Ce face Galaţiul cu 150 milioane de euro în 2018
Foto: Marius Negri

Ce face Galaţiul cu 150 milioane de euro în 2018
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Resistematizarea zonei de la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, restructurarea urbană a zonei Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" din Ţiglina I, construcţia primei parcări multietajate în Mazepa I, amenajarea zonei centrale a oraşului cuprinse între strada Navelor şi Potcoava de Aur, extinderea Talciocului şi amenajarea Târgului auto sunt printre dintre cele mai importante lucrări care vor demara în 2018, cu banii împrumutaţi de la CEC Bank.

Dacă, anul trecut, oraşul a avut la dispoziţie peste 746,6 milioane de lei, adică peste 160 milioane de euro, bugetul consolidat al Galaţiului în 2018 - pe care aleşii locali tocmai l-au votat - este de doar 689,3 milioane de lei, adică aproape 150 milioane de euro. Destinaţia banilor nu diferă prea mult faţă de anul trecut: peste 80,8 la sută pentru funcţionare şi doar 19,1 la sută pentru dezvoltare. Important este, însă, cum se va schimba oraşul graţie banilor pentru investiţii.

Bani de funcţionare

Peste 557,6 milioane de lei, reprezintă, conform Primăriei, bugetul consolidat de funcţionare al oraşului în 2018. Cel mai generos capitol bugetar - 107,6 milioane de lei - va finanţa activitatea celor trei spitale aflate în subordinea Consiliului Local - Spitalul de Copii, Maternitatea "Buna Vestire" şi Spitalul de Psihiatrie. Peste 64,8 milioane de lei sunt alocate pentru Transporturi (din care jumătate reprezintă subvenţii pentru Transurb), iar 61,7 milioane de lei vor sluji asistenţa socială (cantina socială, căminele de bătrâni, centrele sociale). Urmează, în topul finanţărilor, Administraţia locală - 46,7 milioane de lei, din care 34,6 milioane de lei sunt pentru plata salariilor angajaţilor Primăriei. Pentru Cultură, distracţie, religie şi întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi sunt repartizate 33,7 milioane de lei. Câte 26,5 milioane de lei sunt alocate pentru salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere şi, respectiv, pentru bursele elevilor şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ. Pentru Ordinea publică şi, respectiv, pentru subvenţia acordată populaţiei pentru energia termică sunt prevăzute câte 18,7 milioane de lei. Mai există şi un fond de rezervă bugetară, de 4,2 milioane de lei, pentru plăţi neprevăzute pe parcursul anului 2018.

Investiţii cu bani de împrumut

Bugetul consolidat de dezvoltare al Galaţiului, de 131,7 milioane de lei, provine, aproape 60 la sută, din banii pe care Primăria i-a împrumutat. Important este ca banii, atâţia câţi sunt, să fie cheltuiţi cu folos, iar primarul Ionuţ Pucheanu ştie cum: "Începem extrem de multe proiecte. Licitaţiile s-au finalizat, dar nu am putut semna contractele pentru că nu aveam filă bugetară. Din această săptămână, veţi vedea, cred, ziua şi contractul semnat. Cea mai importantă lucrare vizează centrul oraşului, însemnând toată zona cuprinsă între Potcoava de Aur şi Spicul (limita blocurilor P de pe strada Navelor - n.r.). Se fac documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru alte două zone, Potcoava de Aur - Trei Star şi Hotel Galaţi - Biserica Greacă", a declarat primarul. Potrivit acestuia, urmează să fie atribuite contractele de lucrări pentru parcarea multietajată aferentă blocului R5 din Mazepa I, amenajarea a zece locuri de joacă, extinderea Talciocului, modernizarea străzilor Basarabiei (între Traian şi Mihai Bravu) şi a ultimului lot de străzi din Valea Oraşului. Acestor lucrări li se adaugă cele atribuite la finele anului trecut: resistematizarea intrării în Galaţi dinspre Tecuci, amenajarea Târgului auto şi restructurarea urbană a zonei CNMK din Ţiglina I.

Finalizăm ce-am început?

Nu trebuie uitate nici investiţiile finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală - staţia de epurare din Cartierul Cantemir, finalizarea corpului B al Campusului "Cuza", modernizarea străzilor Cerealelor, dr. Carnabel şi Leonida Zamfirescu.

Finalizarea campusului social din Micro 17 şi mai ales alimentarea cu energie electrică a locuinţelor sociale deja construite acolo, a modernizării străzii Pictor Isser, dotarea cu centrale a unităţilor de învăţământ şi construirea unei parcări cu parc aferent blocului E6 din Ţiglina II sunt investiţii care ar trebui să se concretizeze în acest an.

Amendamente PNL, acceptate de primar

Realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru modernizarea pistei de atletism de la Stadionului "Dunărea", revizuirea studiului de fezabilitate pentru extinderea şi modernizarea Şcolii "Petru Rareş", singura din Galaţi unde elevii învaţă în trei schimburi, dar şi supravegherea video a Şcolii "Elena Cuza" sunt amendamentele depuse de grupul PNL şi acceptate de primarul Ionuţ Pucheanu. Bugetul municipiului a fost votat pe 15 februarie.

Citit 14225 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2018 19:32

11 comentarii

 • postat de CICERO
  Joi, 22 Februarie 2018 13:15
  193.230.156.***
  PUTIN INCEPUT ,NIMIC TERMINAT SI CE S A TERMINAT SE PRABUSESTE RAPID. POATE DIN PLIMBARILE PE CARE LE FAC , DACA NU II DUCE CAPUL SA RETINA CEVA , VAD MACAR CUM ESTE IN ALTE TARI RESPECTABILE.
  0
  2
  Raportează
 • postat de v.t.
  Luni, 19 Februarie 2018 20:29
  89.137.137.***
  In Galati trebuie urgent urmatoarele investitii:
  - Aventura Parc
  -Aquaparc si bazin olimpic
  - Club parasutism
  - Tiroliana
  -Raliul Galatiului
  -Carnaval pe timp de vara
  -Plimbari cu caii in padurea Garboavele
  -Curse cu vaporasul pana la Braila, Tulcea, Sulina , Marea Neagra
  -Disco 80'-90'
  - Poligon tir
  - Mini disneyland
  - Magazin Dechatlon
  -Telegondola
  -Terenuri tenis de camp gratuite sau la preturi accesibile
  -Galerii de arta
  -Muzeul stiintei si tehnicii
  - Muzeul satului cu case din toate zonele tarii
  - Mai multe animale la zoo
  -Cros, concurs ciclism, sali de sport gratuite, teren de fotbal gratuit

  Voi ce mai propuneti stimati galateni ca sa fim mai veseli in orasul asta trist si mort?! Cum va place sa va relaxati dupa munca si scoala?
  0
  12
  Raportează
 • postat de mutulica
  Luni, 19 Februarie 2018 18:34
  89.136.184.***
  Da, da, daca raman bani dupa plata salariilor marite...
  0
  5
  Raportează
 • postat de groapa comuna
  Luni, 19 Februarie 2018 12:11
  93.113.153.***
  nu sunteti capabili sa astupati patratele de namol si apa care sunt acum pe trotuarul celei mai circulate portiuni din tiglina 2.

  sunt gaurile de unde au fost scosi copacii distrusi si care vor sta asa, ca toti oamenii sa calce in namol si apa

  sunt si gaurile care asteapta pavarea, ce sunt sarmele alea in cele doua statii de autobuz ?
  cand va cade un om in tepusele alea, sa vedem pe cine faceti responsabili
  3
  11
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Luni, 19 Februarie 2018 11:39
  81.12.149.***
  BLA BLA BLA...
  Începerea mai multor lucrări deodată va avea următorul efect: Firmele de partid VEGA, LEMACONS, TANCRAD, etc, care vor "prinde" aceste lucrări vor angaja urgent oameni pentru executarea lor, calitatea acestor obiective va fi jalnică, recepţia lucrărilor va fi depăşită de personalul Primăriei, vor da vina unii pe alţii.. şi în final cetăţenii vor observa unde se pierd banii lor!
  NU am văzut printre obiectivele Primăriei proiecte precum: Eliminarea câinilor vagabonzi, Reabilitarea felezei Dunării sau a lacului Brateş, Realizarea de obiective turistice pentru dezvoltarea urbană pentru relaxarea cetăţenilor şi atragerea turiştilor, Retehnologizarea sistemului de Termoficare, etc.
  Legat de Sistemul de încălzire al oraşului, să nu uite dl Primar că renunţarea la acesta şi pasarea sarcinii la cetăţeni (prin acordarea de ajutoare) este o CRIMĂ la adresa umanităţii şi o IRESPONSABILITATE a acestuia! Dar de această problemă trebuia să se ocupe Consilierii Locali care ne-au dezamăgit profund, precum şi celelalte instituţii ale statului (Prefectul, Avocatul Poporului, CNDC, ANPC, DNA, etc., etc...).
  5
  16
  Raportează
 • postat de Gabi
  Luni, 19 Februarie 2018 09:29
  5.13.218.***
  FALEZA si CENTRUL orasului arata oribil! Se ocupa cineva si aceste doua obiective strategice pentru imaginea orasului?
  5
  25
  Raportează
 • postat de brr
  Luni, 19 Februarie 2018 08:22
  194.105.20.***
  Pentru Sport? Nimic? Sau sunt trecuti la Cultura, distractie si parcuri? :-(
  11
  16
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 19 Februarie 2018 07:20
  100.117.78.***
  Amin... Domnul sa odihneasca in pace proiectul stazii dintre B-dul Dunarea si sensul giratoriu turn TV si banii cheltuiti pana acum . Odihneasca-se in pace si oamenii ucisi ,datorita aglomeratiei in circulatie ,pe B-dul Otelarilor Propun galatenilor ca pentru fiecare accident de pe acest bulevard sa fie pus un stalp ,o cruce , poate vede si Primarul si CL-ul cate sunt si nu mai ingroapa o idee buna .... facand jocul Politirei de Frontiera ( ce o fi cautand intr-un cartier aglomerat avand si depozit - biute pentru munitie ...ce buna locatie pentru un muzeu de istorie si chiar de arta.....?) dar cred ca si al altor interese din zona.....Apropo ,de ce nu s-a organizat o licitatie pentru realizarea in parteneriat public - parivat a parcului auto si extinderea talciocului ?
  3
  25
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 19 Februarie 2018 06:57
  89.136.4.***
  Felicitari si sa le vedem finalizate.

  Nu vreau sa fiu carcotas, dar nu se mai uita din proiecte ?
  De ex. Drumul de la turnul de televiziune
  9
  12
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Luni, 19 Februarie 2018 06:31
  82.78.125.***
  Daca valea orasului nu va mai avea strazi neasfaltate despre zona Cosbuc-Mall, mai exact strazile Libertatii, Dorobanti si Cpt. Vasile Panu ce puteti sa ne spuneti domnule primar??
  In aceste zile arata ca la 1900.....
  4
  13
  Raportează
 • postat de Ilea
  Luni, 19 Februarie 2018 06:21
  100.117.10.***
  Pe lista de investitii figureaza 10 noi locuri de joaca pentru copii.
  Ce se intampla cu cele deja existente si pe care OPC-ul le-a "inchis"?
  S-a pus pe hartie ce trebuie facut pentru ca locurile de joaca deja existente sa intre in legalitate?
  Cele 10 noi locuri de joaca vor fi si ele inchise de OPC?

  Domnule Primar, in momentul in care se proiecteaza si se sistematizeaza zonele din cartiere, va rog sa nu mai faceti asa zise "spatii verzi", in care sa nu puneti nimic si care sa devina tot locuri de parcare.
  Astfel de locuri vara se transforma in maidan cu praf iar cand ploua in bazine de mocirla.
  In conditiile in care nu sunt suficiente locuri de parcare, cei care nu gasesc loc vor parca acolo si fie vor imprastia praful fie vor framanta mocirla care va fi imprastiata pe trotuar si pe carosabil.
  Un spatiu verde necesita ingrijire, plantare de material verde si udare sistematica cu apa.
  Nu exista atatia oameni care sa se ocupe de spatiile verzi din cartiere. Incurajati amenajarea spatiilro verzi de langa blocuri, dati la asociatii gard voi si incurajati intretinerea lui.
  Iar ce nu puteti intretine faceti trotuare si parcari.
  Mergeti in micro 20 si in micro 17 sa vedeti starea asa ziselor spatii verzi de langa parcari.
  4
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.