Doi candidaţi pentru şefia TRANSURB. Demisii în lanţ din Consiliul de Administraţie
Foto: Iulia Kelt

Doi candidaţi pentru şefia TRANSURB. Demisii în lanţ din Consiliul de Administraţie
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Compania publică de transport local, Transurb SA, are doi candidaţi la postul de director general, dar a rămas fără un consiliu de administraţie funcţional. Din cei şapte membri ai consiliului de administraţie (CA), numiţi prin vot secret de aleşii locali, au mai rămas doar doi, pentru că restul au renunţat la mandat. Selecţia managerului Transurb este atributul exclusiv al CA, motiv pentru care aleşii locali se vor întruni în şedinţă extraordinară pentru a numi cinci administratori provizorii.

La şedinţa de joi a Consiliului Local a fost aprobată declanşarea procedurii de selecţie pentru ocuparea a cinci posturi vacante de membru în consiliul de administraţie al societăţii Transurb SA Galaţi. Aleşii locali au votat şi contractarea serviciilor unui expert independent specializat în recrutarea resurselor umane, în vederea desfăşurării acestui proces de selecţie.

Conform legii, "este obligatorie efectuarea selecţiei candidaţilor de către un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în recrutarea resurselor umane în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative: au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exerciţiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 de euro şi au cel puţin 50 de angajaţi", iar Transurb se încadrează în aceste prevederi.

Ce s-a întâmplat

Consiliul de administraţie al companiei locale de transport a rămas cu doar doi membri, Romeo Marin şi Elena Cârcotă, din cei şapte, numiţi în luna martie, prin votul secret al aleşilor, tot în urma unei proceduri de selecţie. De recrutarea candidaţilor s-a ocupat un expert independent plătit cu 6.000 de lei fără TVA de Primăria municipiului Galaţi - firma bucureşteană Fox Management Consultans SRL - iar selecţia finală s-a făcut pe baza unui interviu susţinut în faţa expertului şi-a unei Comisii de selecţie formată din consilierii locali Sorin Enache (PSD), Onuţ Atanasiu (PNL), Picu Apostol Roman (UNPR), Eugen Găvan (ALDE) şi Oana Iurescu (PMP).

Conform documentelor ajunse pe masa aleşilor, pe 21 mai anul acesta au renunţat la mandatul de administrator Marian Băducă şi Gigel Caliga. Pe 20 iunie au demisionat din CA Didina Borteş şi Rodica Ciucă, iar Adrian Smărăndoiu a renunţat la mandat.

„În acest moment CA se află sub minimul legal de cinci membri pentru a putea lua decizii, motiv pentru care se impune declanşarea procedurii de selecţie în vederea ocupării posturilor vacantate. Mai mult decât atât, în conformitate cu prevederile legale, CA a demarat procedura de selecţie pentru directorul general şi directorul economic, selecţia acestora reprezentând atributul exclusiv al consiliului de administraţie”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii adoptate de aleşi.

Provizorat

Găsirea unui expert independent pentru recrutarea candidaţilor la CA şi demararea procesului de selecţie cer timp, iar Transurb nu poate rămâne fără o conducere! „Având în vedere că la ora actuală CA Transurb nu este funcţional, luni vom convoca o şedinţă a Comisiei de selecţie, pentru completarea cu administratori provizorii, iar miercuri, cu bunăvoinţa dumneavoastră, vom convoca o şedinţă extraordinară”, a anunţat Sorin Enache.

Cine vrea să fie director

După cum am aflat de la directorul general interimar al Transurb, Mihai Cadinoiu, la concursul pentru postul de director al companiei publice de transport local s-au înscris doi candidaţi. Unul dintre ei este chiar Mihai Cadinoiu, actualul manager interimar, celălalt este un angajat al Transurb, Narcis Neagu.

Despre Mihai Cadinoiu, care şi-a făcut public CV-ul pe portalul companie, vă putem spune că a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Dunărea, de Jos, este licenţiat în Drept, a urmat un masterat strategii şi politici manageriale, pe lângă cursuri postuniversitare în drepturile omului. Despre Narcis Neagu am aflat că este jurist şi şeful Serviciului Comercial din cadrul Transurb.

Noul manager al Transurb va fi stabilit în urma unei proceduri care se va derula conform prevederilor legale privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, însă numai după constituirea consiliului de administraţie.

Citit 7992 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2018 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.