Centru pentru situaţii de urgenţă, cu bani SUA

Centru pentru situaţii de urgenţă, cu bani SUA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jim Reilly, reprezentantul USTDA, s-a întâlnit cu preşedintele CJ, Eugen Chebac * Americanul spune că stăm strategic * Românul vrea să fim „capitală” regională *

Galaţiul, oraşul dintre ape, ar putea avea tocmai din această cauză un Centru integrat pentru situaţii de urgenţă, adică pentru alarmare în caz de viituri şi inundaţii, dar şi la incendii catastrofale ori cutremure, centru construit pe bani americani.

Aceasta rezultă după discuţia pe care au avut-o luni preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, şi Jim Reilly, reprezentantul Agenţiei Statelor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA).

Din câte am aflat dintr-un comunicat de presă al CJ, „vizita reprezentantului USTDA are drept scop evaluarea situaţiei din teren în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru deschiderea la Galaţi a acestui centru, sursa de finanţare pentru studiu constituind-o fondurile oferite de USTDA”. 

Aşezarea Galaţiului între Dunăre, Siret şi Prut, adunarea de mari cantităţi de ape fluviale, fac oportună crearea unui astfel centru, a explicat preşedintele CJ. 

Oaspetele a stabilit însă importanţa alegerii Galaţiului prin poziţia sa regională strategică, „…la graniţa cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Este foarte important acest lucru, pentru că această zonă este predispusă la situaţii de urgenţă”.

„Prin crearea unui centru regional, cu un sistem de comunicare distributiv, se vor putea depăşi multe situaţii neplăcute cauzate de inundaţii, incendii sau cutremure”. Deci nimic politic, doar hidrologic…

La discuţii au mai participat  prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, reprezentanţi ai instituţiilor specializate în domeniu – ISU şi SGA Galaţi.

Oaspetele, care a văzut mai întâi pe film zone afectate de inundaţiile din 2005 până anul trecut, va vizita o parte din aceste zone calamitate.

Dacă nu dă Guvernul, ne aducem singuri

Vizita oficialului american l-a făcut ieri să declare pe preşedintele CJ că, de când a fost ales, „…am spus că vreau să transform judeţul într-o capitală a regiunii de Sud-Est şi cred că acest lucru este din ce în ce mai vizibil”.

„Mai ales prin faptul că Agenţia Statelor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare este interesată să ne sprijine în deschiderea la Galaţi a unui Centru Regional pentru Situaţii de Urgenţă”.

Cum până în prezent, e drept,  Galaţiul a câştigat foarte multe proiecte în cadrul regiunii, dar a pierdut cinstea de a fi „capitală” pentru o serie întreagă de instituţii regionale care au migrat în alte judeţe în ultimele mandate, şi doar Inspectoratul în Construcţii ar părea că s-ar putea întoarce înapoi, declaraţiile preşedintelui CJ par să spună că, dacă statul nu ne dă, ne fac americanii alte instituţii regionale…

De altfel, s-a reuşit înfiinţarea Asociaţiei Euroregiunea „Dunărea de Jos”, entitate chiar euroregională cu personalitate juridică, cu sediul la Galaţi. Care însă nu şi-a ocupat nici acum spaţiul, încă nereabilitat, de pe strada Domnească.

Explicaţie foto: Discuţii între reprezentanţii Galaţiului şi cel al agenţiei americane

Citit 725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.