Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
9 comentarii

Noua lege a asociaţiilor de proprietari, 196/2018, a apărut în Monitorul Oficial, urmând să fie modificate mai multe aspecte, precum înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii. Legea se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii, potrivit actului publicat în Monitorul Oficial, citat de Ziarul Financiar.

Noua lege vizează, în primul rând, o mai bună structură a conducerii asociaţiilor de proprietari, precum şi clarificarea atribuţiilor fiecăreia. "Preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal. Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele asociaţiei, membrii comitetului executiv, respectiv, membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terţilor".

Una dintre schimbările aduse de noua lege este introducerea obligativităţii strângerii fondului de rulment, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente. Asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment, anunță Ziarul Financiar.

Fondul de rulment se va stabili astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului, la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

O altă prevedere este obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a lua măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului: "Modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor".

Citit 17109 ori Ultima modificare Marți, 07 August 2018 00:37

9 comentarii

 • postat de vlad stefan v. Marți, 07 August 2018 22:32 89.137.137.*** Link la comentariu
  1
  15

  Problema e ca oamenii sunt atat de saraci in unele blocuri ca dupa ce platesc intretinerea , toate datoriile si mancarea , strictul necesar , nu mai raman cu nimic si nu se poate strange fond de rulment. De ani de zile ma chinui sa stang bani sa reparam subsolul si lumea nu vrea sa puna bani sau nu au. Ce e de facut?! Blocul se va tasa..armatura va rugini..sobolanii si gandecii se aduna...interventii la subsol nu se vor mai putea face pt ca nu intra nimeni in excremente ca sa schimbe un robinet sau un apometru. De multe ori am fost muscat de sobolani imensi in subsol si un pas a mai fost pana sa mor de infectie. Cerem rapid primariei ca sa aloce bani de la uniunea europeana ca sa putem repara subsolurile cu probleme. Nu avem bani sa il reparam noi ca am fi facut-o demult. Asociatiile sa depuna dosarele la primarie cu ce trebuie..cheltuieli..materiale si primaria sa ajute sau guvernul sau UE. ca daca aveam bani imi faceam casa si nu mai stateam la bloc cu toti inconstientii.

  Raportează
 • postat de maurice Marți, 07 August 2018 09:26 86.127.209.*** Link la comentariu
  1
  23

  Si aia care au datorii uriase cum pot fi obligati sa plateasca fondul de rulment cand lor li se rupe sa plateasca intretinerea?

  Raportează
 • postat de vasile ion presedinte Marți, 07 August 2018 08:27 5.2.209.*** Link la comentariu
  0
  10

  In legea acesta , dar si in cea anterioara, nu scrie cine anume aplica amenzile la care de fare referire.

  Raportează
 • postat de Raabis-Stefan Badita Luni, 06 August 2018 20:19 88.228.25.*** Link la comentariu
  0
  20

  parlamentari prosti. au uitat de scaderea de impozit pentru reparatiile imobilelor....

  Raportează
 • postat de Vizantea Luni, 06 August 2018 19:02 86.122.130.*** Link la comentariu
  8
  8

  Primăria Galați, prin Serviciul de gestionare al asociațiilor de proprietari, ar trebui să tipărească această lege a As. Prop. actualizată și să o distribuie către fiecare proprietar de apartament cu ajutorul Președintelui de A.P. și cu un polițist comunitar pentru aducerea la cunoștință a atribuțiilor tuturor.
  Dacă nu se va face acest lucru nu se va schimba nimic. Fiecare proprietar va face ce vrea în interiorul sau exteriorul apartamentului său și se va comporta cum vrea mușchii lui cu restul proprietarilor.
  Legea este bună, dar se mai poate încă îmbunătăți prin corelarea cu Legea voluntariatului sau prin alte completări care cu siguranță vor fi aduse în perioada următoare.
  De ex. cum se va soluționa situația la o asociație pe timp de iarnă dacă la activitatea de deszăpezire solicitată de Președinte nu vor participa decât o parte din vecini, iar restul zăpezii va rămâne pe alei sau la ieșirea din bloc, provocând accidentări sau blocaje?

  Raportează
 • postat de Terente Luni, 06 August 2018 12:35 81.12.149.*** Link la comentariu
  12
  32

  Unele prevederi sunt bune, insa nu stiu daca in lege scrie ca daca un proprietar nu-si plateste intretinerea cateva luni la rand cum se vor recupera acesti bani si daca se poate pune sechestru pe apartament?
  Unii confunda a avea un apartament la bloc cu a avea o casa particulara in care nu depinzi de nimeni si nu deranjezi pe nimeni..
  Cine nu se adapteaza la bloc trebuie sa plece in mediu rural. Simplu!

  Raportează
 • postat de Radu Luni, 06 August 2018 08:14 5.2.225.*** Link la comentariu
  25
  30

  Fondul de rulement este foarte bun pentru toti cei care stau la etaj intermediar si nu dau bani cand se strica acoperișul sau țevile din subsol. Eu le-as turna apa in cap pana la primul nivel, sa observe cum este cu apa in tavan. Daca nu le convine, sa se mute in locul celor afectați.

  Raportează
 • postat de IC Luni, 06 August 2018 06:01 79.116.107.*** Link la comentariu
  7
  20

  Inainte ,cu pasi mari spre inapoi . De ce oare acest amestec grosolan a puterii ,reprezentata de parlament ,guvern si administratiile locale ,in modul de organizare si functionare a unor asociatii total particulare ,intram iarasi in "iepoca de aur "?Iata :"..O altă prevedere este obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a lua măsuri pentru consolidarea şi modernizarea condominiului.Modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală," Dec ce sa suport eu ,care am absolut toate utilitatile contorizare individual ,cu vecinii care nu s-au racordat individual ? De ce sa suporte propietarii consolidarea unor blocuri construite de stat si numai de stat ,de la proiectare ,executie si vanzare discutabila ( nu s-au facut cunoscute aberatiile impuse de statul comunist ,pentru satisfacerea pretentiilor conducerii de atunci ,de reducere a consumului de otel ,ciment etc si de incadrarea in pret /ap fix. Iata un exemplu ,de la blocul in care locuiesc ,construit in anii 1970 -1971 ,cu imprumut de la CEC si la care ,in timpul realizarii ,s-a redus cu 17% cantitare de armatura -practic s-a anulat coeficientul de calcul la seismicitate ,reducere ca urmare a Directivelor privind utilizarea rationala a metalului.... valabile la toate blocurile construite ulterior datei de 16 dec 1969 ?).

  Raportează
 • postat de x Luni, 06 August 2018 00:44 78.96.82.*** Link la comentariu
  13
  91

  Rusine!
  Iar ne intoarcem in comunism.
  Fondul de rulment dovedeste impotenta legilor si a diriguitorilor de a educa rau-platnicii si de a le impune sa plateasca, in baza bunilor-platnici (adica a fraierilor).
  Rusine celor ce au votat asa ceva!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.