Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
4 comentarii

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi şi-a exprimat acordul cu privire la preluarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi, un vot pe un proiect de hotărâre în acest sens fiind dat în şedinţa de luni, 13 august. Taberele de la Gârboavele şi Buciumeni, bazinul olimpic rămas neterminat, dar şi alte baze sportive administrate în prezent de DJTS Galaţi, ar urma să intre în patrimoniul şi administrarea autorităţilor judeţene.

Posibilitatea preluării DJTS Galaţi de către CJ Galaţi a apărut după ce, în 2017, Guvernul a adoptat o hotărâre (HG nr. 229/2017) privind aprobarea unei "Strategii generale de descentralizare", prin care, în baza principiului subsidiarităţii, administraţiile locale şi judeţene ar putea prelua o parte din competenţele şi responsabilităţile administraţiei centrale, printre domeniile avute în vedere fiind şi cel al tineretului şi sportului. Drept urmare, încă din luna mai, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis o adresă către CJ Galaţi, prin care acesta era invitat să se pronunţe cu privire la preluarea patrimoniului DJTS. Miza este una ridicată, în condiţiile în care o serie de obiective, precum taberele de Gârboavele şi Buciumeni, au nevoie de ample lucrări de reabilitare, iar alte obiective, precum bazinul olimpic (parte a Complexului Sportiv "Dunărea"), zac de ani buni fără să fie finalizate ca investiţii. Dar, printre altele, DJTS Galaţi mai deţine şi Hotelul "Sport", sala de lupte "Ştefan Babin", Baza nautică de caiac-canoe de la Cătuşa, terenuri de sport etc.

"În urma unor analize mai amănunţite privind solicitarea Ministerului Dezvoltării şi a Ministerului Tineretului şi Sportului, în şedinţa de astăzi a CJ Galaţi am decis să ne dăm acordul ca Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi să facă parte, să fie administrată şi gestionată de CJ Galaţi, cu tot ce înseamnă patrimoniu, aparat de specialitate şi angajaţi. Astăzi e vorba de un acord de principiu, urmând ca transferul efectiv să fie făcut în baza unei legi, care să vină cu toate măsurile ce derivă din acest transfer - pentru că este vorba şi de finanţare, şi de patrimoniu, şi de aparatul de specialitate", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Prin urmare, cel puţin în cazul DJTS Galaţi, "mingea" se află la Guvern şi Parlament, iar pentru binele sportului gălăţean nu puteam decât să sperăm că procesul legislativ va avea un parcurs rapid. De altfel, nu este vorba doar de taberele şi bazele sportive din judeţul Galaţi, ci de toate obiectivele asemănătoare aflate în prezent în administrarea direcţiilor sportive din ţară. Şi chiar dacă în prezent nu se poate spune cu exactitate când va fi aprobată legea cu pricina, conducerea CJ Galaţi este optimistă cu privire la viitorul DJTS.

"Aşa cum cunosc eu CJ Galaţi, DJTS va avea o soartă mai bună în administrarea unor autorităţi locale. Cu siguranţă, vor fi investiţii ce vor schimba faţa acestei instituţii. Şi mă bucur că este o direcţie judeţeană, pentru că astfel putem implica şi alte cluburi sau echipe din judeţ, precum cele de la Piscu - pe haltere, judo la Tg.Bujor, avem box la Pechea", a arătat preşedintele CJ Galaţi.

Acesta a precizat că, deşi nu a fost fixată o listă de investiţii privind obiectivele pentru tineret şi sport, deja s-au identificat o serie de potenţiale surse de finanţare. Pentru tabără de la Gârboavele, de exemplu, CJ Galaţi a identificat o serie de fonduri puse la dispoziţia grupurilor de acţiune locală prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Rămâne de văzut cum se vor putea rezolva lucrurile şi la Buciumeni. De asemenea, lucrările la bazinul olimpic ar putea fi finalizate cu ajutorul Companiei Naţionale de Investiţii. În acelaşi timp, sunt o serie de obiective sportive la care, pentru modernizare, va fi necesară o cooperare între CJ Galaţi şi administraţia locală de la nivelul municipiului Galaţi.

Citit 3981 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 00:24

4 comentarii

 • postat de Caţavencu Marți, 14 August 2018 11:17 81.12.149.*** Link la comentariu
  8
  13

  Mai pe scurt, aceasta este o jonglerie marca PSD, între unii incompetenţi de la centru şi baronii locali ahtiaţi după ciolane!
  Nicidecum nu se pricep ei la sport.. dar le place să "pescuiască"!

  Raportează
 • postat de ady Marți, 14 August 2018 09:15 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  14

  Sa speram intr-un viitor stralucit.

  Raportează
 • postat de Nikolas Marți, 14 August 2018 07:40 188.24.245.*** Link la comentariu
  4
  13

  Ii rugam pe aleșii noștri din CL si CJ sa preia terenurile de sport ale scolilor/liceelor(de la privați)si sa le întoarcă copiilor care nu au unde începe ABC-ul miscarii.Orele de sport din programa școlară le sunt insuficiente pt a se dezvolta iar lipsa terenurilor de sport e cronica in orașul nostru!

  Raportează
 • postat de * Marți, 14 August 2018 03:38 108.245.201.*** Link la comentariu
  3
  5

  Cernobal ???

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.