Elevi sacrificaţi pe altarul alegerilor

Elevi sacrificaţi pe altarul alegerilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Microbuzele şcolare din 15 comune făceau, ieri, coadă în faţa Prefecturii, în loc să fie folosite pentru transportul elevilor * Primarii şi reprezentanţii şcolilor dau vina pe Prefectură şi invers * În mai multe comune, elevii au lipsit pentru că nu au avut cu ce merge la şcoală *

Luni dimineaţă, în jurul orei 8.30, trafic infernal pe strada Domnească, în dreptul Prefecturii. Până să vedem despre ce e vorba, am crezut că s-a întâmplat un accident, care îngreunează circulaţia.

Ajunşi în faţa Prefecturii suntem surprinşi de numărul mare de microbuze şcolare care staţionează fie pe trotuare, fie în parcarea Teatrului Dramatic, fie chiar în faţa sediului „Vieţii libere”, fără  ca şoferii lor să fie luaţi la întrebări, de ce încurcă astfel traficul.

Motivul pentru care vehiculele respective împânzesc strada e uşor de înţeles: au venit cu sacii de voturi din comune. Ceea ce e mai greu de priceput e de ce s-a apelat la aceste mijloace de transport şcolar în condiţiile în care ele, luni, la prima oră ar fi trebuit să fie puse la dispoziţia elevilor, nu să care saci cu voturi.

E lesne de aflat din ce comune sunt, pentru că fiecare maşină are o tăbliţă pe care este scris numele unei localităţi: Nicoreşti, Priponeşti, Piscu, Cosmeşti, Suceveni, Cerţeşti, Corod, Valea Mărului, Buciumeni, Rădeşti (Bălăbăneşti), Cavadineşti, Cudalbi şi Munteni care a participat chiar cu două vehicule – cel de la Negrileşti şi cel de la Ungureni.  

„Normal că unii n-au ajuns la şcoală”

Sunăm directorul şcolii de la Munteni şi aflăm că aici sunt câţiva elevi care nu au ajuns la şcoală din acest motiv.

„Nu mi se pare normal ca microbuzul şcolii să fie folosit în asemenea scopuri, dar puterea de decizie nu este a mea. Întrebaţi la Primărie şi la Prefectură”, ne spune directoarea Măndica Aevoaiei.

La alte unităţi nu am reuşit să luăm legătura cu directorii. Am întrebat secretarele dacă toţi elevii, dintre cei care trebuiau să vină cu microbuzul, au ajuns la şcoală. În cele mai multe cazuri nu se ştie, cui să-i mai pese de soarta lor în toată această nebunie iscată de alegeri!

15 elevi într-o maşină mică, la Rădeşti

Secretara de la Rădeşti ne asigură însă că s-au luat toate măsurile ca elevii să vină la şcoală: „Soţia şoferului i-a adus cu maşina personală”.

Sunt 15 elevi care fac naveta în localitatea respectivă. Cum au încăput într-o maşină mică toţi, ne lămureşte tot secretara, destul de iritată că punem atâtea întrebări:

„A făcut trei drumuri! Şi după-amiaza va face la fel!” Când am întrebat de numele celei cu care am stat de vorbă, ni s-a trântit telefonul în nas.

Pentru elevi nu, pentru votare da, la Pechea

Despre microbuzul de la Pechea, am scris în repetate rânduri că stă la umbra unui copac, în loc să transporte elevi. În urmă cu numai două săptămâni, primarul comunei ne-a asigurat că a stabilit să se pună la comun bani pentru motorină, de la consiliile locale din alte patru comune care ar beneficia de serviciile microbuzului.

Ei bine, elevii din zonă nici în ziua de astăzi nu au pupat transport cu maşina destinată Grupului Şcolar din Pechea. În schimb, bani pentru transportul buletinelor de vot la Galaţi s-au găsit.

Ordin de la Prefectură

De la contabilul Şcolii de Arte şi Meserii din Corod aflăm că ordinul a venit de la Prefectură. „Nu e prima oară când se întâmplă aşa. Am asigurat pentru elevi alt mijloc de transport”, ne spune Marian Paraschiv. Ne întrebăm şi noi de ce nu invers…

„Nu trebuia să perturbe activitatea elevilor”

De la inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu (membru PD-L) am aflat că a existat o „înţelegere tacită” ca microbuzele şcolare să transporte voturile la Galaţi, dar că acestea ar fi trebuit să se întoarcă în comune, pentru a asigura transportul elevilor:

„Le-am spus că pot aduce buletinele de vot, dar trebuiau să lase preşedinţii de la secţiile de votare şi să plece înapoi. Nu trebuiau să aştepte. Vom lua legătura cu directorii de la unităţile de învăţământ să vedem cine a dat astfel de dispoziţii. Probabil primarii comunelor. În niciun caz domnul prefect”. 

SIP protestează

În cursul zilei, am primit un protest şi de la preşedintele SIP, Valeriu Diculescu:

„În aceste microbuze puteau fi văzute persoane din învăţământ, care la acea oră ar fi trebuit să fie la serviciu. Menţionăm că în jurul orei 9:00 AM aproximativ 19 microbuze erau parcate în jurul Prefecturii Galaţi. Ne întrebăm dacă elevii care ar fi trebuit să beneficieze de serviciile acestor microbuze au mai fost în această zi la şcoală”.

„Atragem atenţia primarilor care au luat această decizie că microbuzele au fost achiziţionate din banii Ministerului Educaţiei şi sunt destinate exclusiv prestării de  activităţi în folosul şcolii, orice altă hotărâre fiind în afara legii”, se arată în comunicatul emis de SIP.

„Primăria n-are treabă cu microbuzul”

Primarul din Priponeşti, Costel Matei ne-a spus, în schimb, că nu ştie nimic de soarta microbuzului şcolar.

„Cei de la şcoală să răspundă. Primăria n-are nicio treabă cu microbuzul. Întrebaţi la ISJ şi la Prefectură. Eu n-am ştiut până în ziua alegerilor nici care sunt preşedinţii secţiilor”.

„La fel s-a întâmplat cu toţi primarii PNL. Niciodată nu am păţit ca la aceste alegeri. Am fost luat la mişto. Mi s-au trimis nişte oameni care n-au mai participat niciodată la aşa ceva. Noroc că nu am avut parte de incidente”, se plânge Costel Matei.

Tot întrebând în stânga şi-n dreapta cine a dat asemenea dispoziţie, am avut sentimentul că dăm din gard în gard. ISJ, directorii de şcoli, Prefectura şi primăriile dau vina unii pe alţii cu nonşalanţă, în timp ce elevii au fost privaţi de dreptul lor de a avea un microbuz la dispoziţie pentru a ajunge la timp la şcoală.

Cine să se preocupe de soarta acestora şi a banilor noştri din care s-au achiziţionat microbuzele? Trăiască aleşii noştri!

Citit 1394 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.