Ce terenuri vinde sau concesionează Primăria Galaţi

Ce terenuri vinde sau concesionează Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Bugetul oraşului are nevoie de bani, prin urmare, la recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au dat undă verde unor vânzări şi concesionări de terenuri, cu licitaţie sau prin atribuire directă. Mai mult, o suprafaţă de teren a fost transferată din domeniul public în cel privat pentru a fi înstrăinată, întrucât există deja solicitări depuse de persoane interesate.

Prin votul aleşilor locali, patru terenuri intravilane, proprietatea privată a municipiului Galaţi, vor fi vândute în perioada următoare de către Primăria oraşului, cheltuielile ocazionate de încheierea contractelor urmând a fi suportate de cumpărători. Alte două terenuri vor fi concesionate pentru 49 de ani, contra unei redevenţe care va fi actualizată în fiecare an.

Contracte directe

Consiliul Local a fost de acord cu vânzarea terenului de 237 mp, situat pe strada Tecuci nr. 46B, cu preţul de 122,5 euro/mp fără TVA, la cursul oficial comunicat de Banca Naţională a României (BNR), la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, adică un total de 29.033 de euro fără TVA. Potrivit documentelor, interesată de achiziţie este Mariana Şerban, care a solicitat cumpărarea terenului aferent construcţiei sale în septembrie 2017, suprafaţă pe care, în prezent, o deţine cu contract de închiriere.

Tot aleşii au aprobat vânzarea suprafeţei de 138 mp, de pe strada Traian nr. 34, cu preţul de 87,34 euro/mp fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului, adică un total de 12.053 de euro fără TVA. În raportul de specialitate al proiectului votat se arată că, în octombrie 2017, Ica Gref a solicitat cumpărarea terenului pe care îl deţine pe baza contractului de închiriere de peste 22 de ani. „În urma exproprierilor efectuate pe strada Traian, având ca obiect lărgirea şi modernizarea arterei de circulaţie, în urma dezmembrării imobilului din strada Traian nr. 34, a rezultat o suprafaţă rămasă în proprietatea privată a municipiului de 138 mp, suprafaţă pentru care s-a încheiat contractul de închiriere cu Gref Ica. După încheierea contractului de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere îşi încetează valabilitatea”, se arată în documente.

Licitaţii

Consilierii locali au votat caietul de sarcini pentru vânzarea prin licitaţie publică a terenului situat pe strada Delfinului nr. 41 – lot 2, în suprafaţă de 187 mp. Licitaţia va porni de la preţul de 77,20 euro/mp fără TVA. Potrivit documentaţiei care a ajuns pe masa aleşilor locali, până acest moment sunt depuse două solicitări de cumpărare a acestei suprafeţe. Conform raportului de specialitate, în prezent, terenul este liber de construcţii şi este deţinut cu un contract de închiriere, fiind folosit cu destinaţia de grădină.

A fost aprobat şi caietul de sarcini pentru vânzarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 207 mp, situat pe strada Mioriţei nr. 45. Preţul de pornire al licitaţiei este de 170 euro/mp fără TVA. Potrivit documentelor, în prezent, terenul este liber de construcţii şi nu este deţinut cu nicio formă de contract de închiriere sau concesiune, dar pentru închirierea sau concesionarea lui sunt deja depuse patru solicitări. Conform regulamentului general de urbanism se încadrează în limitele minime pentru a fi considerat un lot construibil.

Cheltuielile ocazionare de încheierea contractelor de vânzare-cumpărare vor fi suportate de adjudecatarii licitaţiei, sumele obţinute în urma perfectării vânzărilor vor constitui venituri la bugetul local al oraşului.

Concesiuni

Pentru că terenul de 313 mp, situat în strada Leului nr. 12, este liber şi nu aduce venituri la bugetul local, aleşii au aprobat concesionarea lui prin atribuire directă, pentru o perioadă de 49 de ani, Veronicăi Neagu, care l-a solicitat în vederea extinderii şi amenajării construcţiei proprii existente. Redevenţa, de 13,22 lei/mp/an fără TVA, va fi indexată anual, cu indicele de inflaţie.

Terenul de 215 mp, situat în strada Română nr. 136, Lot 1, deţinut în prezent cu contract de închiriere, va fi concesionat pentru 49 de ani lui Ion Constantin, în vederea extinderii şi amenajării construcţiei existente. Redevenţa va fi de 32,59 lei/mp/an fără TVA indexată anual cu indicele de inflaţie.

Transfer

Ultima decizie patrimonială a vizat trecerea terenului în suprafaţă de 122 mp, situat pe strada Brăilei nr. 163C, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul privat. În raportul de specialitate se arată că s-a depus o solicitare de cumpărare a acestei suprafeţe, motiv pentru care, pentru o valorificare raţională şi eficientă din punct de vedere economic, este necesar transferul.

Citit 17842 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2018 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.