Ce face Galaţiul cu 150 milioane de euro în 2018
Foto: Marius Negri

Ce face Galaţiul cu 150 milioane de euro în 2018
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Resistematizarea zonei de la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, restructurarea urbană a zonei Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" din Ţiglina I, construcţia primei parcări multietajate în Mazepa I, amenajarea zonei centrale a oraşului cuprinse între strada Navelor şi Potcoava de Aur, extinderea Talciocului şi amenajarea Târgului auto sunt printre dintre cele mai importante lucrări care vor demara în 2018, cu banii împrumutaţi de la CEC Bank.

Dacă, anul trecut, oraşul a avut la dispoziţie peste 746,6 milioane de lei, adică peste 160 milioane de euro, bugetul consolidat al Galaţiului în 2018 - pe care aleşii locali tocmai l-au votat - este de doar 689,3 milioane de lei, adică aproape 150 milioane de euro. Destinaţia banilor nu diferă prea mult faţă de anul trecut: peste 80,8 la sută pentru funcţionare şi doar 19,1 la sută pentru dezvoltare. Important este, însă, cum se va schimba oraşul graţie banilor pentru investiţii.

Bani de funcţionare

Peste 557,6 milioane de lei, reprezintă, conform Primăriei, bugetul consolidat de funcţionare al oraşului în 2018. Cel mai generos capitol bugetar - 107,6 milioane de lei - va finanţa activitatea celor trei spitale aflate în subordinea Consiliului Local - Spitalul de Copii, Maternitatea "Buna Vestire" şi Spitalul de Psihiatrie. Peste 64,8 milioane de lei sunt alocate pentru Transporturi (din care jumătate reprezintă subvenţii pentru Transurb), iar 61,7 milioane de lei vor sluji asistenţa socială (cantina socială, căminele de bătrâni, centrele sociale). Urmează, în topul finanţărilor, Administraţia locală - 46,7 milioane de lei, din care 34,6 milioane de lei sunt pentru plata salariilor angajaţilor Primăriei. Pentru Cultură, distracţie, religie şi întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi sunt repartizate 33,7 milioane de lei. Câte 26,5 milioane de lei sunt alocate pentru salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere şi, respectiv, pentru bursele elevilor şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ. Pentru Ordinea publică şi, respectiv, pentru subvenţia acordată populaţiei pentru energia termică sunt prevăzute câte 18,7 milioane de lei. Mai există şi un fond de rezervă bugetară, de 4,2 milioane de lei, pentru plăţi neprevăzute pe parcursul anului 2018.

Investiţii cu bani de împrumut

Bugetul consolidat de dezvoltare al Galaţiului, de 131,7 milioane de lei, provine, aproape 60 la sută, din banii pe care Primăria i-a împrumutat. Important este ca banii, atâţia câţi sunt, să fie cheltuiţi cu folos, iar primarul Ionuţ Pucheanu ştie cum: "Începem extrem de multe proiecte. Licitaţiile s-au finalizat, dar nu am putut semna contractele pentru că nu aveam filă bugetară. Din această săptămână, veţi vedea, cred, ziua şi contractul semnat. Cea mai importantă lucrare vizează centrul oraşului, însemnând toată zona cuprinsă între Potcoava de Aur şi Spicul (limita blocurilor P de pe strada Navelor - n.r.). Se fac documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru alte două zone, Potcoava de Aur - Trei Star şi Hotel Galaţi - Biserica Greacă", a declarat primarul. Potrivit acestuia, urmează să fie atribuite contractele de lucrări pentru parcarea multietajată aferentă blocului R5 din Mazepa I, amenajarea a zece locuri de joacă, extinderea Talciocului, modernizarea străzilor Basarabiei (între Traian şi Mihai Bravu) şi a ultimului lot de străzi din Valea Oraşului. Acestor lucrări li se adaugă cele atribuite la finele anului trecut: resistematizarea intrării în Galaţi dinspre Tecuci, amenajarea Târgului auto şi restructurarea urbană a zonei CNMK din Ţiglina I.

Finalizăm ce-am început?

Nu trebuie uitate nici investiţiile finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală - staţia de epurare din Cartierul Cantemir, finalizarea corpului B al Campusului "Cuza", modernizarea străzilor Cerealelor, dr. Carnabel şi Leonida Zamfirescu.

Finalizarea campusului social din Micro 17 şi mai ales alimentarea cu energie electrică a locuinţelor sociale deja construite acolo, a modernizării străzii Pictor Isser, dotarea cu centrale a unităţilor de învăţământ şi construirea unei parcări cu parc aferent blocului E6 din Ţiglina II sunt investiţii care ar trebui să se concretizeze în acest an.

Amendamente PNL, acceptate de primar

Realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru modernizarea pistei de atletism de la Stadionului "Dunărea", revizuirea studiului de fezabilitate pentru extinderea şi modernizarea Şcolii "Petru Rareş", singura din Galaţi unde elevii învaţă în trei schimburi, dar şi supravegherea video a Şcolii "Elena Cuza" sunt amendamentele depuse de grupul PNL şi acceptate de primarul Ionuţ Pucheanu. Bugetul municipiului a fost votat pe 15 februarie.

Citit 14602 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2018 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.