S-a dat startul lucrărilor de modernizare. Haremul din Parcul Eminescu, ascuns după un paravan (FOTO)

S-a dat startul lucrărilor de modernizare. Haremul din Parcul Eminescu, ascuns după un paravan (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Contractul de modernizare a Parcului „Eminescu”, pentru care s-au luptat patru asocieri şi firme de construcţii, a fost câştigat de SC Rovis Lider SRL, cu o ofertă de 4.108.684 de lei cu TVA. Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a fost predat deja amplasamentul, iar de luni încep lucrările care vor dura un an. Din păcate, modernizarea nu vizează nici restaurarea statuii poetului, iar construcţia din parc nu va fi demolată, ci ascunsă după un paravan.
Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul „Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.
Pe lângă statuie, una dintre comorile parcului o reprezintă podul rustic de peste lac, realizat după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti, din piatră specială de Ulmeni, lucrare realizată de către Vasile Petrescu a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913", sunt săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat.

Degradare

Din păcate, atât şi statuia, cât şi parcul se află, de ani buni, într-o stare avansată de degradare. Aleile sunt pline de gropi şi cu dale lipsă, băncile sunt rupte şi putrezite, vegetaţia - bătrână şi neîngrijită, gardul - rupt şi deteriorat. Degradarea a cuprins şi elementele care dau unicitate parcului – bazinul lacului este spart, iar grota cu cascadă "recondiţionată" de mai multe ori, a ajuns mai degrabă o improvizaţie. Mai trist este că o bună bucată din parc este înghiţită de o construcţie kitschioasă, cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, botezată preţios „Casa Albă”, în care a funcţionat, la un moment dat, un night club. De altfel, pe faţada clădirii încă mai scrie mare şi colorat "Harem Night Club"
Vestea bună este că, după ce din 2003 încoace municipalitatea a tot plătit documentaţii de modernizare, lucrările vor începe, în sfârşit! Vestea proastă este că modernizarea nu vizează şi restaurarea statuii poetului Mihai Eminescu, care are soclul crăpat, iar sub glezna muzei abia se mai poate citi numele sculptorului Frederic Stork. Vestea şi mai tristă este că parcul nu va scăpa şi de „Casa Albă”. Conform proiectului votat de aleşi, "construcţia «Casa albă», situată pe terenul parcului, va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească". "Perdeaua perimetrală este prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

Cum va arăta parcul

Autorităţile promit că anul viitor vom avea "un parc nou, cu alei pavate cu granit, spaţii verzi remodelate, un sistem de iluminat şi mobilier urban noi". Şi că o nouă fântână arteziană va înfrumuseţa intrarea din strada Domnească. Tot ca noutate, proiectul tehnic prevede că se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, una pentru grup sanitar cu WC turcesc, dotat cu obiecte sanitare antivandalism. Vor fi reabilitate podul rustic, bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă, va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR şi vor fi amenajate trei socluri pentru statui. În plus, parcul va avea sistem de irigaţii iar sistemul de apă şi canalizare a fi reabilitat.

Citit 13267 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 00:09

14 comentarii

 • postat de Galateanul
  Luni, 16 Iulie 2018 10:05
  81.12.150.***
  Daca parcul Eminescu este monument istoric, cum de s-a aprobat construirea cladirii .... albe? Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.... se aude? Primaria ! Vrem sa stim motivul pentru care nu poate fi demolat !!! Cum s-a putut expropia casele de pe prelungirea Traian, iar .... casa alba... e inradacinata???
  0
  12
  Raportează
 • postat de Georgel
  Vineri, 13 Iulie 2018 23:18
  89.137.229.***
  Chiar nu sesizează nimeni absurdul alăturării cuvântului ”modernizare” cu cel de ”restaurare”? Dacă un obiectiv care ”face parte din patrimoniul istoric al orașului” se ”modernizează”, atunci unde mai rămâne loc și de ”restaurare”? Dacă ”parcul și statuia se află pe Lista Monumentelor Istorice gălățene”, cum pot fi acestea ”modernizate”?

  Evident că nu pot! Așa că... adio ”restaurare”, adio ”patrimoniu istoric”, adio ”statuia istorică a poetului național”... Trăiască ”modernizarea”, trăiască ”Haremul”, trăiască absurdul ”noului Galați”...
  0
  11
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 13 Iulie 2018 15:56
  82.137.10.***
  Mai tineti minte cand Dumitru Nicolae vroia sa asfalteze si sa faca alei si cai de acces la bateriile de garaje?
  Asa ar fi aratat zona unde acum e parcarea de la Lic. Economic daca n-at fi fost Marius Stan.
  Dupa doi ani de mandat PSD Pucheanu se vede si din avion ca a fost cel mai bun primar postdecembrist.
  Oare cum ar fi aratat Galatiul daca Stan lua si al doilea mandat? Avea casa alba paravan?
  12
  7
  Raportează
 • postat de Dracnea interciclopii srl
  Vineri, 13 Iulie 2018 13:54
  89.136.2.***
  "Vestea bună este că, după ce din 2003 încoace municipalitatea a tot plătit documentaţii de modernizare, .."

  Erata : Vestea proasta este, pentru cei care nu stiu, ca din 2003 se tot sifoneaza bani publici pe proiecte pentru acest parc..
  0
  12
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 13 Iulie 2018 13:19
  188.24.201.***
  Hai sa umblam cu cioara vopsita! Tatutzu esti cel mai slab priimar ales cu 11,4%! Esti... pardon nu esti... nu existi pentru Galati! Cam toata cloaca acestui partid infect si altii ca el... trebuie eliminati total din politica si condiscarea verilor cu afisarea banilor EXACT unde SE DUC! Apoi vorbim de fabrici si uzine. Inlaturarea evreilor din SRI... si alte structuri! PAna atunci... putem sa ne racim gura de pomana... hai PA! Galati - un catun dezagreabil pe toata linia ... si aia prost vopsita!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Spartacus
  Vineri, 13 Iulie 2018 11:36
  81.12.149.***
  Degeaba se fac aceste modernizări în oraş şi se dau bani publici mulţi dacă ele nu vor fi întreţinute la modul cel mai serios.
  Toate pavelele de pe trotuarele principalelor bulevarde din Galaţi nu au fost deloc intreţinute de la punerea în funcţiune, în loc să fie imdediat înlocuită cea mai mică dală dacă se sparge sau apare o mică gropiţă!
  La noi se lasă intenţionat să se degradeze de tot lucrurile pentru a se băga alţi bani în firmele de casă ale partidelor.
  Este o INCOMPETENŢĂ totală în Administraţia Publică Locală pentru că nimeni nu răspunde pentru aceste obiective, iar salariile nesimţite cresc mereu!
  Apropo, ştie cineva ce indicatori de performanţă are Directorul de Infrastructură din Primărie sau cel de la ADP?
  0
  22
  Raportează
 • postat de Eftimie
  Vineri, 13 Iulie 2018 07:15
  78.96.253.***
  Foarte tare, încă un parc frumos pentru gălățeni.
  O expropiere în interes public a construcției cu pricina este o mare risipă de bani.
  În plus, un eventual litigiu ar bloca lucrările o perioadă nedeterminată.
  Cine vrea asta?
  Ar mai fi bănuiala de ”bara-bara” cu proprietarii construcției, nu?
  6
  12
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 13 Iulie 2018 06:57
  79.115.217.***
  Bine ca se reamenajeza parcul ,da de ce nu dispare si constructia respectiva ,dupa cate stiu trebuia sa se modernizeze ,atunci cand a fost autorizata si realizata WC-ul existent ... s-a modernizat cu doua etaje si mult mai comod pentru anumite preocupari ?De ce nu se verifica autorizatia de construire emisa initial si daca este repectata ...ori ce abatere ,chiar de la dimensiuni ,poate conduce la demolare .Ar trebui ca ,pe panoul de mascare ,sa se puna o placa pe care sa fie trecut propietarul si primarul care a autorizat constructia respectiva , iar cu majuscule cuvantul "RUSINE " .
  0
  16
  Raportează
 • postat de valentin
  Vineri, 13 Iulie 2018 04:36
  82.137.8.***
  În lipsă de aeroport şi autostradă, trenuri rapide, tramvaie uşoare cu aer condiţionat vara şi iarna, facem parcuri.
  10
  6
  Raportează
 • postat de Remus
  Joi, 12 Iulie 2018 23:39
  82.137.14.***
  Tovarășii Consilieri locali de ce Mama Dracului nu protejați statuia cu niște panouri transparente și incapabile ? Costă mult? Dar bordelul mascat de ce îl mascați? Va e frică de neveste și amante?
  2
  39
  Raportează
 • postat de Gabi
  Joi, 12 Iulie 2018 19:59
  188.25.83.***
  Ce tip de om, şi ăsta cu Casa! Un oraş întreg îl detestă şi el se încăpățânează să se țină cu dinții de ea.
  1
  38
  Raportează
 • postat de Gradina Publica
  Joi, 12 Iulie 2018 17:49
  5.254.97.***
  In Gradina Publica de ce nu mai functioneaza fantana arteziana ??
  2
  39
  Raportează
 • postat de Un cetatean
  Joi, 12 Iulie 2018 17:28
  100.117.31.***
  Fabulos proiect... Paravanul e bomboana de pe coliva. Cladirea va ramane acolo ca nuca in perete. Un act de mediocritate din partea primariei!
  5
  66
  Raportează
 • postat de Rafo
  Joi, 12 Iulie 2018 17:24
  188.24.226.***
  Cum sa daramati bordelul? Trebuie inclus pe lista monumentelor istorice. Istorie recenta, postdecembristă.
  3
  60
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.