”Joc de glezne” pentru ÎNCHIDEREA TERMOFICĂRII. Noi ne prefacem că vă cerem, voi vă prefaceţi că ne daţi

”Joc de glezne” pentru ÎNCHIDEREA TERMOFICĂRII. Noi ne prefacem că vă cerem, voi vă prefaceţi că ne daţi
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Deşi primarul Galaţiului a declarat, în repetate rânduri, că nu-şi mai doreşte menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, din cauza costurilor foarte mari generate de pierderi, pe fondul numărului tot mai mic al consumatorilor şi reţelelor supradimensionate şi degradate, Calorgal informează că vrea să încheie un nou contract cu Electrocentrale (CET), pentru iarna ce va urma.

Anunţul distribuitorului local de energie termică este cel puţin ciudat, în condiţiile în care autorităţile intenţionează să reia programul prin care îi încurajează pe gălăţeni să renunţe la căldura furnizată în sistem centralizat, acordându-le câte un ajutor financiar de 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ de încălzire. Aşa cum au procedat de altfel şi în anul precedent, când au făcut plăţi de peste cinci milioane de euro pentru peste 7.600 de beneficiari. Mai mult, la Calorgal vor fi operate, în perioada următoare, concedieri colective, tocmai în perspectiva închiderii sistemului centralizat de termoficare şi reprofilării societăţii.

Căldură doar pe hârtie?

„Deoarece la negocierea şi încheierea contractului actual s-au întâmpinat multe dificultăţi care au pus în pericol pornirea sistemului centralizat de termoficare, pentru evitarea pe viitor a acestora, societatea noastră a înaintat din timp, către Electrocentrale, prin adresa nr.684/29.01.2018, o comandă fermă pentru asigurarea din partea producătorului, a cantităţii de energie termică de 16.400 Gcal pentru perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2018 şi 21.200 Gcal pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019. Totodată, a solicitat demararea procedurilor în vederea perfectării şi semnării unui nou contract ce are ca obiect vânzarea-cumpărarea energiei termice necesare pentru prepararea apei calde şi încălzire pentru clienţii săi, pe perioada sezonului de iarnă 2018 – 2019 (...) Nici la data prezentului comunicat, Electrocentrale nu a răspuns adresei noastre privind perfectarea unui nou contract în baza comenzii ferme înaintate, cu toate că solicitarea noastră a fost făcută în data de 29 ianuarie 2018”, a anunţat conducerea Calorgal, care a precizat că a transmis către CET şi săptămâna trecută o nouă cerere în acest sens.

Reprezentanţii distribuitorului de energie termică au subliniat că au solicitat o cantitate mai mică decât cea contractată pentru această iarnă. „Cantitatea de energie termică solicitată este diminuată fată de cea din contractul actual datorită scăderii numărului de consumatori racordaţi la sistemul de termoficare în perioada analizată, respectiv 31 august 2016 – 31 decembrie 2017, cât şi a previziunilor pentru următoarele 12 luni, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici sau instituţii publice”, spun reprezentanţii societăţii.

Conducerea Electrocentrale (CET) a confirmat că a primit o comandă de agent termic din partea Calorgal pentru sezonul rece 2018-2019, şi a precizat că solicitarea distribuitorului de căldură se află în analiză, la acest moment. „Analizăm cu multă atenţie cererea distribuitorului şi vom veni cu un răspuns corespunzător”, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Doar „joc de glezne” şi „tatonare”

Este greu de crezut că CET va accepta să furnizeze o cantitate atât de mică, în condiţiile în care, de-a lungul timpului, producătorul de agent termic a impus distribuitorului o cantitate minimă pentru continuarea relaţiilor comerciale. De exemplu, pentru luna noiembrie a anului trecut, autorităţile au contractat aproximativ 22.000 de gigacalorii, însă populaţiei au facturat sub 10.000 de gigacalorii, declara, la finele anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu, precizând că municipalitatea a înregistrat pierderi de 2,5 milioane de lei pentru căldura furnizată gălăţenilor în luna noiembrie.

„Lucrurile au intrat pe un drum din care nu mai există cale de întoarcere. Din punctul meu de vedere, nu mai avem ce să facem. Mulţi se aşteptau la tot felul de soluţii inovatoare. Am întors această problemă pe toate părţile. Din păcate, am ales-o pe cea mai facilă. Pe de o parte, am creat un confort cetăţenilor care au apelat la ajutorul nostru (acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei n.r.), pe de altă parte noi ne-am degrevat de o cheltuială care ar fi mai trenat mulţi ani de acum înainte”, a declarat, luna trecută, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Edilul a afirmat că, potrivit estimărilor de la acea vreme, mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare doar aproximativ 17.000 de apartamente, din care între 1.500 şi 2.000 sunt nelocuite. „Vom avea o cifră ceva mai reală în luna martie. Cred că vom intra în sezonul primăvară-vară cu aproximativ 15.000 de apartamente. Iar numărul consumatorilor scade vertiginos”, a punctat Ionuţ Pucheanu.

Cel mai probabil, autorităţile speră la un refuz din partea producătorului, care să stea ulterior la baza unei decizii de închidere a sistemului de termoficare.

Citit 8914 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Martie 2018 00:18

16 comentarii

 • postat de Rudibravo,1951
  Miercuri, 14 Martie 2018 02:17
  82.137.8.***
  Domnilor aleși de geaba vă rugăm să ne scuzați dar nu mai aveți mult de huzurit Ne bucurăm că vă bateți joc de toate de copii de bătrâni de șomeri de câini de copacii pe care îi ciuntiți pentru că. după acest mandat în care se face tot ce este mai îngrozitor pentru oameni saraci din Galați va veni o zi când veți răspunde pentru toate aceste soluții aberante pe care le aplicati pe cei care v-au votat Sa aveți grijă de voi blestemele săracilor vor fi dure
  1
  16
  Raportează
 • postat de dgi
  Marți, 13 Martie 2018 21:27
  82.208.137.***
  Excelent. Pentru restul de 17000 - 20000 de apartamente mai "trebuie" circa 15 - 20 milioane euro. Frumoasa afacere pentru cel care a generat aceasta optiune. Cu jumatate din acesti bani faceai sistemul centralizat ca o floare si montai si cazane pentru fiecare punct termic pentru independenta energetica fata de CET. O asemenea propunere a fost facuta de catre Calogal imediat ce a fost "ales tanarul de viitor ". Si acest lucru cu o contributie de 3-4 milioane de euro intr-o perioada de 3-4 ani (cofinantare la fonduri accesate - era deja facut studiu, documentatie de accesare dar noul "ales" a refuzat categoric sa semneze devenind chiar furios - vedeti inregistrarea la RTV Galati dau TV Galati). Cunoscand aceste lucruru cata incredere se mai poate avea in deciziile acestuia. Dealtfel pentru castigarea alegerilor domnul despre care vorbesc avea in oferta "eficientizarea sistemului centralizat". Pai cand ai fost .............. : atunci cand ai promis sau acum cad nu te tii de promisiune? Ar trebui sa-ti fie rusine ca tii in stres oameni batrani si familii care muncesc din greu pentru supravietuire intr-un oras condus mizerabil (discretionar). Chiar crezi ca de scarba ........... nu si-ar fi montat toata lumea "sistem alternativ"? Sa stii ca nu toata lumea poate. In blocul in care locuiesc am inlocuit in 10 ani toate tevile, toate ferestrele, tot acoperisul, s-a izolat tot (apartamente si tevi) si nu este nici un restantier. Si vii tu acum si spui ca tot efortul nostru este in zadar. Doar pentru ca vrea acest lucru cineva din spatele tau. Stii tu cine. Sa-ti fie rusine "domnule". Sper ca acest comentariu sa fie publicat. Va multumesc. P.S. Nu va mai lasat invrajbiti de politicieni controversati si mincinosi. Doar asa vom putea opri involutia accentuata .
  2
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 13 Martie 2018 20:23
  86.125.62.***
  @un pensionar. Sa inteleg ca cineva gandeste ca prin arderea in centralele de apartament cu 50% mai putin gaz metan decat in CET ,se polueaza mai mult ( diferente enorme de randament si poluare fata de ancestralele cazane sovietice din CET, pierderi pe retelele de tansport si distributie a agentului termic din CET, de 40-50%, de poluarea prin arderea pacurei nu mai spun). Dar in statul nostru de "drept " totul este posibil ,.... taxele pentru mediu vor intra tot in salariile angajatilor la stat ?
  8
  7
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 13 Martie 2018 18:02
  5.13.222.***
  Nu va mai gateti joc de oameni. Dati niste banuti compensatorii, ca si asa s-au tocat milioane pe degeaba in atatia ani, macar astia sunt pentru niste oameni amarati dati afara fara vina lor. Dar cei ce pleaca sa bage la cap ca doar si numai politicul a dus la falimentarea societatii. Si unde statul isi baga coada, pardon lipitorii de afise, se alege praful garantat 100%.
  4
  13
  Raportează
 • postat de Client Calorgal
  Marți, 13 Martie 2018 13:28
  86.124.202.***
  Jocul "sa inchidem sau sa nu inchidem" Calorgal (Apaterm- sau cum l-o chema pe el!) este o justificare jalnica a incompetentei sau a intereselor cuiva. De ce nu se ia modelul unor orase unde functioneaza si chiar fac profit (mic, dar exista, si nu cu 500 de salariati ci doar 90-100). De exemplu: "RAT Cluj-Napoca are un număr de 110 centrale şi puncte termice, complet automatizate şi conectate online în dispeceratul propriu. Regia deserveşte peste 1.500 de asociaţii de proprietari, cu 32.300 de apartamente şi circa 80.000 de persoane."
  ""Am realizat în ultima perioadă un volum important de investiţii, canalizate pe înlocuirea unor cazane, arzătoare, schimbătoare de căldură cu performanţe depăşite, cu unele care au randament de peste 95 la sută. Efortul are şi o ţintă, şi anume asigurarea unui confort termic pentru clujeni comparabil cu cel din statele UE şi un preţ al energiei termice cât mai scăzut. Suntem pregătiţi în orice clipă să rebranşăm apartamentele care au montate centrale proprii, şi am lansat o campanie în acest sens. Este o competiţie firească între două tehnologii, care se duce în primul rând în zona preţurilor, a facturilor achitate de consumatori." (citat mediafax).
  6
  27
  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL
  Marți, 13 Martie 2018 12:49
  81.12.149.***
  Singura SOLUŢIE: Modernizarea în etape a Sistemului Centralizat prin CENTRALE de CARTIER sau de BLOC/CLĂDIRE!
  Nu mai umblaţi cu cârpeli şi haos că vă încurcaţi în iţe.
  Dar înainte de toate faceţi proiecte LENEŞILOR aleşi! Şi atrageţi fonduri europene pentru asta şi pentru izolarea termică a clădirilor!
  Dacă nu sunteţi în stare să munciţi, PLECAŢI naibii de la conducere!
  7
  28
  Raportează
 • postat de E limpede...
  Marți, 13 Martie 2018 11:37
  109.166.131.***
  Cred ca de-asta nu doarme pucheanu...de grija noastra...Timpul trece, castiga o multime de bani (?), si-a trecut in CV, functia de primar, ca-l realegem sau nu, nu mai poate el...tot bine o sa-i fie...E o Alice in tara minunilor!
  9
  41
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 13 Martie 2018 10:57
  5.13.249.***
  Sistemul trebuia regandit cu utilizarea de biogas, deseuri reutulizabile putin poluante, panouri solare e.t.c Avem combinatul aproape... caldura nu trebuia sa depaseasca 80 de lei la 40MP! Ca in toate domeniile, politicul ne-a casapit tot ce-au construit parintii nostril sub Ceausescu! Nu se vrea nimic... se vand aproape pe fata toate resursele!
  Cautati pe net s-a desecretizat contractual cu combinatul! Este crima nationala ce-a facut Nastase... un milliard de dolari platit de statul roman pelanitati! Nu mai are nici o importanta, tara este terminata, eu nu mai sper chiar nimic bun!
  6
  41
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 13 Martie 2018 10:04
  194.105.20.***
  Degeaba mai cred unii ca se poate revitaliza sistemul centralizat de incalzire, deoarece la aceasta data, tot sistemul ar trebui construit de nou, din cel vechi nu se mai poate recupera aproape nimic, iar asta inseamna bani foarte multi, bani pe care nimeni nu e dispus sa ii investeasca pentru a-i recupera in minim 25 de ani. Daca investitiile ar fi inceput macar in 2005, altul ar fi fost efortul de investitie si poate ca ar fi putut sa fie suportat macar de stat...
  16
  29
  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951
  Marți, 13 Martie 2018 09:40
  82.137.13.***
  Este cale de întoarcere Domnilor aleși de geaba vă rugăm să încercați să vă dați demisia de onoare Cum se arată la orizont. Pastele cum începeți să vă treziți. din hibernare că ursii și să. dați. iama în TURMA de alegători plătitori de taxe și impozite pe care cu bucurie mi le-ați băgat. pe gât că la curcani Va rugăm să ne scuzați de întrebări dar până când credeți că vă mai suportăm? Mai aveți doi anișori și scăpăm de voi Ole Ole toți aleșii noștri nu mai E
  8
  24
  Raportează
 • postat de dgi
  Marți, 13 Martie 2018 09:32
  82.208.137.***
  Asa este. Conducerea Calorgal impreuna cu primarul au hotarat sa ceara pentru iarna urmatoare (ciudat de repede in luna ianuarie, asta in comparatie cu anii precedenti cand venea iarna si ei nu cereau la timp aceasta energie) foarte devreme si foarte putina energie termica tocmai pentru a forta inchiderea sistemului centralizat. Dealtfel primarul a dat peste 5 milioane de euro intr-un an pentru sistem alternativ de incalzire dar a refuzat promovarea documentatiei pentru accesarea a 22 milioane de euro pentru modernizarea sistemului centralizat inclusiv al retelelor si cazanelor CET . Pentru acest program primaria ar fi trebuit sa sustina 3-4 milioane eura in 3 ani. Toti politicienii se feresc ca "dracul de tamaie" cand este vorba de programe cu cofinantare tocmai pentru ca acestea se afla sub lupa din punct de vedere economic. Mai ales daca sunt fonduri europene. Primarul este nemultumit de toti (subalterni sau cetateni) tratandu-i pe toti ca pe fiine inferioare dar este multumit de prostiile promovate de el. Am ajuns mai rau decat pe vremea "primului secretar PCR" care hotara de regula singur dar spre deosebire de "primul conducator de azi" acesta mai dadea socoteala la "centru". In cazul nostru un om hotaraste si toti ceilalti pot doar comenta sau aplauda. Rusine.
  9
  27
  Raportează
 • postat de ELLA
  Marți, 13 Martie 2018 09:12
  89.137.231.***
  Terminati cu aceasta incalzire centralizata prin care doar se fura bani de la oameni.Se scurg niste bani din bugetul orasului pentru a tine citiva directorasi cu salarii enorme?Hai sa fim seriosi.Acest tip de incalzire nu mai este rentabil in Galati.Brailenii au fost mai destepti decit noi?
  29
  22
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 13 Martie 2018 08:59
  5.13.230.***
  E usor sa lansezi ”comenzi ferme” pe banii contribuabililor. Ia sa suporti din buzunar diferenta dintre suma platita la Electrocentrale si suma incasata de la beneficiari. Iti scade brusc fermitatea.
  13
  13
  Raportează
 • postat de Costel
  Marți, 13 Martie 2018 07:06
  5.15.220.***
  Primăria trebuie să vină cu un răspuns oficial ...daca inchide sau nu sistemul de termoficare...Calorgal așteaptă acest raspuns de vro 4 luni...la adresele trimise catre primărie...Ăsta e un joc ,in care e băgat la înaintarea electrocentrale...lipsa de responsabilitate a aleșilor locali...e cam greu să hotărăști soarta celor 17 mii de consumatori...
  5
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 13 Martie 2018 05:29
  100.117.78.***
  Cred ca este o bataie de joc ,normal ca cei de la CALORGAL vor sa supravetuiasca pe banii tuturor galatenilor platitori de taxe si impozite si pe banii galatenilor care au ghinionul sa locuiasca intr-un bloc comunist ,sunt debransati si sunt fortati sa plateasca 30-50 % din factura lunara pentru caldura ... curata bataie de joc ,oare pana cand ?Iata un exemplu ,o scara cu 20 de apartamente ,unul singur ramas bransat ,factura totala,ianuarie ac. =900 lei , din care ,ap bransat 500 lei ,restul fraierilor 400 lei ( nu mai exsta coloane bransate ,nici in apartamente si nici in spatiile comune ,exceptie legaturile la ap nedebransat )..Apropo ce fel de gandire economica ai cei de la CALORGAL daca accepta pierderile pe reteua exterioara numai pentru un apartament bransat ? Sa astepte sa platesc.....
  18
  20
  Raportează
 • postat de Un pensionar
  Marți, 13 Martie 2018 02:59
  100.117.53.***
  Veti vedea in curand in Galati, o noua taxa ptr. poluare
  Uniunea Europeană, nu agreează astfel de sisteme din cauza poluarii.
  13
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.