Cât de mare este sărăcia din vistieria Galaţiului

Cât de mare este sărăcia din vistieria Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Nu mai puţin de 369,4 milioane de lei pentru funcţionare şi doar 20,4 milioane de lei pentru dezvoltarea Galaţiului, aceştia ar putea fi banii de cheltuială ai oraşului pentru anul 2018. Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 se află în dezbatere publică până luni, 22 ianuarie.

În martie 2017, Galaţiul pleca la drum cu un buget de venituri şi cheltuieli aprobat de aleşii locali în sumă de 519,6 milioane de lei, din care 456,4 milioane la secţiunea funcţionare şi 63,2 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare. Sumele de anul trecut par exorbitante faţă de cele cuprinse în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2018, lansat în dezbatere publică pe portalul Primăriei municipiului Galaţi.

Conform raportului de specialitate, "prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi pentru anul 2018 s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 389,9 milioane de lei, din care 369,4 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 20,4 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare".

Aritmetic, bugetul este mai mic cu 129,7 milioane de lei, din care 86,9 milioane de lei lipsesc de la funcţionare. O explicaţie ar putea fi şi faptul că, anul acesta, banii pentru plata salariilor profesorilor nu mai vin la Primărie, ca până acum.

În acelaşi timp, suma alocată pentru investiţiile oraşului este dezamăgitoare, banii alocaţi reprezentând doar o treime din cei prevăzuţi anul trecut!

Unde se duc cei mai mulţi bani

Potrivit documentelor postate de Primărie, cea mai consistentă sumă de bani este alocată la capitolul "Transporturi" - 80,8 milioane de lei, din care 22 milioane de lei pentru întreţinerea străzilor, 30 milioane de lei - subvenţii, iar 28,8 milioane de lei - rambursarea creditelor contractate pentru achiziţii mijloace de transport şi modernizări de străzi.

Locul secund în topul cheltuielilor este ocupat de capitolul "Asigurări şi asistenţă socială" - 67,6 milioane de lei, din care vor fi susţinute centrele de asistenţă socială, căminele de bătrâni şi cantina de ajutor social.

Pentru administraţia publică locală sunt prevăzute 55,2 milioane de lei, din care 41,8 milioane de lei vor asigura plata salariilor angajaţilor din Primăria Galaţi.

Pentru "Cultură, recreere şi religie" sunt cuprinse 34,4 milioane de lei, "Combustibil şi energie" - 33,8 milioane de lei, "Învăţământ" - 27,5 milioane de lei, salubrizarea oraşului - 20 milioane de lei, iar pentru "Sănătate" - 18,5 milioane de lei.

Unde puteţi face "amendamente"

Proiectul de buget, raportul de specialitate şi expunerea de motive pot fi consultate pe site-ul Primăriei Galaţi - www.primariagalati.ro. "Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate, pot fi depuse zilnic, până pe 22 ianuarie 2018, pe adresa de e-mail comunicare

primariagalati.ro sau prin poştă pe adresa instituţiei - strada Domnească nr. 54", precizează administraţia locală.

Citit 6868 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2018 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.