1,14 milioane de lei pentru combaterea pestei porcine. Culturile se distrug doar în mod excepţional. Şedinţă extraordinară la CJ Galaţi
Foto: Teodora Miron

1,14 milioane de lei pentru combaterea pestei porcine. Culturile se distrug doar în mod excepţional. Şedinţă extraordinară la CJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi s-a întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară pentru a vota alocarea a aproape 1,14 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia autorităţilor judeţene, în încercarea de a ajuta primăriile din judeţ să lupte cu răspândirea pestei porcine africane. Cea mai afectată este comuna Suceveni, unde de altfel au fost sacrificaţi şi incineraţi toţi porcii din localitate, însă în prezent miza este prevenirea răspândirii molimei şi în celelalte comune din judeţ.

Autorităţile publice au intrat în alertă, după ce, la sfârşitul lunii iulie, un focar de pestă porcină africană a fost descoperit la o stână de lângă Suceveni. Potrivit personalului sanitar-veterinar, se pare că porcii, lăsaţi liberi să circule, s-au molipsit de la porcii mistreţi din pădurile din apropierea stânii. Cert este că, deşi animalele au fost sacrificate, iar oamenii şi-au ţinut animalele închise după ce s-a dat alarma, tot nu a putut fi împiedicată răspândirea bolii. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile sanitar veterinare au decis asomarea tuturor porcilor din Suceveni. Oamenii s-au trezit peste noapte că au rămas fără o resursă importantă de hrană, iar promisiunile că vor fi despăgubiţi - în prezent se vehiculează sume cuprinse între 6 şi 12 lei - nu par a-i linişti prea mult.

Pentru ca nenorocirea să nu extindă, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Galaţi, care funcţionează pe lângă Prefectura Galaţi, a decis luarea unor măsuri de izolare a focarului din comuna Suceveni, dar şi luarea unor măsuri de prevenire a contaminării şi în celelalte gospodării din judeţ în care sunt crescuţi porci. Chiar dacă măsurile se iau la nivel local, fondurile vor fi asigurate din fondurile de rezervă ale CJ Galaţi.

Una dintre hotărâri vizează strict comuna Suceveni, pentru care a fost alocată suma de 200.000 lei, dată fiind şi complexitatea mai mare a măsurilor. Acolo este necesară continuarea menţinerii dezinfectoarelor deja existente, dar şi achiziţia de noi substanţe, echipamente de protecţie, plata personalului care se ocupă de dezinfectare etc.

În celelalte comune din judeţ au fost identificate gospodăriile în care sunt crescuţi porci, iar la fiecare cale de acces în acestea va fi necesară instalarea unor dezinfectoare individuale (covoraşe cu substanţe dezinfectante - n.r.).

"Sperăm ca situaţia de la Suceveni să rămână izolată, să nu se mai extindă, sperăm că sumele alocate de CJ pentru toate UAT-urile (primăriile - n.r.), din fondul de rezervă, să contribuie la stoparea răspândirii pestei porcine. (…) Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, DSV, împreună cu dl prefect Dorin Otrocol (care a fost prezent şi la şedinţa de CJ - n.r.) şi am informat toţi primarii din judeţ; ieri dimineaţă am primit de la fiecare numărul de gospodării şi numărul de intrări pe fiecare gospodărie în parte, pentru a calcula sumele, cantităţile de substanţe necesare pentru 45 de zile. Deci, 45 de zile va fi asigurată această soluţie", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În total, pentru dezinfectoarele gospodăriilor din comunele judeţului Galaţi s-au alocat 939.860 lei. Cele mai mari sume vor ajunge la Drăguşeni (45.000 lei), Lieşti (36.000 lei), Smârdan (31.600 lei) şi Băneasa (30.300 lei). Dacă măsurile luate vor fi suficiente, rămâne de văzut. "Nu ştim cum vor evolua lucrurile, e posibil ca astfel de şedinţe extraordinare să mai apară în luna august, pentru alocarea unor sume suplimentare…", a precizat preşedintele CJ Galaţi.

REACȚIE

"Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde a apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a acuzat "interpretare alarmantă şi neconformă" dată unui ordin "cu caracter intern pentru a pregăti specialiştii să abordeze această temă împreună cu fermierii".

Citit 4810 ori Ultima modificare Duminică, 12 August 2018 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.