PRIMĂRIILE vor putea ÎMPRUMUTA până în 500 milioane de lei, de la Trezoreria Statului

PRIMĂRIILE vor putea ÎMPRUMUTA până în 500 milioane de lei, de la Trezoreria Statului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Unităţile administrativ-teritoriale vor putea solicita, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019, potrivit unui proiect de OUG aprobat joi de Guvern. În plus, vor putea să utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanţa şi cheltuielile cu personalul.

De asemenea, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor salariale declarate şi neachitate până la 31 decembrie 2017 se achită anul acesta de către unităţile de învăţământ preuniversitar, din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora şi din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Aceste prevederi au fost aprobate deoarece bugetul de stat şi fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finanţare al autorităţilor administraţiei publice locale, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Acesta mai susţine că nefinalizarea unor proiecte în domeniul alimentării cu apă sau al salubrizării poate conduce la aplicarea unor produceri de infringement de către Comisia Europeană, întrucât au fost asumate termene de conformare.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, autorităţile administraţiei publice locale vor putea ca, în anul 2018, să utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanţa şi cheltuielile cu personalul, corecţiile financiare aferente proiectelor, sentinţele civile definitive, precum şi rambursarea împrumuturilor contractate. Acest lucru poate fi făcut doar în cazul în care aceste categorii de cheltuieli nu pot fi asigurate din veniturile proprii şi din sumele de echilibrare primite conform Legii bugetului de stat pe anul 2018 nr. 2/2018.

Sumele vor fi utilizate exclusiv pentru finanţarea proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate, susţine Ministerul Dezvoltării.

Pachet minim de servicii publice

Pachetul minim de servicii publice, conform prevederilor Programului de Guvernare 2018-2020, presupune realizarea unor investiţii în următoarele domenii: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică şi electrică, transport şi drumuri, salubrizare, cultură, sport, locuinţe.

Potrivit unei modificări adoptate în şedinţă de Guvern, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor de natură salarială declarate şi neachitate până la 31 decembrie 2017 se achită anul acesta de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora şi din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. În această categorie intră şi contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat până la 31 decembrie 2017.

Citit 1767 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2018 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.