
 • postat de cetateanuL
  Duminică, 21 Ianuarie 2018 09:08
  95.76.2.***
  DESTEPT ESTI FLORIN DUPA CUM VORBESTI . HABAR NU AI SI PENTRU ATI VERIFICA DESTEPTACIUNEA VERIFICA SA VEZI CINE STAPANESTE DE 28 DE ANI BANII NEVROM, BAC, AFDJ, SI TOTO PORTUL GALATIULUI. CEI IMBOGATITI SUNT PLECATI DEJA IN PARLAMENT , PSDISTI , CARE AU MULS GALATIUL CU FIRME SI O FAC IN CONTINUARE. INFORMEAZA TE PUTIN CA SA NU MAI SUSUTII ABERATII . VORBA LUI LAPUSNEANU - PROSTI DAR MULTI- SI DA, GALATIUL RAMANE CU SENILII SI ANALFABETII.
  2
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 19 Ianuarie 2018 13:35
  86.127.115.***
  Pt Elvira
  Mai lasati-o moarta ca fura PSD-ul si de aceea o ducem prost!M-am plictisit de prostiile acestea!Galatiul a avut un primar liberal:Marius Stan.Si ?????A avut ministru muncii PNL-ist!A contat????Vrei sa cautam citi PNL-isti sunt actionari la BAC sau Navrom?????Galatiul a avut pina si un ministru de finante taranist:Ciumara!Si??????De furat au furat si fura toti de la stinga la dreapta si de la dreapta la stinga!!!!!!!!Toti tipa inclusiv astia micii de la USR ca sa ajunga la putere pentru a pune minuta pe niste bani !!!Cu aceste texte pe mine unul care am votat cu taranistii in 90,cu Ratiu presedinte ,cu CDR si Constantinescu presedinte si cu Alianta DA si Basescu presedinte nu o sa ma faceti niciodata dar niciodata sa votez cu USR-ul!Trebuie mai mult de atit!!!!!!!!!!!!
  5
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 19 Ianuarie 2018 10:24
  5.13.249.***
  Hotia, vanzarea resurselor tarii, exportul de creiere, umflarea facturilor din licitatii publice este sport national!
  Tara va intra in colaps financiar, cand cei plecati nu vor mai cheltui banii aici! Romania este o tara foarte scumpa, daca vrei sa traiesti in ea si nu-ti ofera decat dezgust mediatic si social!
  Salariul de 1400 de Ron iar cheltuielile minime pornesc de la 1600Ron este o insulta pentru orice persoana!
  Cand calculezi cosul lunar ai: chiria, utilitati, hrana, transport, chimice si personale, partial imbracaminte si destindere in weekend daca le adun pe toata orice salariu fara 2200 de lei este o jignire! Adica eu traiesc ca sa muncesc, sau muncesc ca sa traiesc??? O tara care pune accentul doar pe a doua intrebare nu-si merita cetatenii!
  Mai grav sunt banii care raman sa-i aduni lunar, 200 de lei? 150? si asta daca ai si mici extra venituri... pentru ca
  vorba lui pleata-n vand: oameni buni, pensii nu vor mai fi in 8-10 ani, daca nu ai pusi bani deoparte, vei ajunge sa-i iei farfuria de la gura celui care are pensie de stat nomenclaturista! Stomacul nu face politica, el cere mancare!
  Nu traieste cu vorbe goale! Cred ca asta e si interesul, intai golim tara de resurse, apoi dezbinam tot ce-a ramas, sa o si ocupam... pacat de cei ce si-au dat viata in trecut pentru ea!
  0
  9
  Raportează
 • postat de Elvira
  Vineri, 19 Ianuarie 2018 04:35
  98.221.136.***
  Fura mult pesedeu ‘ la Galati ! Schimbati pesedeu’ si veti trai mai bine.
  3
  10
  Raportează
 • postat de un gălățean
  Joi, 18 Ianuarie 2018 12:57
  92.82.38.***
  "din care 41,8 milioane de lei vor asigura plata salariilor angajaţilor din Primăria Galaţi."
  "iar pentru "Sănătate" - 18,5 milioane de lei."
  Să mai comentez ceva? Parcă sănătatea era prioritară...
  1
  15
  Raportează
 • postat de heinrich
  Joi, 18 Ianuarie 2018 04:48
  37.58.58.***
  Aveti foarte mare dreptate, tiglina 3 si mare dreptate tiglina 3, asa cum a spus un om acum cateva luni intr-un reply pe viata libera, majoritatea tinerilor ,,ok" care au ramas sunt cei cu probleme in familie si cei care nu isi permit sa plece, restul sunt adeptii scolii vietii, scandalagii de cartier, baieti de baieti, viitori pesti / camatari / hoti etc etc si sugativele acestora scuzati expresia.
  ,,Galatiul va ramane un oras al pensionarilor, cu mii de apartamente goale, cu multi caini maidanezi si fara pic de speranta." 100% adevarat
  Liceele din Galati scot pe banda rulanta olimpici care pleaca din tara sau cel putin din oras, s-a facut extensia aia la mall cu cinema cu tot sa mai atraga tineretul dar PREA TARZIU ar fi fost ok s-o fi facut acum 3 ani... deja cam ramanem in pana si de "tinerii intelectuali" vedeti cum scad mediile de admitere la liceele de top din oras fata de acum 5 ani desi culmea subiectele pt evaluarile nationale se simplifica anual.
  Daca acum 5 ani intrebai cam orice elev de liceu cu capul pe umeri din clasa a 12 a ce vrea sa faca dupa absolvire iti spunea ca vrea sa plece din Galati, nici nu vreau sa ma gandesc cum e acum, cat de debusolati pot fii singurii copii normali care au mai ramas, nu mai e nicio speranta.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Mare dreptate Tiglina III
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 19:15
  193.205.162.***
  Galațiul exportă masiv forta de muncă tânără, in special intelectuală. Poate unii o să se simtă jigniti, dar din pacate o mare parte din tinerii care rămân sunt cei care se ocupă cu "școala vieții", cu "șmecheria" după cum chiar lor le place să afirme. Marele noroc al Galațiului e că Universitatea mai atrage totusi tineri din zona...o zonă destul de restransă dar tot e ceva decât deloc.
  0
  22
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 18:24
  5.2.230.***
  Asta-i o prostie daca crede cineva ca taind subventiile pe Transurb batrinilor sau elevilor se scoate Galatiul din saracie!Sau taiem ajutoarele sociale!Sunt de acord ca multi le iau degeaba!Da de la aia sa se ia si sa se ofere mai mult celor care chiar au nevoie!In alta parte este problema !LIPSA INVESTITIILOR IN ACEST ORAS!POLITICIENI DE CACAO CARE NU AU REUSIT SA SE OCUPE DE CIT DE BUNASTAREA LOR!CUM NAIBA SA VII SI SA SPUI CA DUPA ATITIA ANI IN CARE AI TINUT IN FUNCTIE UN INCAPABIL SI UN HOT NU MAI AI TEREN IN PARCUL INDUSTRIAL!!!!!CE AU FACUT PRIMARII NOSTRII??????CONSILIERII LOCALI?????DEPUTATII?????PARLAMENTARII????DE CE NU AVEM O ZONA LIBERA FUNCTIONALA?????DE CE DUPA 27 DE ANI DUPA 27 DE ANI MAI FRATILOR NU AVEM UN SINGUR INVESTITOR STRAIN CARE SA FI RIDICAT O HALA DE PRODUCTIE CU MAI MULT DE 100 DE OAMENI???????DE UNDE SA VINA BANII LA BUGETUL LOCAL??????DOAR DIN TAXE SI IMPOZITE?????BASCA CA TOTI DIN PRIMARIE SI-AU DUBLAT,TRIPLAT SALARIILE!!!!!!!!Cum a spus cineva mai jos tinerii destepti pleaca din Galati!Galatiul in urmatorii ani nu prezinta o oportunitate de afaceri pentru nimeni!!!!!!In urmatoarea perioada judetul Braila va lua caimacul dupa inceperea constructiei podului.Norocul galatenilor ca Braila este aproape de Galati si o naveta de 20 de km nu este asa de rea!!!!!!!Deci concluzia?PUTETI SA TAIATI SUBVENTIILE TOATE DAR FARA INVESTITII SERIOASE IN URMATORUL AN GALATIUL RESEDINTA DE JUDET NU VA MAI AVEA BANI NCI MACAR DE FUNCTIONARE A PRIMARIEI!CE SA MAI VORBIM DE INVESTITII!!!!!!!!
  3
  21
  Raportează
 • postat de Alin19
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 18:18
  5.13.197.***
  Sanatatea si invatamantul de ce este la coada?Parca sunt prioritati nationale.Lasati Transporturile si ocupati-va de sanatate si educatie.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Ady
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 17:16
  5.13.195.***
  Mai reducem gratuitatile pensionarilor la transport ,cei cu peste 1200 roni macar 50 la suta ,mai taiati din ajutoarele sociale
  3
  18
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 16:36
  82.78.125.***
  Citind comentariul lui Vasile imi dau seama de ce Galatiul n-are nicio sansa.
  4
  8
  Raportează
 • postat de Patraulea
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 16:19
  81.12.149.***
  Se cheltuie foarte multi bani pe Transporturi (la Transurb se fac golanii si acum), Asistenta sociala (se pot reduce cheltuielile inutile a celor care vin cu taxiurile la cantina sociala), Cultura (bisericile au tendinta de a cere tot mai mult, desi populatia scade) si Combustibili (prin utilizarea autovehiculelor economice si limitarea deplasarilor inutile).
  Daca in aceste domenii se face o eficientizare la sange, se vor obtine economii insemnate!
  Vrem sa vedem in mod transparent cum se cheltuie banii pe fiecare segment in parte, mai ales la societatile din subordinea Primariei!
  0
  11
  Raportează
 • postat de vasile
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 10:06
  86.127.209.***
  Mai putin de 5 milioane de euro pentru investitii. Foarte putin.
  Cred ca se mai pot face reduceri la capitolul subventii pentru transportul local. Nu inteleg de ce elevii si studentii au gratuitate la Transurb si folosesc telefoane scumpe.
  14
  33
  Raportează
 • postat de Tiglina III
  Miercuri, 17 Ianuarie 2018 08:35
  94.177.47.***
  Vreti sa vedeti cum saraceste Galatiul? Mergeti in timpul anului universitar cu trenurile spre Bucuresti sau spre Iasi. Ca sa vedeti cum majoritatea tinerilor din Galati aleg sa plece din orasul de la Dunare in orase universitare mari, unde au cat de cat un viitor. Trenurile spre Bucuresti si Iasi sunt pline de tineri care pleaca la studii in afara Galatiului. Galatiul va ramane un oras al pensionarilor, cu mii de apartamente goale, cu multi caini maidanezi si fara pic de speranta.
  3
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.