Galaţiul şi Cahulul îşi dau mâna

Galaţiul şi Cahulul îşi dau mâna
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi omologul său din Cahul, Nicolae Dandiş, vor semna, astăzi, la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", înţelegerea de cooperare între cele două oraşe de pe malurile Prutului. Hotărârea privind încheierea acestei înţelegeri a fost votată de aleşii locali la recenta şedinţă, iniţiatoarele proiectului fiind consilierele locale PMP Oana Iurescu şi Nicoleta Badiu.

Situat la doar 60 de kilometri de Galaţi, oraşul Cahul este clasat pe locul al doilea în topul celor mai transparente localităţi din Republica Moldova şi al treilea ca dezvoltare economică, fapt care îl recomandă drept un partener redutabil al Galaţiului, după cum se arată în raportul de specialitate al înţelegerii de cooperare. Propunerea de cooperare a fost trimisă de primarul din Cahul, Nicolae Dandiş, pe 24 ianuarie 2018, şi acceptată cu bucurie de autorităţile gălăţene. A fost însă nevoie ca înţelegerea de cooperare să fie avizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi de Ministerul Afacerilor Externe.

Dezvoltare comună

Prin documentul pe care îl vor semna astăzi, cele două municipii "sunt de acord să efectueze în conformitate cu principiile egalităţiiţi avantajului reciproc, schimburi de experienţă şi activităţi de cooperare pentru a facilita prosperitatea şi dezvoltarea comună".

Unul dintre obiectivele înţelegerii vizează elaborarea şi implementarea în comun a unor proiecte în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, precum şi în cadrul altor programe de cooperare teritorială europeană.

Galaţiul şi Cahulul se angajează să îşi încurajeze întreprinzătorii locali să participe la sesiuni de schimburi de experienţă şi misiuni economice şi să se vor informeze reciproc în privinţa oportunităţilor de atragere şi finanţare a proiectelor de dezvoltare.

Protecţia mediului înconjurător, reducerea riscurilor de dezastre şi intervenţia în situaţii de urgenţă sunt şi ele pe agenda cooperării.

Partneriate în Sănătate

Autorităţile sunt convinse că şi în domeniul medical se pot încheia parteneriate pentru managementul sănătăţii şi al clinicilor, prin transferul de cunoştinţe: "În Cahul s-a deschis o salină naturală, cu o capacitate de o sută de locuri. Tot aici se află sanatoriul "Nufărul alb", cel mai mare din Republica Moldova, cu o capacitate de peste 500 de locuri. Cahulul are un subsol bogat, iar sanatoriul valorifică aceste ape sărate şi minerale, considerate chiar mai bune decât cele de la Brăila", se arată în raportul de specialitate al hotărârii votate de aleşi.

Educaţie, cultură, turism

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi are o extensie la Cahul încă din 2001, motiv pentru care autorităţile sunt convinse că există condiţii optime pentru îmbunătăţirea procesului educaţional, sub forma organizării unor schimburi de experienţă între unităţile şcolare din cele două oraşe.

Cele două municipalităţi îşi propun să organizeze în comun evenimente şi manifestări cultural-artistice, sportive şi de tineret, schimburi de experienţă între artişti şi oameni de cultură, târguri, expoziţii, forumuri, seminarii şi conferinţe, dar şi festivaluri, concerte şi alte activităţi cultural-artistice, sportive şi de tineret.

Promovarea turistică şi derularea unor proiecte comune în acest domeniu sunt, de asemenea, vizate de înţelegerea ce va fi semnată astăzi.

Citit 1993 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.