După 139 de ani, lacăt pe Uzina de Apă Nr. 1

După 139 de ani, lacăt pe Uzina de Apă Nr. 1
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uzina de Apă Nr. 1 de la Galaţi, prima din România care a furnizat apă în sistem centralizat, se închide după 139 de ani de activitate! Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea lângă zona cunoscută acum ca Plaja Dunărea, uzina a fost oprită săptămâna trecută, pentru a permite efectuarea lucrărilor care au lăsat 70 la sută din oraş fără apă timp de 35 de ore. De atunci, însă, ea nu a fost repornită. Iar adevărul este că nu va mai fi repornită niciodată!

CITEŞTE ŞI   O zi fără apă - dezastru economic pentru oraş

Linişte

Luni după-amiază, la Uzina de Apă Nr. 1 plutea o linişte apăsătoare. Curtea vastă era pustie. Decantoarele erau goale. Camera motoarelor era tăcută. Angajaţii – puţinii care mai veniseră la serviciu – erau muţi. Cu privirile pierdute, încă rumegau vestea închiderii „uzinei lor”. La vreun kilometru şi jumătate depărtare, feriţi de mirosul de clor, şefii cei mari încercau să explice decizia.

„Uzina de Apă nr. 1 a fost oprită săptămâna trecută, pentru reparaţii, dar, chiar înainte de a fi repornită, conducta care o alimenta cu apă de Dunăre s-a spart. În aceste condiţii, uzina nu a mai putut fi repornită, iar noi am fost nevoiţi să reconfigurăm reţeaua de alimentare cu apă potabilă a oraşului, comutând pe Uzina 2 toţi consumatorii care erau deserviţi de Uzina 1: populaţia de pe strada Saturn şi de pe Faleza Dunării, agenţii economici de la Plaja Dunărea şi Turnul de Apă”, a explicat, inginereşte, directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru.

Directorul general a tăiat în carne vie. „Acum, întregul oraş este alimentat de Uzina 2 şi de Staţia Fileşti, care, după lucrările de săptămâna trecută, le pot furniza consumatorilor din municipiul Galaţi atât apă de suprafaţă, trasă din Dunăre, cât şi apă de adâncime, adusă de la puţurile din Vrancea. Uzina 1 a devenit astfel inutilă”, a afirmat Gelu Stan.

CITEŞTE ŞI   „Stau şi put. Apă, ioc!”

Cineva a ştiut mereu că Uzina 1 va fi închisă

Pusă în funcţiune în anul 1872, Uzina 1 ar fi sucombat oricum în faţa mai tinerei Uzine 2, care este situată peste drum şi care a filtrat primul litru de apă în 1992.

„Chiar dacă nu se producea avaria pe conducta de apă brută de la Plaja Dunărea, Uzina 1 tot se închidea, cel mai probabil în august-septembrie”, a spus Niţă Podaru.

Iar asta se ştia încă de la începutul anilor 2000. „De închiderea Uzinei 1 se ştia din 2004, de când Uniunea Europeană a aprobat finanţarea proiectului ISPA de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare din Galaţi. Lucrul acesta era scris în memorandum”, a dezvăluit, senin, Gelu Stan.

De atunci şi până acum, la conducerea Apă Canal s-au perindat vreo patru directori generali, iar la conducerea oraşului - un primar şi zeci de consilieri locali. Nimeni, însă, nu a făcut publică această măsură.

Însuşi actualul director admite că închiderea Uzinei 1 a fost ţinută sub tăcere, deşi prin punerea ei în practică nu se doreşte decât eficientizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, în condiţiile în care unitatea este depăşită moral.

Soarta a 45 de oameni este incertă

La Uzina de Apă nr. 1 sunt încadraţi 45 dintre angajaţii societăţii Apă Canal. Ce se va întâmpla cu ei nu se ştie sigur, deocamdată. Cert este că unii îşi vor pierde locul de muncă.

„Dintre cei 45 de oameni de la Uzina 1, 10-12 îndeplinesc condiţiile de pensionare şi vor ieşi la pensie. Ceilalţi vor fi redirecţionaţi, probabil, către staţia de epurare a apelor uzate, care va fi pornită în această toamnă. Acolo am nevoie de 36 de oameni”, a spus directorul general de la Apă Canal.

El nu îi concediază pe oamenii de la Uzina 1 mai ales din raţiuni economice, căci ar fi obligat să le plătească 24 de salarii compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă aplicabil în societate.

Apa de Dunăre trecea prin filtre de lână

Uzina de Apă Nr. 1 a fost pusă în funcţiune în anul 1872. Este prima uzină din ţară care a furnizat populaţiei apă în sistem centralizat. La vremea respectivă, ea avea un debit de furnizare de 100 de litri pe secundă, de circa 10 ori mai mic decât în zilele noastre.

Tot atunci, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre cu lână. Astăzi, uzinele de apă din regiunea noastră folosesc filtre cu nisip cuarţos pentru a curăţa apa de impurităţi.

De-a lungul celor 139 de ani de viaţă, Uzina 1 a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Ea a fost o uzină-pilot, în care au fost testate cele mai noi tehnologii ale vremii.

„La Uzina 1, eu am găsit toate tipurile de instalaţii de filtrare a apei create în ultimul secol şi jumătate”, a mărturisit directorul tehnic-producţie al societăţii, Niţă Podaru.

4,7 hectare de teren cu ieşire la Dunăre

Conducerea Apă Canal i-a trimis o scrisoare Primăriei, prin care o informează despre închiderea Uzinei de Apă nr. 1 şi despre intenţia societăţii de a valorifica fierul vechi de acolo.

Cât despre terenul în suprafaţă de 4,7 hectare de dedesubt, care îi aparţine municipalităţii, administraţia Apă Canal apreciază că el ar putea fi eliberat de construcţiile existente şi amenajat ca parc de distracţii de tip Aqualand.

Citit 4650 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.