Ce puncte termice vor deveni CENTRALE DE CARTIER

Ce puncte termice vor deveni CENTRALE DE CARTIER
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Proiectul ce vizează viitoarele centrale de cartier se află în procedură de licitaţie


O hotărâre de modificare a ”HCL 319 din 30.05.2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţie şi montaj instalaţii de producere a energiei termice în municipiul Galaţi” a fost aprobată săptămâna trecută, în ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi.

Concret, a fost actualizată lista beneficiarilor proiectului privind transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier, având în vedere că este vorba de un serviciu public cu puternic impact social, ca urmare a apariţiei ulterioare a unor modificări de opţiuni ale beneficiarilor finali.

„Întrucât actualul sistem de termoficare al municipiului Galaţi este într-o situaţie critică, generator de pierderi, ineficient tehnic şi economic, s-a considerat oportună iniţierea programului de reabilitare a sistemului local de termoficare a municipiului Galaţi. Proiectul vizează transformarea a 20 de puncte termice (PT) şi schimbătoare de căldură (SC) în microcentrale de cartier alimentate cu gaz pentru furnizarea de agent termic în sezonul rece pentru circa 6.000 de apartamente din cadrul a aproximativ 50 de asociaţii de proprietari din cartierele Centru, Mazepa I, Țiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 – 40. Valoarea proiectului este estimată la 699.882 de euro (fără TVA)”, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Galaţi.

Potrivit datelor furnizate de municipalitate, din cele 91.500 de apartamente din municipiul Galaţi, mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare doar aproximativ 17.000 de apartamente.

„În condiţiile în care numărul consumatorilor a scăzut constant în ultimii ani, s-a considerat oportună iniţierea unui program de reabilitare a sistemului local de termoficare a municipiului Galaţi, acolo unde numărul apartamentelor racordate la reţea depăşeşte 50 la sută. Scăderea permanentă, în ultimii ani, a consumului de energie termică este cauzată de sincopele în calitatea serviciilor oferite, dar şi de situaţia financiară dificilă a populaţiei, care a recurs la solicitarea debranşărilor parţiale sau totale a locuinţelor de la sistemul centralizat de termoficare”, precizează Primăria Galaţi.

În prezent, proiectul ce vizează viitoarele centrale de cartier se află în procedură de licitaţie, însă simultan cu derularea procedurii prevăzută de lege, în punctele termice care vor fi modernizate se lucrează pentru adaptarea infrastructurii la alimentarea cu gaz.

Citit 14144 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2018 00:57

12 comentarii

 • postat de ro
  Luni, 23 Iulie 2018 23:59
  188.24.218.***
  Cata ipocrizie: „Întrucât actualul sistem de termoficare al municipiului Galaţi este într-o situaţie critică (din vina cui?)......s-a considerat oportună (oare ce fel de oportunitate?),
  „În condiţiile în care numărul consumatorilor a scăzut constant în ultimii ani.....(de ce oare?)
  "Scăderea permanentă, în ultimii ani, a consumului de energie termică este cauzată de sincopele în calitatea serviciilor oferite (cine raspunde?), dar şi de situaţia financiară dificilă a populaţiei, care a recurs la solicitarea debranşărilor parţiale sau totale a locuinţelor (de aceea s-a transferat TOATA cheltuiala ceruta de instalarea unei centrale catre populatie?)
  Pentru restul....."aberatiile" cum le numesc altii, nu provin din vina celor care nu au renuntat la incalzirea centralizata, si numai din cauza celor care si-au pus centrale si nu au tinut cont de legile in vigoare, nici cand si-au montat si nici cand au trebuit sa plateasca. Desigur ca in aceste conditii cei care au hotarat desfiintarea incalzirii centralizate au incalcat multe alte legi de care spera sa scape.
  Era datoria lor sa se implice in rezolvarea problemelor populatiei si trebuie sa raspunda pentru deciziile luate.
  2
  8
  Raportează
 • postat de ELLA
  Luni, 23 Iulie 2018 15:39
  89.137.231.***
  Nu mai lungiti boala.Trebuie desfiintata aceasta incalzire centralizata.Nu vedeti ce aberatii apar intre vecini?Ei au ramas cite unul pe scara si vor ca vecinii ce au centrale termice sa le plateasca tevile ce trec prin apartament,chiar daca sint izolate.Cred ca au inceput sa o ia razna.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Costel
  Luni, 23 Iulie 2018 15:39
  82.137.12.***
  6000de consumatori sunt cei care nu au gaz...zona port,viaduct,tiglina1...etc...si nu se pune problema de 50%din nr. de cosumatori...din ce stiu bani de investiții nu sunt de la bugetul local...ci de la ministerul industriilor...anul asta tot cu electrocentrale se va furniza căldură...nici pomeneala de acele 20 de punte termice de cartier...poate la anul...
  2
  5
  Raportează
 • postat de Pandele
  Luni, 23 Iulie 2018 14:13
  81.12.149.***
  Din 25 de Centrale Termice locale s-a ajuns la 20, iar în final până în iarna următoare nu cred că se vor finaliza nici măcar 5 din ele!
  Mai mult ca sigur, tot la Sistemul Centralizat actual de la Electrocentrale se va ajunge şi în iarna asta, dle Primar!
  Aşa că reangajaţi pe cei de la CALORGAL să se ocupe din timp de încălzire şi mai ales de APA CALDĂ. Nu de alta, dar a început să pută rău prin oraşul ăsta!
  9
  14
  Raportează
 • postat de costache vrajitorul
  Luni, 23 Iulie 2018 13:28
  217.156.52.***
  Atata vreme cat nu exista niste administratori / consilieri de cartier (habar nu am acum sa-i denumesc) care sa fie alesi sau sa concureze pe post si care sa stie exact starea si situatia cartierului pe carel-l reprezinta.
  Aceste persoane SA FIE REMUNERATI POTRIVIT JOBULUI SI SA RASPUNDA IN FATA CETATENILOR PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR CARTIERULUI RESPECTIV, altfel nu o sa vedem niciodata lucrari la timp, sau lucrari de calitate.
  Nu vedeti ca nu exista acces la institutia primarului, institutie care "traieste" in alte "ceruri" si care deoadata se rupe de realitate dupa nici 6-7 luni de la terminarea alegerilor.
  3
  11
  Raportează
 • postat de satul de prosti
  Luni, 23 Iulie 2018 12:57
  5.2.209.***
  CITESTE TOT, NU CA LA DOAR 6000 DE APARTAMENTE VOR FURNIZA CALDURA...A SCRIS CLAR CA doar unde sunt peste 50% abonati, se va face centrala in cartierul respectiv...
  1
  8
  Raportează
 • postat de ELLA
  Luni, 23 Iulie 2018 12:47
  5.13.232.***
  Suzi, da revile care le traversează apartamentele nu da caldura? Caldura aia cine o plătește?
  Sunt tevi comune si in condomeniu cjheltuielile comune se inparte.
  15
  6
  Raportează
 • postat de Suzi Quatro
  Luni, 23 Iulie 2018 09:35
  82.137.13.***
  Dacă tot vă dați de ceasul morții cu privire la CĂLDURĂ de ce nu anulați hotărârea ai tâmpită la cei care au Centrale termice și plătesc și căldură pentru că le trec țevile prin casă de la cei care nu au Centrale termice Au fost obligați la mișto să le izoleze să le ecraneze Au făcut și asta pentru ca apoi după ce au cheltuit banii pentru operatie să se revină la vechea forma Adică săracii alegători degeaba sunt foarte buni de Plată La câtă CĂLDURĂ trece prin țevi este O Hoție ordinara Mai mult Domnilor aleși ați băgat și o stare de spirit urâtă între vecini care au și cei care nu au Centrale termice
  2
  25
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Luni, 23 Iulie 2018 08:42
  5.13.173.***
  Ce puncte? 20?

  Teo C.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Ion
  Luni, 23 Iulie 2018 07:30
  5.13.232.***
  Mai putin conteaza ce puncte termice se vor transforma. Intrebarea e cand se va termina transformarea si punctul astfel transformat va fi functional, adica utilizatorul final va avea agent termic in parametri?
  Eu ma indoiesc profund ca in iarna asta la venirea frigului, va fi gata transformarea cel putin a unui astfel de punt ca sa nu mai vb de restul de 19.
  Initiativa este buna, chiar foarte buna, dar implementarea nu o vad cu ochi buni.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Mario
  Luni, 23 Iulie 2018 00:31
  78.97.254.***
  6000 si cei pana la 17 000,se incalzesc la bec?,bai oare sunteti sanatosi la cap!!!!
  8
  34
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 23 Iulie 2018 00:25
  82.78.154.***
  Cât timp nu vor face convenţii cu fiecare proprietar de apartament , tot în faliment vor ajunge.

  Datornicii nu vor plăti niciodată, iar chiriaşii primăriei nici atâta


  PS CE FACEŢI CU MIROSUL DE KK DIN CARTIERUL DUNĂREA ?? CARE VINE DE LA TIRIGHINA?

  Chiar am ajuns un oraş de ...

  Trist.
  2
  54
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.