Muzeul de Artă a intrat „pe ţeavă”

Muzeul de Artă a intrat „pe ţeavă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul Judeţului vrea să acceseze banii europeni * Instituţia, unică în euroregiune şi nu numai, ar putea primi trei milioane euro de la UE * Consilierii judeţeni şi-au dat girul în unanimitate *

Viitoarea clădire a Muzeului de Artă Vizuală porneşte la drum, atacând concursul de proiecte transfrontaliere cu finanţare de la UE. Consiliul Judeţului (CJ) se pregăteşte să cofinanţeze acest proiect ambiţios, care rivalizează, prin marea sa amploare, cu cel al Complexului Muzeal al Ştiinţelor Naturii.

În ultima sa şedinţă, CJ a aprobat cu unanimitate de voturi ale consilierilor parteneriatul dintre CJ Galaţi, în calitate de aplicant principal, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi Consiliul Raional Cahul, Republica Moldova, în calitate de parteneri, în vederea implementării proiectului „VisualIntegratedServices - ARTourism”.

O „casă” potrivită pentru muzeu

Iniţiator este preşedintele CJ, Eugen Chebac, care a răspuns astfel solicitării conducerii muzeului.

După cum se ştie, actualul spaţiu muzeal dedicat artelor plastice a fost retrocedat Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care îngăduise funcţionarea muzeului până la mutarea într-un sediu adecvat. Proiectul viitoarei clădiri, cu o concepţie cu totul modernă, uimitoare, a fost deja executat de arhitectul Dan Ujeucă şi echipa sa.

Grant mare, dar şi costuri locale

În expunerea de motive a hotărârii aprobate scrie că scopul proiectului este „…asigurarea unui cadru adecvat pentru desfăşurarea unei bune colaborări transfrontaliere din cadrul Euroregiunii ˝Dunărea de Jos˝, pentru expunerea patrimoniului de valoare indiscutabilă şi de păstrare a noţiunii de Muzeu de Artă Vizuală, unic în Euroregiunea ˝Dunărea de Jos˝ şi cu recunoaştere internaţională evidentă, pentru a reprezenta un spaţiu de expunere pentru artişti din întreaga euroregiune şi un obiectiv turistic cultural destinat vizitatorilor din România, Republica Moldova şi Ucraina”.

„În cadrul proiectului va fi creată o reţea transfrontalieră de comunicatori în domeniul promovării turismului cultural, vor fi dezvoltate produse turistice transfrontaliere integrate şi va fi creată o nouă facilitate turistică în aria transfrontalieră Galaţi - Cahul prin construirea şi funcţionarea Muzeului de Arta Vizuală Galaţi”.

Cu alte cuvinte, proiectul va aduce jumătate din banii necesar construcţiei. Cum până acum CJ nu a pierdut nicio licitaţie de proiecte, să sperăm că specialiştii săi vor câştiga şi acum, în beneficiul viitorului oraşului pentru foarte multă vreme de acum încolo!

În cadrul proiectului cu finanţare externă, bugetul total va fi de peste 8,8 milioane de euro, din care grantul, adică suma plătită de UE, va fi de trei milioane euro. Cofinanţarea aferentă costurilor eligibile ce revine CJ Galaţi este de peste 4,4 milioane de euro, adică  59,6 la sută din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. La care se adaugă şi valoarea totală a cheltuielilor neeligibile din cadrul proiectului, de peste 1,4 milione de euro, reprezentând TVA-ul şi cheltuieli suplimentare.

În total, s-a aprobat o investiţie din partea CJ de peste 5,8 milioane de euro, care bineînţeles, vor fi alocaţi pe măsura desfăşurării proiectului. Direcţia de Dezvoltare Regională şi Direcţia Economie şi Finanţe ale CJ vor raporta în fiecare şedinţă ordinară a Consiliului Judeţului Galaţi date despre modul de derulare a proiectului.

Explicaţie foto: O viitoare atracţie turistică a Galaţiului bate la uşa finanţării UE

Citit 1742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.