Anul viitor începe modernizarea drumului de centură (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Anul viitor începe modernizarea drumului de centură (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Lucrările de extindere la patru benzi şi modernizare a drumului de centură, pentru care autorităţile gălăţene vor investi aproximativ 40 de milioane de euro, vor începe în anul 2019, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea.

După aproape o lună de aşteptare, experţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest au venit la Galaţi pentru a evalua, din punct de vedere tehnic şi economic, amplul proiect de infrastructură pentru care Consiliul Judeţean şi Consiliul Local şi-au dat mâna, astfel că mai este doar o chestiune de timp până la semnarea contractului de finanţare. „Pe 3, 4 şi 5 iulie au fost două comisii de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, de la Cluj, pentru a verifica partea tehnică şi partea economică. Au verificat şi pe teren, au verificat proiectul care, din punctul lor de vedere, dar şi din al nostru, este bun. Nu au găsit ceva care să ne reproşeze, vreo hibă etc. Bineînţeles, au verificat şi partea economică, partea de devize, unde iarăşi a fost foarte bine. Ca atare, după ce am făcut procesul verbal de constatare, unde nu ne-au dat nicio măsură de rectificare a proiectului, săptămâna trecută am demarat procedura de achiziţie pentru centura ocolitoare a Galaţiului, cu clauză suspensivă, în aşa fel încât să putem să facem procedura de achiziţie în paralel cu semnarea contractului. Atunci când vine semnat contractul, să avem şi procedura de achiziţie finalizată. Este vorba despre proiectare şi execuţie, astfel încât proiectantul să aibă timp în perioada de iarnă să facă proiectul pentru ca în 2019, când vremea va permite, să putem să intrăm la construcţia centurii ocolitoare. Faţă de alte proiecte, evaluatorii au venit şi s-au mişcat foarte repede. Puteam avea surpriza să vină la începutul lunii iunie, cum au spus, şi să termine abia în iulie. Aceştia au fost foarte operativi, oameni cu experienţă, au controlat absolut tot, cu boldul. Din punctul meu de vedere, este foarte bine că sunt verificările acestea la sânge”, ne-a spus preşedintele Costel Fotea, care a precizat că cel mai important proiect de infrastructură al Galaţiului din ultimele decenii este finanţabil în proporţie de 99 la sută.

Când vor fi făcute exproprierile

Aşa cum v-am mai informat, pentru extinderea la patru benzi şi modernizarea drumului de centură, pe lângă numeroasele garaje şi grădini desfiinţate, Consiliul Judeţean va face exproprieri, fiind vizate atât persoane fizice, cât şi juridice. Pe lista de exproprieri a autorităţilor se află peste 50 de poziţii (anexe, case, terenuri). La acest moment, există o expertiză privind suma la care se ridică despăgubirile (între 6,5 şi şapte milioane de lei), însă aceasta este orientativă, ne-a spus reprezentantul CJ. Acesta a precizat că în toamnă se va face o nouă expertiză. „Vom face o selecţie la sânge, în aşa fel încât firma care face expertiza să fie competentă, profesionistă pentru că nu ne putem juca cu atâţia oameni, 57 de proprietăţi, să le expropriem şi să vină unul să facă calcule din birou. Vrem o expertiză obiectivă, să fim corecţi cu oamenii, să nu ne batem joc de ei, să fie oamenii mulţumiţi, dar în spiritul şi litera legii. Îmi doresc foarte mult să fie transparenţă totală şi oamenilor să li se explice cum s-a ajuns la suma respectivă. În momentul în care avem expertiză finală, facem transferul banilor în contul fiecărui proprietar, care poate fi mulţumit sau nu de suma respectivă. Dar exproprierea tot se face”, a explicat şeful CJ.

Costel Fotea a precizat că „avantajul este că programul permite ca până la 10 la sută din valoarea proiectului să fie pentru cheltuieli de expropriere, cheltuieli eligibile”. Drumul de centură modern al Galaţiului va avea piste pentru biciclete pe o lungime de 6,45 de kilometri, un pod suspendat (hobanat, cum îl numesc autorităţile) de 456 de metri lungime, peste 11.800 de metri pătraţi de trotuare, peste 20.000 de metri pătraţi de spaţii verzi şi mai multe sensuri giratorii. Din cele 40 de milioane de euro, aproape 30 de milioane de euro vor proveni din fonduri europene (29.550 de euro). Contribuţia Consiliului Judeţean (doi la sută) va fi de 591.000 de euro. Proiectul mai prevede şi o serie de lucrări suplimentare, neeligibile, care vor fi finanţate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean şi Consiliului Local, ce se ridică la aproximativ opt milioane de euro.

Proiectul extinderii şi modernizării drumului de centură este depus pe axa SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării n.r). Consiliul Judeţean Galaţi se află pe primul loc în topul judeţelor în ceea ce priveşte depunerea de proiecte pe această axă de finanţare.

Citit 17455 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2018 10:45

16 comentarii

 • postat de IC
  Miercuri, 25 Iulie 2018 08:01
  79.115.217.***
  De ce o denumire atat de pompoasa ,"drum de centura " ata timp cat este o strada ,ca oricale alta din municipiu ,o strada pe care ,intr-o portiune circula si tramvaiele .Cum poate fi o centura ocolitoare, a unui oras ,o strada in care toti riveranii ,societati comerciale , locuinte ,strazi secundare etc ,au acces direct iar pe traseu are intersectii la fixa 90 de grade.Nu stiu clar ce prevede documentatia ,sugerez ca la intersectia viitoarei "centuri" si prelungite acestei spre Brates (str Tunelului ) cu str Traian ,sa se analizeze posibilitate realizarii unei intersctii la niveluri diferite,eventual luat in calcul si terenul excedentar din curtea TRANSURB ,pentru racorduri ,o parcare etc ) jos strada Tunelului ,cu indulcirea pantei iar sus str Traian ( un scurt tunel , realizat de la suprafat , sau pod un mai lat ,sub actualul sens giratoriu ).Este bine sa se analizeze foarte bine ce si cum se realizeaza ,fiindca centura aia aberanta ,prin Brates -Odaia Manolache -sat Traian(DN25 ) pentru care s-au cheltuit milioane bune ,daca se face aceasta "centura " ,se va mai face odata cu tunelul pe sub Dunare , la sfantul asteapta.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Matrix
  Marți, 17 Iulie 2018 09:28
  85.204.138.***
  In primul rand, autorul articolului confunda regiunile: Cluj este in regiunea Nord-Vest, deci ADR Nord-Vest a evaluat proiectul, nu ADR Vest. Adr Vest este la Timisoara.

  In al doilea rand vad multa "hatereala" in comentarii, facute cu rea intentie, sau fara sa se cunoasca regulile programului SUERD, sau ce este de fapt SUERD.

  In al treilea rand, nu confundati fondurile europene cu PNDL-ul! Prin PNDL se primesc bani daca primarul e PSD-ist si se pot face tot felul de cumetrii si tot felul de furaciuni. La fonduri europene nu se pot face furaciuni, adica se pot face, dar se prinde UE si nu ne mai da banii - a se vedea drumurile din Teleorman unde unii au bagat in buzunare 2 milioane EUR, iar UE nu ne-a mai dat 9 milioane EUR (corectie 25% din proiectele viciate), prin urmare gaura a ramas a statului nostru drag si scump.

  In privinta preturilor, sunt mai mari decat in tarile civilizate din vestul Europei, dar nu stiu cat sunt preturi umflate si spaguite si cat este lipsa noastra de performanta, lipsa de eficienta, stilul nostru de a ne face ca muncim. Trebuie sa intelegem ca daca ne facem ca muncim, lucrarea se taraganeaza, se pierd bani, efectiv se pierd bani din tragerea de timp si din mimarea muncii, iar cei care mimeaza munca nu pot avea bani la fel de multi ca cei care muncesc.
  1
  12
  Raportează
 • postat de ..relu
  Luni, 16 Iulie 2018 22:01
  86.34.133.***
  Pentru Remus,
  Mergi cateva zile la Cluj sa vezi ce au facut baietii lui Boc ,pe care tu Ii contesti cu atata vehementa.Proiectele plus realizarile lor se vad la tot pasul.Avem nevoie cu totii de mentalitatea celor din vest.Nu Ii cunosc personal pe acesti baieti dar orasul Il vizitez foarte des. Asa ca...
  1
  21
  Raportează
 • postat de Mariana
  Luni, 16 Iulie 2018 11:59
  213.233.109.***
  Drumul de legătură prin curtea Poliției de Frontieră se va realiza vreo dată? Sau nu s-a ajuns la nivelul necesar ă valorii lucrării sau nu ă câștigat cine trebuie.
  2
  46
  Raportează
 • postat de Caţavencu
  Luni, 16 Iulie 2018 10:34
  81.12.149.***
  Am înţeles cum va fi la anul în plin elan electoral... cu multe şantiere deschise în toate judeţele PSD-iste.
  D-le Fotea, dar cu drumurile neasfaltate din judeţ, cum stai?
  6
  27
  Raportează
 • postat de MM
  Luni, 16 Iulie 2018 09:54
  82.137.9.***
  Mda, si tot de anul viitor incepe bătăliille pt: PREZIDENTIALE, EUROPARLAMENTARE, PARLAMENTARE si LOCALE, ce vor tine pâna la finele lui 20-20!
  Deci dragi gălăteni pregătițivă din timp cu ochelari si rabdare ca de anul viitor se anunță o imensă furtună de PRAF in OCHI!
  5
  18
  Raportează
 • postat de Mișu
  Luni, 16 Iulie 2018 09:36
  82.137.9.***
  Se pare că domnul Fotea este pariul câștigător al PSD-ului la Galați.
  7
  22
  Raportează
 • postat de G-man
  Luni, 16 Iulie 2018 09:35
  5.2.209.***
  cu tot cu contestatii, rectificari de buget, refazari, recalculari si bineinteles vesnicele intrari in insolventa, parerea mea este ca vor dema proiectul prin 2022 si il vor termina prin 2030
  10
  15
  Raportează
 • postat de HaHAa
  Luni, 16 Iulie 2018 09:28
  78.96.82.***
  Foarte bine, felicitări, bravo!! Este probabil cel mai important proiect gălățean de după revoluție, care va avea cu siguranță un impact mai mult decât pozitiv asupra economiei orașului. Acum, mai rămâne problema exproprierilor, atribuirea contractului unei firme cu experiență (fapt susținut de profitul pe care l-a avut în ultimul/ultimii an(i)) și pe baza criteriului de cel mai bun raport calitate-preț, supravegherea lucrărilor și, un lucru care nu se prea respectă în România... finalizarea lucrării ca lumea la data scadentă fără vreo creștere a prețului inițial din varii motive.

  Mult succes acelora din administrație care se vor ocupa în continuare de proiect. Dacă lumea (gălățimea) este cam anti-Pucheanu, ei bine... nu prea au ce comenta domnului Fotea, care este un om serios, harnic și ambițios (așa cum, de altfel, "Viața liberă" a scris într-un articol).

  Nimic nu e mai frumos decât să îți bei cafeaua de dimineață citind articole în care remarci că PSD-iștii își fac treaba, datoria față de popor (din banii căruia sunt plătiți), își respectă promisiunile din campanie. Parcă se mai drege busuiocul după tot... jaful ăla cu modificările aduse justiției, care m-a amețit mai mult decât chiar dacă aș fi fost în centrul unui uragan. E atât de plăcut... Simt cum anti-PSD-iștii n-au ce comenta, simt cum mor de invidie în timp ce zgârie lemnul biroului cu unghiile de la mână/mâini, aproape cum făcea Tudor Arghezi în "Flori de mucigai". XDD Diferența este că Arghezi crea versuri pe pereții celulei.
  19
  15
  Raportează
 • postat de Teodor
  Luni, 16 Iulie 2018 09:10
  5.13.173.***
  În proiect ar trebui incluse și panourile de protecție împotriva poluării fonice, montate în special în zona caselor și blocurilor din vecinătatea soselei. Ar fi bine sa se refaca buletinele sonometrice pentru actualul drum cu 2 benzi și sa se ia în considerare și valoarea estimativa a nivelului de poluare fonica astfel încât sa nu fie afectate proprietățile din zona viitorului drum cu 4 benzi. Astfel de panouri sunt montate peste tot în tarile europene, chiar dacă sunt restricții de viteza, sensuri giratorii sau treceri pietoni.
  0
  26
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 16 Iulie 2018 08:05
  5.2.205.***
  Nu stiu cum se face ca anul viitor se intampla toate, si parcari, si parcuri si centura si absolut tot.....o sa arate orasul asta ca New York.
  Se vede ca alegerile se apropie cu pasi repezi.
  3
  24
  Raportează
 • postat de Ulise
  Luni, 16 Iulie 2018 07:45
  82.137.11.***
  Tovarăși Democrați și Antidemocrați Consiliul județean și cu cel Municipal Și-au dat mânuța să ne facă Drumulețul de centură ce ne ocleste Galațiul printre blocuri Au Chemat tovarăși de la Cluj doua comisii de la Agenția de Dezvoltare VEST pentru că cei din EST le este puțin FRICĂ de DNA Ăia au stat trei zile au Mancat Ciorbă de Crap-Caras și s-au declarat sătui de atâtea analize la sânge care le-au făcut Tovarășilor de la Consiliul județean și cel Municipal Toți sunt sănătoși și fericiți că vor să facă un Km cu 10 000 000 de euroi pe care ii mai caută pe la Cavoul Roman sau pe la Poarta turceasca a Raiului
  8
  7
  Raportează
 • postat de Remus
  Luni, 16 Iulie 2018 07:10
  82.137.11.***
  Gălățeni au venit băieții lui Boc ăia care beau Palincă să ne facă analiză la SÂNGE și ce credeți că ne-au găsit în el? Whisky Jack plimbărețul pe patru benzi desenate pe drumul de centură ce duce la Tecuci Acestea după ce ne-au mâncat știucile patru zile au plecat sătui și ne-a spus să facem ce vrem cu cei 40 000 000 de euroi care nu-i avem Deci la anul și l
  a Multi Ani vom face 4 km de drum cu 10 000 000 de euroi pe km E bine e foarte bine in ritmul asta vom fi pe primul loc în UE Baieți lui Boc ne-au spus și cum să-i păcălim pe cei din UE de atâtea bani?
  10
  11
  Raportează
 • Luni, 16 Iulie 2018 07:04
  5.13.143.***
  Este o realizare de exceptie si foarte ceruta pentru urbea noastra, mai ales ca se va lega cu soseaua "DIG" Galati-Braila cu PODUL peste Dunare dintre Galati si Braila care va avea finalitate in 2022 si care va pune in sfarsit si zona noastra pe harta.
  Felicitari specialistilor Consiliului pentru munca depusa la realizarea acestei investitii si nu in ultimul rand SUFLETULUI acestui proiect d-l Costel FOTEA. Trebuie mentionat si acordul primarului Ionut POCHEANU care a permis trecerea zonei de centura din patrimoniul municipiului la Judet ca sa se poata derula aceasta investitie importanta pentu zona nostra.
  8
  10
  Raportează
 • postat de Suzi Quatro
  Luni, 16 Iulie 2018 04:52
  82.137.11.***
  Deci a venit o Agenție de Cumetrie Oltenească din vestul țării să dezvolte ceva in Regiunea de dezvoltare din Est și sa dublat valoarea lucrărilor pentru Drumulețul de centură de la Galați la Tecuci Anul trecu cu 5 zile înainte de Revelion la Galați sa dat alarma dărâmați toate garajele că vă ia Mama Dracului și vă dăm Amenda amenzilor Noi Țugulanii amavu oarece foarte mult stres Era multă bucurie și multe alte înjurături de Mamă SI de de Tată Se bucurau unii din Mazepa până în Brăilița că Fraerii gălățeni de pe Drumulețul de centură ce duce la Tecuci s-au apucat să dărâme Garajele de Revelion Voi credeți că Tovarășii ăstea vor mai vota cu cei care sunt aleși acum GHINION suntem Proști dar suntem MULȚI De. 40 000 000 de Euroi ne faceți și Plaja italiano iraniană s-au mai așteptăm un secol
  8
  9
  Raportează
 • postat de Ala fara datorii
  Luni, 16 Iulie 2018 01:05
  99.245.239.***
  De inceput nu e greu ... de terminat ... ei, asta e alta poveste.

  Succes oricum !
  0
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.