S-a dat startul lucrărilor de modernizare. Haremul din Parcul Eminescu, ascuns după un paravan (FOTO)

S-a dat startul lucrărilor de modernizare. Haremul din Parcul Eminescu, ascuns după un paravan (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Contractul de modernizare a Parcului „Eminescu”, pentru care s-au luptat patru asocieri şi firme de construcţii, a fost câştigat de SC Rovis Lider SRL, cu o ofertă de 4.108.684 de lei cu TVA. Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a fost predat deja amplasamentul, iar de luni încep lucrările care vor dura un an. Din păcate, modernizarea nu vizează nici restaurarea statuii poetului, iar construcţia din parc nu va fi demolată, ci ascunsă după un paravan.

Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul „Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.

Pe lângă statuie, una dintre comorile parcului o reprezintă podul rustic de peste lac, realizat după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti, din piatră specială de Ulmeni, lucrare realizată de către Vasile Petrescu a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913", sunt săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.

Degradare

Din păcate, atât şi statuia, cât şi parcul se află, de ani buni, într-o stare avansată de degradare. Aleile sunt pline de gropi şi cu dale lipsă, băncile sunt rupte şi putrezite, vegetaţia - bătrână şi neîngrijită, gardul - rupt şi deteriorat. Degradarea a cuprins şi elementele care dau unicitate parcului – bazinul lacului este spart, iar grota cu cascadă "recondiţionată" de mai multe ori, a ajuns mai degrabă o improvizaţie. Mai trist este că o bună bucată din parc este înghiţită de o construcţie kitschioasă, cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, botezată preţios „Casa Albă”, în care a funcţionat, la un moment dat, un night club. De altfel, pe faţada clădirii încă mai scrie mare şi colorat "Harem Night Club"

Vestea bună este că, după ce din 2003 încoace municipalitatea a tot plătit documentaţii de modernizare, lucrările vor începe, în sfârşit! Vestea proastă este că modernizarea nu vizează şi restaurarea statuii poetului Mihai Eminescu, care are soclul crăpat, iar sub glezna muzei abia se mai poate citi numele sculptorului Frederic Stork. Vestea şi mai tristă este că parcul nu va scăpa şi de „Casa Albă”. Conform proiectului votat de aleşi, "construcţia «Casa albă», situată pe terenul parcului, va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească". "Perdeaua perimetrală este prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

Cum va arăta parcul

Autorităţile promit că anul viitor vom avea "un parc nou, cu alei pavate cu granit, spaţii verzi remodelate, un sistem de iluminat şi mobilier urban noi". Şi că o nouă fântână arteziană va înfrumuseţa intrarea din strada Domnească. Tot ca noutate, proiectul tehnic prevede că se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism. Vor fi reabilitate podul rustic, bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă, va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR şi vor fi amenajate trei socluri pentru statui. În plus, parcul va avea sistem de irigaţii iar sistemul de apă şi canalizare a fi reabilitat.

Citit 13664 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.