Cine va putea obţine BANI de la Primărie pentru ÎNCĂLZIRE

Cine va putea obţine BANI de la Primărie pentru ÎNCĂLZIRE
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

După ce, anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei pentru a se debranşa de la sistemul centralizat de termoficare şi a-şi achiziţiona propriul echipament de încălzire şi apă caldă, Primăria vrea să relanseze programul din luna iunie.

Autorităţile îşi doresc să îngroape definitiv actualul sistem de termoficare, care generează pierderi foarte mari şi gaură în bugetul local, în condiţiile în care numărul consumatorilor este tot mai mic, iar reţelele sunt foarte vechi şi degradate. Pe masa consilierilor locali a ajuns, la finele săptămânii trecute, proiectul de hotărâre privind „acordarea unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare şi aprobarea condiţiilor de acordare a ajutorului financiar” şi va fi supus votului aleşilor, în şedinţa de miercuri a Consiliului Local.

Condiţii pentru a primi ajutorul

La fel ca anul trecut, de ajutorul financiar de 3.000 de lei vor putea beneficia toţi cei care au fost branşaţi la sistemul centralizat de termoficare în sezonul rece 2017-2018, până la data de 1 aprilie 2018, când a fost sistată furnizarea de agent termic. Şi de această dată, autorităţile au prevăzut o excepţie: de aceşti bani vor putea beneficia şi gălăţenii care s-au debranşat anterior datei de 1 aprilie 2018, însă nu şi-au achiziţionat sau montat un sistem alternativ. Şi de această dată, solicitanţii nu trebuie să aibă restanţe la taxe şi impozite, iar la întreţinere nu trebuie să aibă datorii mai mari de 3.000 de lei, pe care sunt obligaţi să le achite în termen de 12 luni de la solicitarea ajutorului financiar. Cei care deţin mai multe apartamente vor putea să beneficieze de ajutorul financiar doar pentru cel de domiciliu.Conform proiectului de hotărâre care va fi supus votului aleşilor locali, ajutorul financiar se acordă doar persoanelor singure care au un venit net mediu lunar de până în 2.500 de lei, familiei formată din doi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 2.000 de lei, celei formată din trei membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.700 de lei, şi familiei cu patru sau mai mulţi membri, care are un venit net mediu lunar pe membru de până în 1.450 de lei.

Actele de care veţi avea nevoie

Conform documentaţiei care însoţeşte proiectul de hotărâre, dosarul celor care îndeplinesc condiţiile de mai sus trebuie să cuprindă următoarele acte: actul de identitate (în copie şi original) al proprietarului/coproprietarului imobilului şi a celorlalţi membri ai familiei (cu acelaşi domiciliu/reşedinţă), dar şi actul de proprietate a imobilului (în copie şi original). La acestea se adaugă o adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari cu privire la suma datorată cu titlu de întreţinere şi utilităţi (apă, gunoi, termoficare etc) la data depunerii cererii, cu menţiunea pe propria răspundere, dacă există sau nu restanţe. De asemenea, din adeverinţa emisă de asociaţia de proprietari trebuie să reiasă faptul că solicitantul era branşat, la data de 1 aprilie 2018, precum şi numărul de persoane declarate la plata cheltuielilor de întreţinere. În cazul celor care nu au în cadrul asociaţiei o structură de conducere care are calitatea legală de a elibera adeverinţa solicitată, trebuie să obţină adeverinţe de la furnizorii de servicii.

Dosarul va trebui să cuprindă certificatul de atestare fiscală pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, valabil la data depunerii solicitării, declaraţia taxei de habitat înregistrată la organul fiscal, adeverinţe privind venitul net realizat de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu/reşedinţă în luna anterioară depunerii cererii. În cazul celor care au datorii la întreţinere de până în 3.000 de lei, dosarul trebuie să cuprindă şi o declaraţie notarială prin care îşi iau angajamentul că, în maximum 12 luni de la data solicitării ajutorului financiar, vor achita restanţele (cu precizarea sumei datorate).

Dosarul trebuie să mai cuprindă angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe etc) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată, iar în termen de 90 de zile de la data acordării ajutorului financiar, procesul verbal de punere în funcţiune a sistemului de încălzire şi apă caldă. Nu în ultimul rând, dosarul trebuie să cuprindă factura fiscală sau factura proformă privind achiziţionarea sistemului de încălzire şi apă caldă.

Cum se fac plăţile

Cei care nu doresc să ridice cei 3.000 de lei de la casieria Primăriei, trebuie să aibă la dosar şi un extras de cont, în scopul virării banilor. În proiectul de hotărâre, iniţiatorul precizează că „după data depunerii cererii, nu mai există posibilitatea modificării modalităţii de plată, a tipului de încălzire şi a furnizorului, în cazul facturii proforme”! Potrivit documentelor care au ajuns pe masa aleşilor locali, plata ajutorului financiar se face în funcţie de opţiunea fiecăruia: la casieria Primăriei sau în contul titularului cererii, în baza extrasului de cont, ori către furnizorul de echipamente, în baza declaraţiei pe proprie răspundere a beneficiarului ajutorului financiar şi a facturii proforme anexată cererii. Totodată, dosarul va trebui să cuprindă şi certificatul de atestare fiscal pentru persoanele fizice privind impozitele, taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat în luna curentă depunerii solicitării, adeverinţe privind veniturile realizate de către titularul solicitării şi membrii familiei cu acelaşi domiciliu, dar şi angajamentul prin care beneficiarul se obligă să prezinte, în termen de 30 de zile de la data acordării ajutorului financiar, documente (facturi, chitanţe) prin care se dovedeşte faptul că suma încasată a fost cheltuită în scopul în care a fost acordată.

”Nu putem ţine acest oraş în loc doar pentru că există temeri sau viziuni diferite legate de modul în care gălăţenii ar trebui să se încălzească. Oamenii ar trebui să fie liberi să opteze pentru ceea ce e mai bun pentru ei. Cu siguranţă, nici primarul şi cu atât mai puţin cei de la Electrocentrale nu le pot dicta cum să îşi încălzească apartamentul”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Finanţare şi pentru centrale de bloc

Pentru apartamentele care, din motive tehnice, nu permit montarea unui sistem alternativ pentru asigurarea apei calde şi căldurii, municipalitatea acceptă "soluţii care privesc mai multe apartamente, cu îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate de către fiecare solicitant şi decontarea unei cote părţi din factura totală, fără a depăşi cuantumul de 3.000 de lei". Cu alte cuvinte, oamenii pot opta şi pentru o centrală de bloc, iar fiecăruia îi va reveni, de la Primărie, câte 3.000 de lei.

Citit 18434 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2018 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.