Hibernare termică, nu reabilitare!

Hibernare termică, nu reabilitare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La trei săptămâni de când primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a anunţat că vor începe lucrările de reabilitare la cele trei blocuri din oraş selectate pentru aşa ceva (C 11, C 12 şi D 7, din Ţiglina II), nici măcar o schelă sau o găleată cu var nu există în jurul imobilelor! *

Pe 20 octombrie aflam de la primarul Galaţiului că trei blocuri urmau să intre în reabilitare termică, pentru care proprietarii trebuie să plătească sume cuprinse între 1.200 şi 1.300 de lei.

Mai aflam că reabilitarea  va dura 6 luni şi că în acest timp se vor realiza toate lucrările prevăzute în OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Potrivit ordonanţei, finanţarea lucrărilor de reabilitare termică este suportată în proporţie de 50 la sută de la bugetul de stat, 30 la sută de la bugete locale şi 20 la sută din partea asociaţiilor de proprietari.

Totodată, finanţarea lucrărilor de proiectare se suportă tot de la bugetele locale, pentru cele trei blocuri, primăria alocând suma totală de 30.940 de lei.

Ieri, 9 noiembrie, la cele trei blocuri, lucrările nici măcar nu începuseră…   

C 11 şi C 12, „cică să aşteptăm…”

Blocul C 11, strada Constructorilor. Deşi nu vedem niciun fel de schele care să indice că lucrările de reabilitare termică au început, observăm la ultimul etaj nişte muncitori care lucrează într-un balcon.

Ne spunem că ei trebuie să fie actorii principali ai lucrărilor şi urcăm la etaj. Acolo, surpriză! Sunt doar nişte cetăţeni care fac  reparaţii pe banii lor, că le curge apa în cap, prin tavanul blocului!

Despre reabilitarea termică ne vorbesc alte două  locatare de la etajul al IV-lea, doamna Popa, pensionară, de 70 de ani şi Simona Ioniţă, 40 de ani, momentan fără slujbă.

„Nu ştim nimic! A scris jos, la scară, că lucrările vor începe pe 26 octombrie, dar nu a început nimic… dacă întrebi la asociaţie, ridică şi ei din umeri…”, ne spune pensionara.

Simona completează: „Normal că vrem să înceapă lucrările de reabilitare şi izolaţie. Uitaţi ce e pe tavan… când plouă afară, curge efectiv… trebuie mereu să-mi amintesc să nu las aici - şi ne arată locul de pe holul din casă - vreo haină, că se udă de la tavan…”.

„Eu m-aş bucura dacă s-ar apuca să reabiliteze termic blocul, dar să ştiţi că nu mai cred…”.

Coborâm de sub tavanul plin de pete de umezeală, la etajul al III-lea unde vorbim cu Constantin Manea, de 69 de ani:

„Am auzit că vor începe lucrările, dar când, nu ştiu! Eu am stat mai mult pe la ţară în perioada asta… mi-am pus termopane pe banii mei, dar voi da bani pentru reabilitare”.   

În faţa scării, la blocul C 12, ne întâlnim cu domnul Panaite, de 78 de ani:

„Eu nu locuiesc aici, ci fata mea… Ştiu că trebuiau să înceapă lucrările prin octombrie, dar dacă întrebi la asociaţie, ţi se răspunde că vor începe ˝cât de curând˝. Normal că sunt dispus să plătesc pentru lucrări, chit că, în 2005, am pus termopane, dar vreau să le schimb”.

Maria Galan, de 60 de ani, este mai vorbăreaţă: „Da, stau aici şi eu… ne-au cerut şi bani pentru proiect, cam un milion şase sute… eu nu am plătit, că nu am bani, de unde? Nu ştiu dacă a dat vreunul… dar proiectul este colea, la cealaltă scară, afişat”.

Pe proiectul afişat se spune că „lucrările vor începe în săptămâna 44 – 26 octombrie-31 octombrie” şi chiar apare desenat cum va arăta blocul după reabilitare…

La parter, la balconul unui apartament cu geamuri termopan şi cu pereţi „îmbrăcaţi” în polistiren apare şeful de scară, Ioan Sibinovici:

„Eu am pus termopane acum trei ani, am dat 14 milioane pe vremea aia… polistiren am pus tot eu, anul trecut… Nu se ştie când încep lucrările, cică să aşteptăm…”.

Îl întrebăm cum e cu plata proiectului, în condiţiile în care legea spune clar că proiectul este plătit tot din banii primăriei? „Nu, domnule, nu au înţeles oamenii… în caz că refuzăm reabilitarea vom plăti un milion şase sute, pe proiect”.

Un administrator şi bătăile lui de cap

Mergem şi la blocul D 7; cercetăm tabelele nominale, convinşi că pe aici locuieşte măcar un consilier local – că nu degeaba e blocul selectat pentru reabilitarea termică şi, uite!, aleile tocmai se asfaltează de ICMRSG!

Administratorul Aftene Popa ne spune: „La C 11 şi C 12 trebuie să lucreze Unicom. Când am întrebat la primărie, la doamna Buruiană, mi-a spus că societatea are probleme financiare… dar acum am înţeles că s-a rezolvat”.

„Pentru D 7, unde a câştigat altă firmă, din Brăila, a venit astăzi o comisie şi mi-au promis că gata!, instalează schelele. De ce au întârziat, nu ştiu să vă spun…”, ne explică omul.

Un alt motiv pentru care Unicom nu ar fi început încă lucrările ar fi contestaţia licitaţiei, a mai spus administratorul, însă nici dânsul nu era sigur de varianta asta…

„Da, aşa mi-au spus, iniţial, la primărie, că vor începe în săptămâna 44… deja suntem în săptămâna 46 şi nu au început… Plus că în total, mi s-a spus că lucrările vor dura şase luni, dar eu cred că nici în 12 luni nu termină…”.

„Cu banii pentru proiect e aşa: dacă proprietarii nu ar mai fi de acord cu reabilitarea termică, atunci ar trebui să achite contravaloarea proiectului, plătit acum de la primărie… şi vine cam 160 de lei de apartament”.

L-am descusut, totuşi, pentru a afla cum de au fost selectate cele trei blocuri din tot Galaţiul?

„Da, ştiu, toţi mă întreabă acelaşi lucru; că n-avem politicieni care locuiesc aici? Păi vreţi să ştiţi ceva? Eu am fost primul care a depus dosarul la primărie. Şi ca să explici la 200 de familii de ce le ceri acordul, nu e uşor, mi-a luat vreo două luni”, ne-a spus omul.          

Fişă de gospodar

Deşi este ales în fruntea asociaţiei de proprietari doar de doi ani, Aftene Popa este un administrator destoinic; în ghereta care ţine loc de sediu al asociaţiei are afişate obiectivele pe care şi le-a propus să le realizeze: de la asfaltarea aleilor (care abia s-a făcut) şi montarea de interfoane (în curs de instalare) şi până la reabilitarea termică, toate sunt trecute pe hârtie.

Fost navalist, Aftene Popa pare dedicat muncii de administrator pentru cele 280 de apartamente din blocurile (C11, C12, D 7 şi D 8). Asta, în schimbul a doar 462 de lei pe lună.  

Explicaţii foto:

1 - Administratorul nu ştie de ce întârzie începerea lucrărilor

2 - Aşa arată tavanul b locului C11, unul din cele trei blocuri "norocoase" din oraş

3 - La blocul C12, reabilitarea este  doar pe hârtie

4 - Spre deosebire de situaţia de la Galaţi, la Bucureşti reabilitarea termică este motiv de laudă şi chiar de campanie de imagine…

Citit 914 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.