Salvat de la DEMOLARE. Ultimul hangar al aviaţiei militare va intra în circuitul turistic (FOTO)
Foto: Costel Gheorghiu

Salvat de la DEMOLARE. Ultimul hangar al aviaţiei militare va intra în circuitul turistic (FOTO)
Hangarul văzut de sus
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

"Demolare construcţii existente", aşa prevedea, negru pe alb, proiectul privind amenajarea unui parc la intersecţia străzii Basarabiei cu Anghel Saligny, votat pe 10 august 2017 de aleşii locali. "Construcţiile existente" includeau şi ultima dovadă că Galaţiul a avut cândva, aeroport: ultimul hangar al aviaţiei militare, folosit de Ecosal ca atelier auto. Vestea bună este că, după a adăpostit avioane, tramvaie, utilaje, iar acum - maşini de gunoi, hangarul a scăpat de demolare şi ar putea fi pus în valoare.

"Galaţiul s-ar putea îmbogăţi cu un parc nou-nouţ, dotat cu fântână arteziană, loc de joacă pentru copii şi spaţiu de socializare pentru vârstnici, dar ar putea pierde ultimul hangar al aviaţiei militare care a mai rămas în picioare, după ce hangarele aeroportului civil au fost demolate pentru construcţia mallului", era semnalul de alarmă pe care "Viaţa liberă" îl trăgea pe 11 august 2017, în articolul "Adăpost pentru maşinile de gunoi. Ultimul hangar al aviaţiei militare, în pericol de demolare". Cu o zi mai devreme, pe 10 august, aleşii locali votaseră "Strategia de dezvoltare a Galaţiului 2016-2020", care cuprindea un portofoliu de 186 de proiecte majore, printre care şi "Parc strada Anghel Saligny/ strada Basarabiei". Conform documentului, investiţia cuprindea: "amenajare alei, spaţii de joacă, demolare clădiri existente, mobilier urban, amenajare peisagistică, sistem de irigaţii".

Întrebat dacă şi hangarul va fi demolat, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că se analizează cel puţin trei posibilităţi de dezvoltare a zonei şi că nu s-a luat o decizie irevocabilă privind hangarul. Şi asta pentru că, la acel moment, se aflau în execuţie două studii de fezabilitate, comandate de Primăria municipiului Galaţi: unul pentru relocarea Serviciului Public Ecosal la marginea oraşului, celălalt, pentru amenajarea unui parc pe locul punctului de lucru de la intersecţia arterelor Basarabiei cu Saligny. Studiile au fost realizate de Proiect SA, pentru 93.780 de lei fără TVA.

Primul studiu de fezabilitate

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, studiul de fezabilitate privind amenajarea parcului. Proiect SA a analizat două scenarii: unul care includea hangarul, celălalt care propunea eliberarea spaţiului de construcţiile existente.

Ne-am bucurat să descoperim în studiul de fezabilitate realizat de Proiect SA informaţiile din articolul publicat de "Viaţa liberă", şi anume că hangarul "îşi datorează existenţa Grupului 3 Aviaţie de luptă (înfiinţat pe 1 ianuarie 1917 la Folteşti, la 44 kilometri de Galaţi), căruia pe 13 martie 1920 i s-a destinat ca reşedinţă oraşul Galaţi, aerodromul fiind instalat la sud-vest de şoseaua Tecuci, în dosul Cazărmilor Artileriei Călăreţe". Şi că, în perioada comunismului, hangarul a fost, pe rând, depou de tramvaie şi garaj al unei firme de utilaje auto.

Dar şi mai mult ne-am bucurat când am citit că Proiect SA recomandă nu doar păstrarea, ci şi punerea în valoare "a primului hangar aviatic construit în Galaţi şi amenajarea acestuia ca obiectiv cultural/loisir".

Soluţia arhitecţilor

"Este importantă conservarea şi transformarea hangarului, datorită valorii sale de memorie şi a valorii sale istorice. Hangarul face parte din istoria aviatică interbelică a ţării, iar oraşul Galaţi a devenit al doilea oraş, după Bucureşti, care a avut aeroport militar", scriu autorii proiectului. Şi oferă ca exemplu piaţa urbană Granary Square din Londra, amenajată în faţa Colegiului de Artă Saint Martin, transformat dintr-un fost depozit de cereale.

"În România, există deja exemple de succes de reutilizare a clădirilor vechi industriale - Fabrica de Pensule în Cluj, Uzina de Apă Suceava, The Ark - Bucureşti, care demonstrează viabilitatea reutilizării unei clădiri existente. Conservarea hangarului aviatic atribuie identitate şi caracter zonei, oferind oraşului un spaţiu deja intrat în memorie", scriu autorii proiectului.

Parcul, o extensie a hangarului

Arhitecţii propun ca parcul să funcţioneze în jurul hangarului, ca o extensie a acestuia în aer liber: "Spaţiul este gândit ca un parc urban contemporan, ce va funcţiona împreună cu hangarul, luând în considerare transformarea acestuia într-un centru de interes la nivel local, ceea ce va necesita un studiu ulterior. Prin conservarea memoriei şi a valorii istorice a hangarului aviatic, acesta devine un reper estetic şi social, într-un spaţiu urban complex, compus din elemente contemporane în relaţie directă cu clădirile istorice. Reutilizarea acestuia presupune demararea unei strategii de reactivare a patrimoniului arhitectural la nivelul oraşului, în care hangarul poate fi integrat într-un circuit cultural/turistic", se arată în studiul de fezabilitate care urmează a fi votat de aleşi.

Cum va arăta cel mai nou parc al oraşului

În studiul de fezabilitate, Proiect SA propune amenajarea unei piaţete publice în faţa hangarului, pus în valoare de o fântână arteziană cu jeturi de apă la nivelul pavajului. Proiectul mai cuprinde amenajarea unui spaţiu de joacă şi a unui teren de sport, dar şi amenajarea unui spaţiu pentru vârstnici, prevăzut cu masă de şah şi table. Amenajarea peisagistică (salcâmi, arţari, tei şi conifere) este completată de amenajarea de alei pietonale, dotarea cu mobilier urban (bănci, cişmele, rastel de biciclete, coşuri de gunoi) şi sistem de iluminat cu corpuri fotovoltaice. Valoarea investiţiei se ridică la 2.968.465 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

Mai e mult până departe!

Oricât de bine ar suna totul, înainte de amenajarea parcului trebuie relocat punctul de lucru al Serviciului Public Ecosal, iar asta presupune alt studiu de fezabilitate, lucrări de construire de clădiri, baze de producţie, şi platforme pentru staţionarea utilajelor, costuri şi mult timp! În Strategia de Dezvoltare a oraşului, pentru realizarea ambelor proiecte, mutarea Ecosal şi construcţia parcului, orizontul de timp este 2023.

De altfel, autorii studiului de fezabilitate privind amenajarea parcului recomandă Primăriei să realizeze o documentaţie separată pentru punerea în valoare a hangarului. Numai că un asemenea demers presupune o achiziţie publică pentru găsirea unui proiectant, finanţarea documentaţiei şi timp pentru întocmirea ei. La finele anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu propunea transformarea hangarului în spaţiu neconvenţional pentru spectacolele Teatrului de Păpuşi "Gulliver". Rămâne de văzut, însă, ce îi rezervă viitorul ultimului hangar al aviaţiei militare gălăţene.

Oraşul care a ştiut să zboare. Galaţiului i-a fost construit AEROPORTUL cu forţa - CLICK AICI pentru detalii

Citit 11490 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Februarie 2018 01:07

18 comentarii

 • postat de Lavinia
  Sâmbătă, 17 Februarie 2018 14:19
  5.23.53.***
  {
  Cu o zi mai devreme, pe 10 august, aleşii locali votaseră "Strategia de dezvoltare a Galaţiului 2016-2020", care cuprindea un portofoliu de 186 de proiecte majore, printre care şi "Parc strada Anghel Saligny/ strada Basarabiei". Conform documentului, investiţia cuprindea: "amenajare alei, spaţii de joacă, demolare clădiri existente, mobilier urban, amenajare peisagistică, sistem de irigaţii".
  }


  Si care sunt cele 186 de proiecte majore (despre care vorbiti) votate de alesii locali, cu o zi inainte, pe 10 august 2017 ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Madalina
  Joi, 08 Februarie 2018 17:46
  185.220.101.***
  Cred ca va fi extraordinar pentru copii sa vada machete de avioane in acel hangar, chiar machete de avioane agatate cu sufe de tavanul hangarului pe interior precum la American Museum of Natural History prezentat si in pelicula filmului Night at the Museum.

  sa se speram ca se va face cat mai curand reconversia zonei respective si ca se va curata si se va amenaja intr-un pac tematic cu piesa centrala de atractie HANGARUL AVIATIC.
  0
  5
  Raportează
 • postat de ro
  Sâmbătă, 03 Februarie 2018 22:26
  5.13.202.***
  "Cristi"
  Mai bine pune mana pe mouse si cauta pe net. Nu vorbi din amintiri, pentru ca se pare ca amintirile tale sunt ZERO.
  Galatiul a avut traditie in aviatie, chiar pionerat. Numai ca oameni rai, din lumea rea, i-au frant aripile.
  Iar asta fac si cei din prezent....iar tu esti unul dintre acestia, vorbind fara sa stii ce vorbesti.
  6
  13
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 02 Februarie 2018 21:01
  78.96.82.***
  De.ce.scoateti numai tampenii. Hangar de avioane!!!! Voi sunteti bolnavi? Pe timpul razboiului in Galati, nu a fost nici o baza militara. Nici nemtii si nici rusii.
  22
  7
  Raportează
 • Vineri, 02 Februarie 2018 20:44
  89.137.137.***
  in 14 ianuarie 2017 scriam asta>

  eu am propus acolo un muzeul al transportului in comun. am si articol scris pe blog si schema.

  https://rsbadita.wordpress.com/2017/01/14/cladirea-fostului-hangar-muzeu/
  12
  2
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 02 Februarie 2018 14:21
  176.10.99.***
  https://www.viata-libera.ro/images/galerie/hangar-proiect/00.jpg

  Domnilor alesi, sper ca veti avea inteligenta de a nu face treburile pe jumatate si sper ca veti avea inteligenta de a demola si cosmeliile acelea de cazemate, buncare, dughene numite de cocalari "garaje" din spatele acelui hangar, cele care se vad in imaginea de mai sus si astfel sa amenajati parcul in toata acea zona/suprafata creand in locul lor si locuri noi de parcare la sol pentru cei care intr-adevar detin autoturisme si care vor sa-si parcheze masinile in spatii civilizate. Fiindca unii, multi nu detin autoturisme in acele cosmelii ci aduna gunoaie, mizerii adunate si pastrate de prin comunism.
  10
  17
  Raportează
 • postat de Robert
  Vineri, 02 Februarie 2018 14:00
  192.36.27.***
  Da, sa stiti ca ar fi chiar potrivita ideea cu transformarea hangarului intr-un MUZEU cu machete de avioane, in care sa fie reproduse avioane romanesti puse pe postamenti de statuiete...

  https://www.google.ro/search?client=opera&q=istoria+aviatiei+romane&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

  https://www.google.ro/search?q=istoria+aviatiei+romane&client=opera&hs=8IG&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjNzIbW_YbZAhVJDCwKHR2lCUUQ_AUICigB

  Asta ca tot vedem in imaginile din articol si reprezentari de modele de avioane ce vor fi asezate si in parc:

  https://www.viata-libera.ro/images/galerie/hangar-proiect/06.jpg

  In interiorul hangarului sa fie urcate pe postament machete de avioane de-a lungul istoriei. Ar fi astfel si acea locatie un punct de atractie pentru galateni si nu numai.

  Dar iarasi trebuie facut studiu de fezabilitate si pentru asta, pentru un nimic de proiect? Cine draq a inventat asta cu studiul de fezabilitate? Americanii, francezii, englezii, nemtii ei tot asa sunt obligati la ei in tara sa faca studii de fezabilitate pentru a reusi sa construiasca ceva, pentru a reusi sa modernizeze ceva?

  Dar ideea unui parc acolo este extraordinara. Putin spatiu verde nu strica acelei zone.
  5
  15
  Raportează
 • postat de Ovidiu
  Vineri, 02 Februarie 2018 13:36
  62.212.73.***
  Niste avioane ale armatei romane, scoase din uz ar merge puse in acel hangar si prin parc, niste copii, niste replici ale avioanelor romanesti puse in hangar pe niste postamenti ca si exponate de muzeu.
  Dar cum sa spui ca dureaza 5 ani ca sa amenajezi, sa construiesti un parc, parcul respectiv? Asta este cumva vreun apropo de-a lui Pucheanu cum ca-i mai trebuie un mandat de primar, ca mai vrea un mandat de primar?

  Dupa ce el la ordin de la partid a aruncat la cos alte proiecte mari, asta mai vrea un mandat de primar? Asta nu a facut nimic in oras pentru curatarea/modernizarea cartierelor noastre dar el mai vrea inca un mandat de primar ca sa poata amenaja un parc, de parca ii mai trebuie 5 ani pentru un mizilic de parc. Anul acesta si urmatorul an nerealizand mai nimic din ce a propus, din ce a promis? Cartiere mizerabile marca Pucheanu, ocrotite de Pucheanu. Pucheanu divinizatorul cosmeliilor, dughenelor, gunoiului.

  Bai, sa vedem naibii cu ce candidat vine PNL-ul, dar daca iar vine cu Ciumacenco se fac de rahat. PNL-ul a dat cu piciorul in singurul candidat care ar fi primit votul meu si pe al multora, dar ni-l ofera in schimb tot pe Ciumacenco trantorul care nu a facut nimic pentru modernizarea Galatiului.
  4
  15
  Raportează
 • postat de Luci
  Vineri, 02 Februarie 2018 13:24
  104.218.63.***
  Cum bai nene sa spuneti ca "durata de realizare a investitiei este de 12 luni." (noi fiind in anul 2018) iar apoi sa spui ca orizontul de timp pentru realizarea, implementarea acestui proiect este anul 2023?

  Pai daca proiectul pentru a fi realizat dureaza 12 luni, adica 1 an, iar noi suntem in anul 2018, iar apoi spui ca orizontul de timp in care va fi realizat este anul 2023? Pai ori dureaza 12 luni(1 an) ori dureaza 5 ani pana sa realizezi, sa amenajezi un mizilic de parc? Sau asta e un apropo ca se mai vrea un mandat de primar ca sa poata realiza o "piticanie" de proiect? Pai ce sa mai spunem de marile proiecte? Acelea in cat timp le-ati putea realiza? Aaaa...dar stai asa ca mi-am adus aminte ca incompetentii astia nu au propus realizarea, construirea niciunui proiect major aici in Galati, pentru Galati, ba dimpotriva, ei chiar au dat cu piciorul altor proiecte mari incepute/propuse de altii, doar fiindca nu trebuiau realizate deoarece interesele personale ale unora sunt mari.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Victor
  Vineri, 02 Februarie 2018 12:00
  188.24.235.***
  In dreapta cladirii UNICOM, de pe strada Tecuci, INCA MAI exista PRIMUL hangar al Aviatiei Militare Romane galatene. Zona din preajma acestuia a fost transformata, ilegal, in ateliere de reparatii masini (amenajate in fostele grajduri ale Regimentului de cavalerie care isi avea sediul in cladirea UNICOM) si locuinte - la fel de ilegale. Hangarul arata groaznic, s-au furat caramizi, dar este, cum am scris, PRIMUL hangar al aviatiei. Pe el, cine il salveaza?
  4
  22
  Raportează
 • postat de Flavia
  Vineri, 02 Februarie 2018 11:59
  37.187.94.***
  Ar fi extraordinar sa se faca un parc acolo, un PARC TEMATIC, conform cu ceea ce a fost hangarul respectiv. DAR EU SPER SA NU DEMOLEZE HANGARUL CI SA-L FACA INTOCMAI PUNCTUL DE ATRACTIE AL PARCULUI TEMATIC SI SA-L UMPLE CU CATEVA AEROMODELE SI SA-L FACA PRECUM UN >>> MUZEU AL AVIATIEI ROMANE, ca si punct de atractie al parcului. Ar fi mult mai indicat, mai potrivit decat sa ne punem sa-l demolam ca bezmeticii. La dat cu barosul suntem buni, stim asta, conform singurului neuron expirat care mai exista pe aici prin Galati.

  In loc sa demolam hangarul ca niste idi oti ce suntem mai bine l-am amenaja ca UN MUZEU AL AVIATIEI si sa-l facem astfel PIESA CENTRALA a parcului. Puteti copia, modela, reproduce, construi tot felul de aeronave cu panze, cu sfori, aeronave vechi, copiate de prin cartile de istorie si sa le transpuneti din lut s-au din orice altceva in realitate FACAND ASTFEL DIN ACEL HANGAR...UN MUZEU AL AVIATIEI ROMANE. Nu credeti ca ar fi mai potrivit asa decat sa ne aruncam ca bezmeticii la demolat cu barosul ca niste Dorei ce suntem?

  ROG Viata Libera SA TRANSMITA IDEEA MAI DEPARTE CATRE FACTRII DECIDENTI SI SA NU DARAME ACEL HANGAR CI SA-L TRANSPUNA CA SI MUZEU AL AEROAVIATIEI ROMANE SI SA PUNA IN EL NISTE MACHETE DE AVIOANE VECHI, GEN AL LUI Henri Coanda de genul acesta: https://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Coand%C4%83 ,dar chiar si modele mai din vremurile noastre. Nu credeti ca ar fi mai potrivit, decat sa daramam ca pros tii tot ce ne-a lasat ISTORIA bun?

  Umpleti hangarul cu AEROMODELE, la fel puneti si prin parc si vom avea astfel un PARC TEMATIC exceptional, in locul unei foste suprafete mizerabile.
  6
  24
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 02 Februarie 2018 11:37
  82.208.137.***
  E lucru mare să vezi o asemenea colecţie de proşti care îşi dau cu părerea şi comentează. Pentru ei, istoria începe cu momentul când i-a adus pe lume coana mă-sa, prin urmare nimic anterior nu există or nu ar trebui să (mai) existe. Proştilor (de mai sus) le mai spun că, dacă îşi mai pun problema vreodată din ce cauză oraşul e în halul în care se găseşte - fără memoria istorică a vieţii de altă dată - e pentru că, în primul rând, beneficiază de nişte cetăţeni aidoma lor.
  11
  16
  Raportează
 • postat de Chips
  Vineri, 02 Februarie 2018 10:50
  109.166.155.***
  Eu zic ca e mai ibne sa il darame. Si sa faca ceva frumos in loc, ceva cu turnulete, pe auriu...
  16
  9
  Raportează
 • postat de biff
  Vineri, 02 Februarie 2018 08:02
  5.2.205.***
  Parc nou-nouţ, dotat cu fântână arteziană, loc de joacă pentru copii şi spaţiu de socializare pentru vârstnici ar putea fi facut si in ic frimu pe locul poligonului auto care sta DEGEABA acolo plin de balarii si caini.
  4
  20
  Raportează
 • postat de Avi ONU
  Vineri, 02 Februarie 2018 07:32
  5.13.208.***
  ....in sfarsit ceva cu adevarat bun pentru Galati....
  10
  14
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 02 Februarie 2018 07:05
  100.117.1.***
  Foarte frumos la prima vedere dar pastram un hangar obisnuit undeva izolat printre blocuri ca monument istoric ???cine sa-l viziteze? O sa ajunga loc de refugiu al oamenilor fara adapost.. sau angajam vreo 30 de funciunari sa o arda pe acolo ..mai bine reconstruim centrul istoric pietonal..
  12
  12
  Raportează
 • postat de Nervos Galateanu
  Vineri, 02 Februarie 2018 06:43
  194.105.20.***
  2023 ?!?!.. 5 ani de zile !!! ca sa faci un parc :-)))
  orasul Galati se dezvolta cu viteza melcului.. de ce la Cluj lucrurile merg altfel?.. au aeroport, au infrastructura.. vor si metrou acum.. parca nu suntem in aceiasi tara..
  asta e, asteptam.. macar de s-ar face si atunci... :-(
  1
  23
  Raportează
 • postat de Ireal
  Vineri, 02 Februarie 2018 01:54
  77.111.244.***
  Cu astfel de obiective turistice, sigur ne punem pe harta turistica a Europei !
  Se vor imbulzi turistii straini sa viziteze un fost atelier auto pentru reparat masini de gunoi ...
  E de rasul lumii o asemenea idee, sa pretinzi ca o anexa a societatii de salubrizare a orasului
  are vreo valoare turistica si sa mai si aloci un munte de bani ca sa duci la final ambitia asta fantastica.
  17
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.