Uitat de autorităţi, Micro 21 cade de pe harta oraşului | REPORTAJ

Uitat de autorităţi, Micro 21 cade de pe harta oraşului | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Bălării, gropi, bălţi gunoaie, paragină, delăsare, urmele civilizaţiei sunt foarte vagi sau lipsesc cu desăvârşire. Cam aşa ar putea fi descris Micro 21 la o primă privire. Chiar şi la a doua, că dacă te uiţi mai mult, parcă te îneacă plânsul. Deşi aici sunt comasate trei dintre punctele de referinţă ale oraşului - Turnul de Televiziune, Cavoul Roman şi Plaja Dunărea, care ar trebui să facă din cartier un loc atractiv - Micro 21 pare că nu se mai află sub nicio formă pe harta autorităţilor locale. 

Cum vii din Micro 20 spre această zonă, te întâmpină neprietenos sensul giratoriu neîngrijit, cu ceasul care nu mai arată de mult nici ora, nici temperatura. Parcă, prin alte părţi, municipalitatea a mai scăpat ceva crăiţe şi panseluţe prin rondourile de la intersecţii. Aici, locul, cu iarba uscată, arată a pârloagă. Iar aceasta e atmosfera care te urmăreşte prin tot cartierul, dacă îl străbaţi la pas. Spaţiile verzi sunt înecate în bălării, iar printre blocuri, prin iarbă stau aruncate resturi, sticle şi doze de bere, mărturie a chefurilor încinse ad-hoc pe înserat. 

Parcul este singurul loc în care am găsit oamenii puşi de administraţie să tundă iarba, însă şi aceştia făceau treaba în stil românesc, începuseră cu o pauză. Sigurele oaze de civilizaţie par să fie supermarketurile din zonă, dar imediat după gardul lor calci în gropi, traversezi maidane cu mormane de mizerie şi descoperi, la vedere, adevărate depozite de gunoaie, puse la păstrat de mâinile grijulii ale unor oameni cu apucături rurale, care confundă domeniul blocului cu propria curte. De altfel, dacă n-ar fi o brumă de asfalt şi blocurile, cârpite în tot felul, ai spune că te afli undeva într-un sat în paragină. Aerul rural e întreţinut şi de de numărul foarte mare de garaje, adevărate dughene, cu grătare, viţă de vie şi miniterase improvizate. Aici nu s-a dărâmat nimic, nu s-a ajuns cu sistematizarea, iar oamenii parchează în continuare alandala, pe unde îi taie capul şi pe unde încape maşina. Reporterii "Vieţii libere" care au trecut pe aici în anii anteriori au numărat suta de garaje,  estimând că s-ar putea crea 300 de locuri de parcare, având în vedere că  pe locul unei asemenea magherniţe se pot plasa trei autoturisme.

Bălării în peluzele de flori

Unul dintre amănuntele care arată că autorităţile nu dau doi bani, la propriu, pe Micro 21 sunt peluzele de flori din faţa fostului cinematograf, unde, în loc de flori, cresc în voie bălării. Şi nu vorbim de o zonă la  periferia cartierului sau oraşului, ci de una foarte circulată, pe aici venind oamenii în staţia de tramvai, dar şi la supermarketurile din zonă. Întregul cartier, cu mici excepţii, acolo unde au plantat oamenii o floare, arată tot la fel. Inclusiv în zona Turnului de Televiziune, unde ar trebui să fie loc de promenadă.

De la aqualand şi tiroliene, la zero plajă în iulie

Dacă în 2014 Marius Stan promitea Aqualand la Plaja Dunărea, în 2017, Pucheanu a plusat cu tiroliene. În realitate, concesionarea a fost un fiasco, autorităţile fiind nevoite să rezilieze contratul. Aşa se face că anul acesta, la sfârşitul lui iulie, putem număra zero zile de plajă. Şi, după lentoarea cu care se desfăşurau lucrările când am trecut noi pe acolo, nici august nu va fi mai darnică. Nişte şezlonguri au fost aşezate totuşi pe platforma dintre cele două bazine, dar cine se încumetă să se folosească de ele, când alături, în loc de apa răcoroasă, tronează două găuri pline de moloz şi mizerie. Pe plajă, nisipul pare nivelat, iar ceva mai încolo se  lucrează  la  asfaltarea drumului, dar,  parcă, pe bâjbâite.

Un drum care nu se mai construieşte

Nici lucrările la artera de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri nu au început încă, deşi contractul este semnat din 2016, pentru o sumă de 3.388.039 de lei cu TVA. Partea cea mai proastă este că în iunie s-a împlinit trei din termenul de cinci ani pe care Guvernul l-a impus pentru a construi artera, altfel terenul se reîntoarce în domeniul public al statului. Inclusiv locuitorii sunt sceptici, spunând că, probabil, drumul nu va mai fi construit niciodată. Între timp, din cauza tirurilor cu mărfuri care vin pe Bulevardul Dunărea se pun în pericol fundaţiile blocurilor, crăpăturile mărindu-se pe  zi ce trece.

Staţie de tramvai fără refugiu

Pe ploaie sau pe caniculă, gălăţenii care aşteaptă în staţia de tramvai nu au parte de refugiu pentru a se putea adăposti. E drept că municipalitatea a amplasat măcar o bancă, care e totuşi insuficientă la numărul mare de persoane care apelează la tramvai ca mijloc de transport în comun. Însă, românul este descurcăreţ şi la acest capitol, folosind peluzele de flori pe post de bancă. Pista de  biciclete trece fix peste oamenii care aşteaptă în staţie şi care mai trebuie să facă şi slalom printre bucăţile de zid împrăştiate, nu se ştie cu ce ocazie, pe jos.

 

PERICOL. Accidente pe bandă, parcări alandala

Bulevardul Oţelarilor este una dintre cele mai circulate artere, dar şi una dintre cele mai nesigure, zona fiind celebră pentru numărul mare de accidente. O parte din vină pentru această  situaţie o constituie şirul de maşini parcat pe toată banda întâi, care îngustează zona de trafic, dar obturează şi vizibilitatea şoferilor. Cum şi numărul pietonilor care merg spre zona supermarketurilor este mare, de multe ori aceştia se aruncă pe treceri, dintre maşini, fără să se asigure. De cealaltă parte, vinovaţi sunt şi şoferii, care circulă cu viteză, deşi zona nu permite aşa ceva. La toate acestea se adaugă lipsa de respect pentru normele rutiere. Sunt maşini parcate inclusiv în sensul giratoriu. E inutil să mai spunem că, dată fiind lipsa parcărilor, nici măcar poliţia nu mai dă întotdeauna amenzi. Şoferii parchează pe trotuare, în spaţiile verzi, sau pe marcajele sensului giratoriu, iar pietonii, uneori, sunt obligaţi să circule pe şosea.

Ghene de gunoi pe şosea

Ca şi cum nu ar fi suficient că traficul este îngreunat de maşinile parcate peste tot, cei de la Salubritate mai pun şi ei paie pe foc, amplasând ghenele de gunoi pe marginea şoselelor, uneori fix în intersecţii, tomberoanele împiedecând şoferii să vadă dacă vin maşini de pe sensul respectiv. În plus, deşi la momentul trecerii noastre pe  acolo, ghenele şi locurile din jurul lor erau curate, sunt cazuri când gunoaiele se împrăştie şi pe carosabil,  sau sunt aruncate de căutătorii de materiale reciclabile.

Joi, venim la Casa Roşie

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 2 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la Casa Roşie, în zona Spitalului de Copii, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor. În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Fostul cinema "Dacia", o rană deschisă pe faţa cartierului - CLICK AICI pentru detalii

Foto Iulia Kelt

Citit 9690 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.