Primăria socoteşte banii de salarii

Primăria socoteşte banii de salarii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă nu se va reglementa cât de curând legea privind reducerea cheltuielilor cu fondul de salarii, angajaţii Primăriei ar putea avea probleme * De la 1 ianuarie încep restructurările *

Administraţiile locale au mari bătăi de cap din cauză că nici acum magistraţii Curţii Constituţionale nu s-au pronunţat în legătură cu valabilitatea sau nu a legilor asupra cărora şi-a asumat răspunderea Guvernul Boc (printre care şi legea privind restructurarea agenţiilor guvernamentale şi de raţionalizare a cheltuielilor publice).

După cum se ştie, prin asumarea responsabilităţii, Guvernul Boc stabilise că, în perioada octombrie-decembrie, administraţiile locale trebuie să reducă lunar, cu 15,5 la sută, cheltuielile de personal, fie prin acordarea de 10 zile libere, fără plată, fie prin reducerea orelor de program.

Cum însă această decizie a fost atacată la Curtea Constituţională, în plan local, lucrurile „au îngheţat”. Deşi acest lucru ar putea însemna bucuria, de moment, a angajaţilor primăriilor, care nu mai pot fi trimişi – cel puţin, nu în această lună! – în concediu fără plată, timp de 10 zile, în realitate, situaţia este foarte complicată.

„Nu se mai spune nimic despre cele zece zile fără plată, însă banii prevăzuţi sunt aceiaşi, nu ne suplimentează nimeni fondurile de salarii”, a declarat, ieri, primarul Dumitru Nicolae.

Cu alte cuvinte, fondul de salariu este la fel de mic, iar în situaţia în care oamenii nu mai sunt trimişi în concediu fără plată, integritatea salariilor pentru luna decembrie este pusă în pericol.

„Trebuie găsită o soluţie cât mai degrabă”, a adăugat primarul, care estimează că „lucrurile se vor lămuri cât de curând, pentru că vin experţii FMI şi aceştia vor spune clar că  aceste cheltuieli trebuie reduse. Iar ei se referă la reducerea cheltuielilor fie prin reducerea de personal, fie prin reducerea salariilor”.

În acest context, primarul a adăugat că nici primele de Crăciun – de fapt, tichetele-cadou destinate bugetarilor – nu mai sunt atât de sigure. „Bani avem prevăzuţi, dar trebuie să avem şi cadru legal”, a adăugat Dumitru Nicolae, referindu-se la faptul că legislaţia se poate modifica chiar şi în această privinţă.

„Un lucru este cert însă: de la 1 ianuarie vom face sigur restructurări”, a adăugat primarul Dumitru Nicolae. Acesta a precizat că, în baza normei de funcţionari publici raportată la numărul populaţiei, din cei aproximativ 480 de angajaţi ai primăriei ar trebui să se renunţe la 84.

„Îi vom concedia pe cei care trebuie concediaţi. Trebuie făcute restructurări pentru că sunt domenii neacoperite, iar în alte părţi este excedent de personal. Nu o să vă spun unde, nici dacă mă întrebaţi!”, a dat asigurări edilul, care, ulterior, a dat un indiciu: „Vreţi să vă spun că voi ţine toţi juriştii care sunt acum şi care pierd toate procesele? Nu vă spun!”.

Şi totuşi, politica Primăriei în legătură cu reducerea cheltuielilor cu fondul de salarii este destul de discutabilă, în condiţiile în care persoane care au ieşit deja la pensie lucrează în continuare în acelaşi loc.

Este drept, exemplele nu sunt multe, însă grăitoare: Aurel Ciuntu şi, mai nou, Petrică Cazacu, despre care primarul a spus că „a eliberat postul de director adjunct la Direcţia Tehnică, dar a rămas consilier al primarului, pentru că face treabă bună”.

Citit 1052 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.