Zestre de milioane pentru Ecosal

Zestre de milioane pentru Ecosal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Când va începe colectarea selectivă a deşeurilor în Galaţi? * „Curând”, spune directorul Ecosal, Ion Ionescu * 660 de containere tip igloo, 32 de containere subterane şi 8 vehicule de transport gunoi au intrat pe mâna gunoierilor *

Consilierii locali ai Galaţiului au reuşit, în sfârşit, să adune gunoiul… de sub preşul municipiului, unde îi aştepta din luna mai. Prin votul aleşilor locali, Serviciul Public Ecosal şi-a mărit zestrea de utilaje şi containere şi este mai aproape de colectarea selectivă a deşeurilor.

Ecosal aştepta din luna mai adoptarea proiectului de hotărâre prin care trec în administrarea sa: Staţia de sortare, Staţia de compostare, Punctul verde de colectare din Micro 13B şi Punctul verde de colectare situat pe strada Etna nr.29.

CITEŞTE ŞI   Investiţii de 4,2 milioane euro băgate „în conservare”

După cum se arată în raportul de specialitate al proiectului, Staţia de sortare şi tratare a deşeurilor procesează deşeurile reciclabile de tip hârtie şi carton, PET-uri etc., preluate din reţeaua de colectare selectivă şi separă fracţia organică care ulterior va fi compostată cu producere de biogaz ce va fi valorificat într-o instalaţie conexă de producere a curentului electric.

Staţia de compostare realizează sortarea tuturor tipurilor de deşeuri de ambalaje colectate la sursă sau prin reţeaua de colectare selectivă şi asigură reducerea cantităţii de materie organică depozitată în depozitul ecologic Tirighina.

Cele două puncte verzi sunt amenajate pentru depozitarea temporară a deşeurilor voluminoase, provenite din gospodării şi a deşeurilor periculoase casnice care nu fac obiectul managementului convenţional de deşeuri.

CITEŞTE ŞI   Groapa de gunoi… îngropată cu 10 milioane de euro!

Utilaje noi

Ecosal a primit în administrare şi 8 autovehicule speciale, dotate cu macarale şi spaţiu de depozitare pentru ridicat şi transportat gunoiul, 660 de containere tip igloo şi 32 de containere subterane care vor face parte din fluxul de colectare selectivă.

Valoarea totală a containerelor se ridică la aproximativ 5 milioane de lei, iar autovehiculele valorează peste 4,7 milioane de lei.

Directorul Ecosal, Ion Ionescu, este încântat şi nu prea de zestrea cu care a fost dotată unitatea pe care o conduce. Motivul? „Camioanele pot transporta 2 tone de gunoi, dar nu au decât 420 de cai putere! Cele 660 de containere igloo sunt din plastic şi nu din fibră de sticlă aşa cum mi-aş fi dorit să fie”, ne-a spus Ionescu.

În ciuda nemulţumirii, directorul Ecosal susţine că salariaţii său vor demara la finele lunii colectarea selectivă a deşeurilor în municipiu. Cele 660 de containere sunt colorate diferit, în funcţie de natura deşeurilor pe care le vor „înghiţi”: albastre, pentru hârtie şi carton, galbene, pentru plastic şi metal şi verzi, pentru sticlă. Ele vor fi amplasate în cartierele oraşului, iar containerele subterane vor fi puse cu precădere în zona centrală. 

Mai trebuie spus că programul de colectare selectivă a deşeurilor se derulează cu bani europeni - aproape 3 milioane de euro, fonduri ISPA. Vă reamintim că întregul proiect ISPA - deşeuri, care implică şi închiderea gropii de gunoi de la Tirighina şi construirea unei noi celule de depozitare, după principii ecologice, are o valoare totală de aproximativ 23 de milioane de euro.

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.