Evaluaţi acest articol
(47 voturi)
38 comentarii

Un studiu de oportunitate în vederea înfiinţării unui aeroport internaţional în judeţul Galaţi şi un studiu privind evaluarea eficienţei traficului aerian sunt documentaţiile pe care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Consiliul Judeţean Galaţi le-a contractat prin cumpărare directă. Ambele studii vor fi realizate de firma bucureşteană TECHE CONSTRUCT SOLUTIONS SRL.

Izolat de prea multă vreme, Galaţiul a rămas în afara oricărui proiect major de infrastructură menit să-l lege de restul ţării şi al Europei. Cu toate acestea, pe la colţurile politicii, se tot vorbeşte despre necesitatea construirii unui aeroport la Galaţi. Oficial, însă, nu s-au făcut, însă, nici măcar aluzii, darămite promisiuni! În aceste condiţii, nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit, pe lista cumpărărilor directe făcute de Consiliul Judeţean Galaţi din catalogul electronic al achiziţiilor publice, două contracte care ne dau speranţe că judeţul nostru ar putea avea parte de un proiect major de infrastructură.

Contracte de 38.800 de euro

„Studiu de oportunitate în vederea înfiinţării unui aeroport internaţional în judeţul Galaţi; durata de prestare a acestor servicii este de 60 de zile de la semnarea contractului. Serviciile includ realizarea studiului de oportunitate pentru înfiinţarea şi dezvoltarea serviciilor de utilitate publică - transport, mediu, energie, sănătate etc.”, scrie, negru pe alb, în dreptul cumpărării directe pe care am descoperit-o pe sicap-prod.e-licitatie.ro. Oferta acceptată de Consiliul Judeţean a venit din partea TECHE CONSTRUCT SOLUTIONS SRL, cu sediul în Bucureşti. Valoarea contractului este de 89.250 de lei cu TVA, adică peste 19.400 de euro.
În aceeaşi zi, 23 august 2018, Consiliul Judeţean, a mai atribuit direct o documentaţie: „Studiu de trafic privind evaluarea eficienţei traficului aerian”, oferta acceptată venind tot din partea firmei bucureştene TECHE CONSTRUCT SOLUTIONS SRL. Valoarea contractului este tot de 89.250 de lei cu TVA. Misiunea firmei este de a realiza „Studiu de trafic privind evaluarea eficientei traficului aerian în vederea înfiinţării unui aeroport internaţional în judeţul Galaţi. Serviciile includ realizarea studiului de trafic auto, naval sau aerian, precum şi a cercetărilor de fundamentare aferente”, durata de prestare a serviciilor fiind tot de 60 de zile de la data semnării contractului.
Potrivit bilanţurilor fiscale publicate pe portalul Ministerului Finanţelor Publice, firma TECHE CONSTRUCT SOLUTIONS SRL, înmatriculată în 2012 se ocupă de „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. La finele anului 2017 înregistra o cifră de afaceri netă de 364.006 de lei şi un profit net de 60.942 de lei, cu un număr mediu de trei salariaţi.

Galaţiul a ştiut, cândva, să zboare

Deşi pare greu de crezut, Galaţiul a fost de două ori pe harta aviaţiei româneşti, o dată pentru aerodromul militar şi încă o dată pentru aeroportul civil pe care le-a avut. Proiecte de resuscitare a aviaţiei la Galaţi au mai existat.
În martie 2015, primarul Galaţiului la acea vreme, Marius Stan, declara că există un studiu de prefezabilitate pentru un aeroport de cargo, realizat pe propria cheltuială, de o firmă italiană. Iniţial, acest aeroport pentru mărfuri fusese gândit pentru zona de dincolo de Braniştea, dar edilul credea că ar fi mai potrivit la Brăila. "Se poate purta o negociere cu brăilenii pentru ca acest aeroport să fie mutat în zona Zagna-Vădeni, unde va deservi ambele unităţi administrative".
În noiembrie 2016, deputatul PSD Viorel Ştefan a susţinut că a avut ideea de realizare a unui aeroport la Galaţi: "Dl consilier Andrei a venit trimis de dl prim-ministru Ponta la Galaţi, ca să identifice amplasamentul, a discutat cu autorităţile, i-a luat de mânuţă, i-a dus la Autoritatea Aviatică română, au venit, au identificat amplasamentul… Numai că, de-a doua zi, fosta conducere a Primăriei vorbea despre tunel! Şi a uitat de aeroport!", declara, atunci, ministrul de azi.

Citit 25112 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:41

38 comentarii

 • postat de Cryss Marți, 11 Septembrie 2018 21:25 5.13.249.*** Link la comentariu
  4
  16

  Trebuie doar să "studieze" oportunitatea..... Zis bine doar cu studierea.... În rest praf în ochii Gălățenilor

  Raportează
 • postat de Adi Luni, 10 Septembrie 2018 23:44 188.24.217.*** Link la comentariu
  6
  19

  Momentul oportun pentru a mai sifona niste bani pentru niste studii.
  Hai cu prosteala ca vin alegerile.

  Raportează
 • postat de Aeroportul baronului Munchausen Luni, 10 Septembrie 2018 21:19 82.137.14.*** Link la comentariu
  8
  35

  Așteptăm cu interes prezentările fulminante, magnifico-ravisante ale:
  Podului pe sub Dunăre
  Tunelului suspendat peste Dunăre
  Drumului expres către Brăila cu trotuare cu șase benzi și scuare terasate pe trei niveluri (!)
  Portului multimodal cu pistă de nave spațiale și doc de submarine incluse
  Spitalului regional cu lasere cu lumină neagră metalizată și săli de operație inteligente cu doctori robotizați
  Tramvaielor zburătoare cu viteza luminii
  etc.
  Ce-i articolul ăsta, pamflet?

  Raportează
 • postat de Chips Luni, 10 Septembrie 2018 20:58 188.26.137.*** Link la comentariu
  10
  18

  Daca vrem transport aerian poate ar trebui sa incepem cu ceva mai realist. Tiroliana sau, de ce nu, poate niste trambuline mari mari sa sarim dintr-o parte in alta a orasului

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 10 Septembrie 2018 19:44 188.24.241.*** Link la comentariu
  3
  11

  Ha Ha ha, aeroportul la Tulcea să stăm cu bacu să trecem Dunărea...

  Un aeroport de mărimea care ne trebuie Galaţi Brăila trebuie să fie în 20-40 km maxim!

  Tulcea e mult prea departe.


  Există faţă de Zagna Vădeni o altă poziţie FOARTE BUNĂ la Nord Vest de Vădeni, de DN 2B unde de fapt a fost aleasă poziţia de italienii care CÂŞTIGASERĂ DEJA construirea aeroportului !!


  Acum CHIAR DACĂ aeroportul este pe teritoriul judeţului Brăila, oricum cu următoarea constituţie vom avea EURO REGIUNI şi doar Brăila nu este UNGARIA !


  BENEFICIILE GALATIULUI din acest Aeroport al Dunării de Jos sunt CU MULT MAI MARI decât decât nişte taxe locale care le va încasa Vădeni, nu Brăila.


  În plus se poate negocia cu Brăila, acolo este podul şi aerportul, dar Spitalul Regional clar să fie ÎN GALAŢI !


  Trebuie să ne înţelegem ca fraţii altfel NE SCUFUNDAM în continuare separat, ca şi până acum.


  PS Brăila puneţi şi voi limita de 70km/h spre Galaţi spre dig că este de râsul curcilor !!!

  Sensul giratoriu îl tăiaţi deaiurea Brăila, se aude???

  Raportează
 • postat de Bula Luni, 10 Septembrie 2018 18:16 23.105.170.*** Link la comentariu
  7
  16

  daca tot avem Dunarea si Lacul Brates , aproape...de ce nu se face un hidroaeroport.
  Adica un aeroport pentru hidroavioane !?!!

  Raportează
 • postat de Akbar Luni, 10 Septembrie 2018 16:54 82.78.252.*** Link la comentariu
  4
  19

  Bani pentru partid. Clar ca lumina zilei. Amanunte gasiti pe "goagal" cautand dupa numele firmei.
  DNA are conexiune la internet ?

  Raportează
 • postat de Adrian Luni, 10 Septembrie 2018 15:45 5.2.205.*** Link la comentariu
  6
  39

  Doamne, mare gradina avem. Si mai aruncam si cu banii prin gard. O sa se faca aeroport international, lol, OMG, funny, cand se va face si podul de la Braila. Spor la gogosi. Urmeaza alegerile. Noi incercam, vedeti. Avem studii. Nu ne dau aia banii. Cam asa va zice CJul. Gogomanii pentru prosti.

  Raportează
 • postat de Sabrina Luni, 10 Septembrie 2018 15:36 82.137.9.*** Link la comentariu
  18
  19

  Domnilor la noul Aeroport din Banii Gălățenilor faceți Gardul și Bordurile iar de restul plantați Panseluțe olandeze Dacă îl faceți la Vădeni este al Județului Brăila ĂȘTIA ne vor cere viză pentru decolare și taxă de tranzit prin curtea lor Ne iubesc brăilenii ca sarea in ochi Dacă se va construi și Podu și aeroportul Brăilenii vor fi mai ceva ca-n Las Vegas Noi cu rușii cică ăia ne fac și Autostrăzi și Aeroportul Militar Nu am găsit cu cine să ne mai asociem vrem să fie Brăiliți și nu știm cum

  Raportează
 • postat de Magda Luni, 10 Septembrie 2018 15:24 86.127.74.*** Link la comentariu
  4
  23

  Sustin ideea studiului corect facut, pe un buget bine echilibrat, in conditiile realizarii cu sanse mari, dincolo de orice disputa politica.

  Aeroporturile pentru zboruri low-cost sunt in toata lumea. Avem drumuri nemodernizate in toata Moldova si pentru o urgenta in alt oras, iti trebuie ore bune de mers.

  Zborurile interne/ externe devin o normalitate in lipsa trenurilor de mare viteza care nu mai au sanse pe ce nu s-a modernizat in 25 de ani..

  Aeroporturile aduc turisti si oameni de afaceri, si se dezvolta in jurul lor regiunea.

  Construirea lor nu este pretentioasa pentru prefabricatele de azi.

  Intreb doar daca oamenii acestei regiuni doresc un aeroport rentabil sau unul din ambitie ?

  Raportează
 • postat de Aad Luni, 10 Septembrie 2018 15:15 70.25.40.*** Link la comentariu
  5
  25

  Un aeroport, chiar si regional, nu international (care cere vama, politie de frontiera si anumite standarde si instalatii) il faci daca ai ce oferi. Turism sau/si oportunitati de afaceri. Turismul reprezinta ceva in Galati?
  Verificati legaturile si background-ul firmei care a luat banii si veti gasi lucruri interesante!!! (Proprietarii, angajatii, proiecte anterioare....)

  Raportează
 • postat de Un vizionar Luni, 10 Septembrie 2018 14:36 188.24.239.*** Link la comentariu
  6
  37

  E foarte bine ca a fost facuta documentatia. Peste 200 de ani cand populatia tarii va fi undeva la 500 000-1mil de oameni, iar Galatiul va fi doar o ruina, arheologii din toata lumea vor veni sa faca sapaturi, iar cand vor descoperi hartiile nu vor mai crede ca pe aici ar fi trait candva o civilizatie de salbatici, ci doar o natie de idioti.

  Acuma serios, noi dam 40k euro pe nimic? Inca o data ne convingem de adavarul zicalei 'Banii putini se fac greu, iar cei multi se fac usori'.

  Raportează
 • postat de Dandanel Luni, 10 Septembrie 2018 12:22 81.12.149.*** Link la comentariu
  5
  33

  Uite asa se deturneaza banii, din 2 contracte putin sub suma de 30.000 Euro, pentru a nu fi nevoie sa se organizeze licitatii publice!
  HOTIE pe faţă!
  Un astfel de studiu nu se poate face fără acordul brăilenilor, care sunt la o aruncătură de băţ şi care, vrem nu vrem, tot ne vom uni odată, dar nu cu aceşti politicieni!

  Raportează
 • postat de florin Luni, 10 Septembrie 2018 11:49 109.166.132.*** Link la comentariu
  8
  48

  Sa se adune politicienii galateni,braileni si tulceni si sa puna la treaba aeroportul din Tulcea care a fost de n ori modernizat in ultimii ani!!!!!Legati o data cu un pod Tulcea de Galati- Braila si avem aeroport.O distanta de 80 km intr-o tara civilizata este o distanta normala!!!!Aeroportul din Tulcea moare din cauza nepasarii politicului !In concluzie banii alocati pentru aceste studii sunt bani care se impart la partid!!!Aproppo!Ce se mai intimpla cu studiile in cazul tunelului???????

  Raportează
 • postat de vio Luni, 10 Septembrie 2018 11:46 94.66.223.*** Link la comentariu
  11
  22

  Stati linistiti.. Se va face tot la Braila.

  Raportează
 • postat de Suparatu` Luni, 10 Septembrie 2018 11:38 90.95.49.*** Link la comentariu
  6
  39

  S-a terminat TUNELUL, deci e normal sa construim si un AEROPORT .........

  Raportează
 • postat de Tică Luni, 10 Septembrie 2018 11:08 82.173.120.*** Link la comentariu
  6
  38

  Iar visam?

  Raportează
 • postat de eu Luni, 10 Septembrie 2018 10:53 82.137.12.*** Link la comentariu
  4
  39

  Am terminat tunelul pe sub Dunăre, acum facem și aeroport.:)

  Raportează
 • postat de julien Luni, 10 Septembrie 2018 10:13 188.24.234.*** Link la comentariu
  9
  28

  se profita din plin ca dna a fost pusa cu botul pe labe.

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Luni, 10 Septembrie 2018 09:51 89.137.231.*** Link la comentariu
  4
  37

  Din ciclul arhicunoscut: primavara 2019, alegeri europarlamentare, in iarna prezidentiale, vara lui douazeci/douazeci avem "localele", iar in toamna parlamentarele. ..Deci, s-a dat drumul la promisiuni pt. gugustiuci!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Luni, 10 Septembrie 2018 09:32 79.115.58.*** Link la comentariu
  17
  35

  De ce e nevoie de aeroport international intr-un oras inconjurat de saracie, cu multi pensionari, fara sa ofere locuri de munca tinerilor care, in majoritate au plecat pe alte meleaguri? E un oras mort de multi ani in urma. Mai bine se construia un pod peste Dunare, macar mai puteau trece tiruri de marfa pe el, dar cu avionul ce sa transporti? Nici pe Dunare nu circula nimic in afara unor barje cu minereu. Cine e dornic sa faca investitii in orasul rosu, nimeni. Acest VS nu a facut nimic, dar absolut nimic pentru Galati, el se infrupta din Navrom, inca se mai poate hrani, in rest e un zero barat.

  Raportează
 • postat de Claudiu Luni, 10 Septembrie 2018 09:23 86.127.209.*** Link la comentariu
  12
  32

  Constanta are aeroport. Stie cineva cati constanteni zboara de la Constanta in Europa. Foarte putini.
  Brasovul se chinuie de 20 de ani sa inceapa aeroportul si nu reuseste.
  CJ Galati a cheltuit 38000 euro degeaba.
  Mai bine s-ar uni parlamentarii galateni si braileni si ar interveni la guvern pentru modernizarea caii ferate Galati- Urziceni- halta aeroport Otopeni-Bucuresti. Este cea mai buna solutie si ar ajuta mult aceste 2 orase.Un drum cu trenul de 2 ore si 45 minute pana la aeroportul Otopeni trebuie sa fie tinta noastra si minim 6 trenuri pe zi.
  Nu spun ca nu ar fi bun un aeroport la Galati dar Romania nu are bani pentru asa ceva in urmatorii 10 ani

  Raportează
 • postat de criss Luni, 10 Septembrie 2018 08:52 82.78.253.*** Link la comentariu
  9
  27

  mai bine ati asfalta strazile ca sunt pline de gropi decat sa sterpeliti bani pe studii de fezabilitate si proiecte

  Raportează
 • postat de atamanu Luni, 10 Septembrie 2018 08:42 5.13.165.*** Link la comentariu
  7
  34

  ..Iar "prindeti avioane" !!! "Decat" sustinatorii PSD ( dotati cu trei neuroni, retro, sovietici ) ce joaca vesnic table ( pe bani ) in complex Siretul mai cred asemenea povesti. Cum tot aidoma cred ca Vasilica chiar e prim ministru si Valentin ( ala micu, de respira greu, a lu" Dragnea ) si-a luat masina de 150 de mii de euroi prin CAR-ul pensionarilor, unde cotizeza tacsu".... ( Apropo, gardieni publici. De atatea flegme de mosi scuipate pe cimentul din fata magazinului Profi, ti se lipesc pingelele de cimentul slinos...)

  Raportează
 • postat de Patrocle Luni, 10 Septembrie 2018 08:31 82.78.255.*** Link la comentariu
  5
  28

  Un aeroport ar fi mana cereasca pentru zona Galati - Braila. Ne-ar relansa economic, ar putea veni si investitori, chiar si turisti, am putea calatori dar... DAR un astfel de proiect nu e pentru oameni mici. Trebuie sa ai cu cine iar noi la capitolul asta stam tare prost!

  Raportează
 • postat de Taranu Taran Luni, 10 Septembrie 2018 08:28 93.122.249.*** Link la comentariu
  11
  13

  Aeroport la Galati ar dezvolta zona , ce folos eu cetatean din satul Plesa (comuna Beresti Meria) raman cu acelas drum judetean 242 B Plesa - Beresti rau (este o gropa mare formata in asfalt , pericol de accidente) si drumul asfaltic din satul Plesa unde este macinat asfaltul de foarte multi ani in zona Biserici .

  Raportează
 • postat de un cetatean Luni, 10 Septembrie 2018 08:07 109.96.134.*** Link la comentariu
  6
  22

  N-au bani de tunel si acum ne vrajesc cu aeroport.Rusine!

  Raportează
 • postat de Sandu Luni, 10 Septembrie 2018 08:06 90.95.63.*** Link la comentariu
  4
  28

  Se apropie cumva alegerile si trebuie sa promitem ceva maret oare.Eu cred ca asa este dar as dori sa ma insel.Nu pot uita megapromisiunile lui M. Stan tunel , stadion ,pasaje de pietoni supraterane si alte minciuni.Cum naiba au crezut unii in acestea cand acelas individ atunci cand detinea sefia la Otelul a construit fortat de imprejurari nocturna la stadion.Aeroportul ar fi necesar dar daca ne uitam cam ce se intampla cu cel din Brasov unde s/a construit o mica bucata de pista revin cu piciorele pe pamant.La varful politicii tarii am avut destui reprezentanti din toate partidele .Niciunul din ei nu a facut ceva pentru acest oras sau zona.Asa ar trebui judecati si bineinteles stersi de pe liste,insa ii vom vedea tot pe ei si atunci solutia ar fi sa nu ii votam .La cata naivitate politica constat, sunt sceptic ca asa se va intampla. .

  Raportează
 • postat de Aderin Luni, 10 Septembrie 2018 08:01 93.122.249.*** Link la comentariu
  4
  27

  Păcăleala de 10 septembrie, că doar începe școala și trebuie să împărțim gogoși ??

  Raportează
 • postat de razmerita Luni, 10 Septembrie 2018 07:58 82.78.153.*** Link la comentariu
  5
  22

  Minciuni pentru a mai cheltui niște bani publici

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 10 Septembrie 2018 07:26 79.116.100.*** Link la comentariu
  6
  23

  Astia mint si prin somn! Eu zic macar sa termine ce-au inceput vara asta. acusi vin ploile si vom avea santiere inloc de trotoare! In 29 de ani se puteau face: zone industrializate libere, mentinerea prin tehnologizare a celor vechi, un aeroport mic civil si de marfuri macar si doua poduri peste dunare!
  Acum cand majoritatea au parasit aceasta colonie, si-au ramas cei cu probl, bani putini, asistatii si putorile pentru cine sa construiesti? Prea tarziu... ati distrus o tara iremediabil 4-5 generatii!

  Raportează
 • postat de Pinochio si Vulpoiul .... Luni, 10 Septembrie 2018 07:19 108.245.201.*** Link la comentariu
  4
  32

  Cine poate sa mai spere sau creada ceva in/la Galati ???
  Apropo ..poarta galactica cand faceti ??? S-ar potrivi de minune ..Galati-Galactic !!!!!!....Numai baliverne ...pt cei ramasi .

  Raportează
 • postat de IC Luni, 10 Septembrie 2018 06:36 79.116.99.*** Link la comentariu
  4
  28

  Oare vine 1 aprilie sau vin alegerile pentru eurperlementari ?????? Ni ma ca ne-am saturat de minciunile pesediste......

  Raportează
 • postat de Cetatean Luni, 10 Septembrie 2018 05:23 188.24.197.*** Link la comentariu
  6
  22

  Si uite asa mai hranim niste SRL -uri cu bani , asa cum s-a facut cu Tunelul pe sub Dunare , care si acum se judeca pentru banii pe care trebuia sa-i dea , si multe alte proiecte duse pe apa sambetei

  Raportează
 • postat de Daca se dorea Luni, 10 Septembrie 2018 00:59 5.13.232.*** Link la comentariu
  5
  20

  Daca se dorea, rezolvarea lucrurilor rapid si eficient, se facea aeroport la Ianca,in locul aeroportului militar,pt ca atunci putea sa apara si un drum expres Galati Buzau,si tot ce decurgea de la sine,pentru dezvoltarea zonei.In rest totul pare mai mult o gluma.

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 10 Septembrie 2018 00:38 188.24.241.*** Link la comentariu
  7
  27

  Cea mai bună soluţie economică, socială, logistică este la Zagna Vădeni !!

  Cu un pod rutier nou peste Siret (lângă cel de cale ferată) pentru deservirea Galaţiului.

  Un aeroport ÎNTRE Galaţi şi Brăila are avantajul enorm că poate deservi şi Focşani, Vrancea, dar şi Buzău, şi Giurgiuleşti, Cahul !

  A face un război stupid cu Brăila şi Galaţi este doar un lucru care bucură alte oraşe din ţară care abia aşteaptă cetăţenii gălăţeni sau brăileni să devină braşoveni, clujeni, constănţeni.

  Soluţiile ca Brăila să facă un aeroport la Ianca (73 km de Galaţi ) sau Galaţi să facă un aeroport la Vânători (34 km de Brăila) sunt o mare răzbunare inutilă şi o mare greşeală.

  Ar trebui ca ambele oraşe să se comporte ca o echipă şi să sprijine şi alte proiecte VITALE pentru Galaţi, Brăila :

  Autostrada Galaţi - Brăila - Buzău - Ploieşti

  Autostrada Galaţi - Brăila - Slobozia

  după terminarea podului peste Dunăre de ce nu şi

  Autostrada Galaţi - Brăila - Constanţa

  Raportează
 • postat de gorenje Luni, 10 Septembrie 2018 00:22 100.117.35.*** Link la comentariu
  10
  80

  Cine mai crede basmul cu aeroportul?

  Raportează
 • postat de Fake Luni, 10 Septembrie 2018 00:10 79.116.98.*** Link la comentariu
  13
  77

  Din ciclul, hai sa mai spalam niște bani!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.