Planul de disponibilizări al Calorgal a ajuns la Guvern

Planul de disponibilizări al Calorgal a ajuns la Guvern
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Guvernul va trebui să decidă, în următoarea perioadă, dacă le acordă celor aproximativ 70 la sută dintre angajaţii Calorgal, care urmează să spună adio locului de muncă, venituri în completare, în aşa fel încât disponibilizările programate la societatea de termoficare să fie operate în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2013, care prevede o serie de măsuri de protecţie socială în cazul celor afectaţi de concedieri colective.

Proiectul de hotărâre de Guvern, iniţiat de prefectul Galaţiului, Dorin Otrocol, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, a fost transmis, zilele trecute, la Bucureşti, pentru a fi analizat şi aprobat de Executiv. Propunerea de act normativ a fost întocmită în baza hotărârii Consiliului Local, adoptată la finele lunii trecute, prin care s-a aprobat planul de disponibilizări la Calorgal.

Reamintim că, potrivit planului, aproape 70 la sută dintre salariaţii societăţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie, fiind stabilite trei etape de concedieri colective. De la 480 de salariaţi, societatea locală de distribuţie a agentului termic va rămâne, la 1 decembrie 2018, cu doar 177 de angajaţi. Prima etapă de disponibilizări era programată pentru 1 iulie, iar angajaţii vizaţi ar fi trebuit să primească preaviz la începutul lunii iunie. Numai că acest termen nu a fost respectat, în condiţiile în care nu există o hotărâre de Guvern, deocamdată, care să aprobe concedierile colective în baza Ordonanţei 36.

Potrivit liderului de sindicat al Calorgal, Cristinel Ciubotariu, întreaga documentaţie "merge apoi la ministerul de resort - în cazul nostru, Ministerul Dezvoltării - pentru verificare, după care se va solicita avizul Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei. În momentul în care proiectul este avizat, este trimis, pe rând, la Consiliul Economic Social, la Secretariatul General al Guvernului şi, ultimul pas, în şedinţă de Guvern, pentru a fi aprobat", explica, luna trecută, sindicalistul.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2013 arată la art. 7 că "Persoanele concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază de următoarele drepturi: a) indemnizaţie de somaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare; b) venit lunar de completare; c) plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic".

Citit 4374 ori Ultima modificare Joi, 14 Iunie 2018 02:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.