Culmea Strategiei Dunării (de Jos): Brăilenii se tem să nu le fure gălăţenii podul peste Dunăre!

Culmea Strategiei Dunării (de Jos): Brăilenii se tem să nu le fure gălăţenii podul peste Dunăre!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Ideile primarului Marius Stan privind un pod la Galaţi l-au pus pe jar pe preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu * Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, joacă la două capete: „Să facă ce vor, tot pe malul meu o să ajungă!” * În acest timp, se pregăteşte între cele trei judeţe o Federaţie a Zonelor Metropolitane Dunărene

După ce, în urmă cu câteva luni, Galaţiul erau un ilustru municipiu… necunoscut la nivelul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării (Council of Danube Cities and Regions - CDCR), primarul Marius Stan a decis să joace pe teren propriu şi în materie de Strategie a Dunării. Aşa se face că, după ce şi-a făcut intrarea în scenă, la recenta reuniune CDCR de la Viena, Galaţiul a fost, ieri, gazda unei reuniuni informale a Consiliului şi a unei dezbateri având ca temă „Promovarea Inovaţiei Sociale”. Ideea era, în primul rând, de „a (re)pune Galaţiul pe hartă” şi de a le prezenta oaspeţilor cam ce oportunităţi de dezvoltare sunt în acest colţ al Dunării de Jos.

Trebuie spus că, în cadrul Strategiei Dunării, CDCR este deopotrivă un mediu de dezbatere, schimb de experienţă, promovare a unor bune practici, dar şi o structură care oferă asistenţă şi consultanţă. Din CDCR fac parte „nume grele”, cu deschidere la instituţiile europene. Personalităţi precum ministrul de Finanţe al landului Baden - Wurttemberg, Hans Peter Herdlitschka, care îndeplineşte şi funcţia de coordonator pe Axa 8 - Competitivitate - a Strategiei Dunării, coordonatorul general CDCR, Peter Langer, guvernatorul Regiunii Ruse, Stefko Burdyhiev, reprezentanţi ai vieţii academice, diplomatice şi ai mediului de afaceri au fost, de altfel, prezenţi şi la Galaţi.

Mărul discordiei sau puntea prieteniei?

De departe, fie că vorbim de cadrul oficial sau neoficial al manifestării, „magnetul” dezbaterilor a fost… podul peste Dunăre, proiect intrat în rândul legendelor urbane şi revenit spectaculos în actualitate via Strategia Dunării. Primarul Marius Stan a militat pentru o macroregiune a Dunării, din care să facă parte Galaţiul, Brăila şi Tulcea, astfel încât, împreună, să-şi poată susţine mai bine interesele. S-a făcut chiar şi o rezervare de denumire pentru viitoarea structură - Federaţia Zonelor Metropolitane Dunărene - dar totul ţine, se pare, până la amplasarea mult doritului pod. Preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, a lansat nişte înţepături la adresa autorităţilor locale gălăţene, în sensul că fiecare merge „cu podul lui”, timp în care câştigă… Constanţa, „care probabil va face un pod peste Marea Neagră”. În replică, primarul Marius Stan l-a rugat pe Bunea să „nu-i mai invite joi pe gălăţeni la discuţii despre pod când întâlnirea s-a ţinut de marţi”. Şi uite-aşa, de aici nu a mai fost decât un pas pentru ca „gurile rele” să spună că brăilenii se tem ca nu cumva să „le fure” gălăţenii podul.

„Orgoliile personale n-au ce să caute aici. Am fost împreună cu echipa de la Primărie la Tulcea, n-a picat nimănui galoanele. Am fost şi la Brăila, dl Bunea a venit la Galaţi, să lăsăm deci deoparte orgoliile stupide care zic că Galaţiul e înainte de Brăila sau invers. Astea sunt copilării care ne ţin în loc”, a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan. Bunea o ştie pe a lui: „Dacă din această colaborare regională fiecare înţelege să alerge pe culoarul lui, cu siguranţă nu va câştiga nici unul”. Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, joacă la două capete: „Indiferent unde s-ar face podul, dacă Galaţiul se înţelege cu Brăila, tot pe malul meu o să ajungă.” Nu ne rămâne decât să sperăm că ardoarea autorităţilor publice în a face podul peste Dunăre se va materializa cândva. Altfel, riscăm să „federalizăm” doar gogoşile electorale şi praful de pe tobă.

Citit 2938 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2012 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.