Cel mai mare BUGET din istoria Consiliului Judeţean Galați. Aproximativ 35 de milioane de euro pentru dezvoltare

Cel mai mare BUGET din istoria Consiliului Judeţean Galați. Aproximativ 35 de milioane de euro pentru dezvoltare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După ce, în anii trecuţi, privea cu jind la bugetul votat de Consiliul Local, în condiţiile în care fondurile de care dispunea erau cu mult sub cele ale municipalităţii, Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi se poate lăuda, în 2018, cu cel mai mare buget din istoria instituţiei. Mai mult, bugetul de dezvoltare al CJ este mai mare şi decât cel al municipiului Galaţi.

Nu mai puţin de 388.176.000 de lei are la dispoziţie Consiliul Judeţean Galaţi pentru anul 2018, un buget despre care preşedintele CJ, Costel Fotea, a declarat, la scurt timp după ce a fost votat de către majoritatea politică din forul deliberativ judeţean, că este cel mai mare din istoria instituţiei. "Discutăm despre un buget care, cred eu, ne face cinste şi ne onorează, pentru că putem vorbi despre investiţii de anvergură în judeţul Galaţi, nu doar de cârpeli. În 2015, Consiliul Judeţean a pornit cu un buget de 248.653 de milioane de lei, în 2016 - cu un buget de 265.000.000 de lei, în 2017 - cu un buget de 255.000.000 de lei, iar în anul 2018 are un buget de 388.176.000 de lei, care sunt împărţiţi astfel: 236.757.000 de lei pe cheltuieli secţiuni de funcţionare, iar pe cheltuieli secţiuni de dezvoltare suma prinsă în buget este de 151.419.000 de lei, asta însemnând aproximativ 35 de milioane de euro. Nu a mai avut Consiliul Judeţean aşa ceva", a declarat şeful CJ.

Mai mult, Costel Fotea a explicat că niciuna dintre investiţiile programate de CJ nu este în pericol de-a nu putea fi derulată, în condiţiile în care şi bugetul de dezvoltare al Consiliului Judeţean este cel mai mare din istoria instituţiei - de aproximativ 35 de milioane de euro. "În 2017, cheltuielile cu serviciile erau de 57 la sută, în 2018 acestea sunt de 44 la sută. În 2017 aveam cheltuieli de personal de 25 la sută, în 2018 - 17 la sută. În 2017 aveam cheltuieli cu investiţiile de 18 la sută, în 2018 - de 39 la sută. Pe investiţii ne-am axat cel mai mult. Recunosc că şi munca mea, a consilierilor judeţeni şi a colegilor mei din Consiliul Judeţean începe să dea roade, pentru că sumele din investiţii vin şi din proiectele pe care Consiliul Judeţean le are deja contractate pe fonduri europene, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi pe alte surse atrase. Acum bugetul este optimist, dar sperăm că spre sfârşitul anului vom putea spune că este extraordinar. Pentru că în afară de sumele deja atrase, vom mai avea şi alte sume atrase în cursul anului", a punctat preşedintele Consiliului Judeţean. Costel Fotea estimează că bugetul de dezvoltare al CJ va depăşi 200 de milioane de euro, spre finele anului, întrucât instituţia mai are depuse numeroase proiecte cu finanţare europeană, care, în prezent, sunt în evaluare şi aşteaptă undă verde pentru accesarea fondurilor. De asemenea, pe unele axe de finanţare, vor fi depuse proiecte în perioada următoare.

Liberalii au refuzat să voteze bugetul

Consilierii judeţeni ai PNL s-au abţinut, ieri, atunci când proiectul de buget al CJ pentru anul 2018 a fost supus votului aleşilor. Liderul de grup al liberalilor din Consiliul Judeţean, Ionică Simbanu, a anunţat că aleşii PNL se abţin la vot, nemulţumiţi fiind de o serie de sume prevăzute în buget pentru Balta Zătun (pentru achiziţia unui utilaj de decolmatare şi tunderii vegetaţiei din baltă) şi pentru un studiu de fezabilitate al parcului de aventură de la Gârboavele, fiind invocate valori mult prea mari. Preşedintele CJ a explicat că sumele sunt estimative, întrucât trebuiau prevăzute în buget, dar că, aşa cum se întâmplă de regulă, valoarea proiectelor va fi mai mică, în final, după parcurgerea tuturor procedurilor. "Dacă Consiliul Judeţean ar fi avut un buget de subzistenţă, m-ar fi criticat. Nu este normal să nu aprobi bugetul de funcţionare, bugetul de investiţii al Consiliului Judeţean, în condiţiile în care cetăţenii te-au trimis aici să contribui la dezvoltarea judeţului", a replicat Costel Fotea, după şedinţa aleşilor.

Citit 8482 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.