Cazanul de la PT Cristal a pus autorităţile pe jar. Mesajul alarmant al ”fochistului”

Cazanul de la PT Cristal a pus autorităţile pe jar. Mesajul alarmant al ”fochistului”
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Punerea în funcţiune a Punctului Termic (PT) Cristal, care, printre altele, va asigura căldura pentru Palatul Administrativ, a pus puţin pe jar autorităţile locale. Şi asta, pentru că o postare pe o reţea de socializare, aparţinând cuiva care s-a prezentat drept "fochist Calorgal", afirma că pornirea PT Cristal "este un pericol" şi se face "fără niciun fel de protecţie".

Mesajul respectiv a ajuns şi la primar, duminică seara, şi la prefect, luni dimineaţa, iar telefoanele Primăriei şi cele ale Calorgal au început să se înroşească.

Persoana respectivă a acceptat să se prezinte cu nume şi prenume pentru "Viaţa liberă" şi şi-a susţinut, ieri, declaraţiile: "Vor să monteze un cazan la PT Cristal pentru Prefectură, fără niciun fel de siguranţă, cazan care a fost adus de la PT Studenţi. Este un pericol, poate să bubuie, cazanul a fost fisurat şi apoi sudat, ne obligă să facem o supraveghere periculoasă".

De partea cealaltă, directorul general al Direcţiei Generale Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei Galaţi, Vergiliu Vals, susţine că "e o aberaţie, un fake" şi că nu există niciun pericol. "E aceeaşi situaţie ca a unui domn care spunea pe Facebook că nu-i place iluminatul festiv de anul acesta, iar eu l-am întrebat de unde ştie, că nu e încă aprins. Aşa e şi aici, toată lumea îşi dă cu părerea. Iniţial era vorba de un cazan de la Sala Sporturilor, de 1.400, în momentul în care am constatat că nu pot să-l "iscirizez" (n.red. - acreditare ISCIR - Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) din cauza unor probleme, am decis, împreună cu cei de la Calorgal, să schimbăm soluţia: am luat un cazan deja "iscirizat", care a funcţionat în bună stare, de la PT Studenţi, şi l-am montat la PT Cristal. Am lucrat sâmbătă şi duminică, lucrăm şi acum, vrem să-i dăm drumul azi (n.red. - luni). Toate instalaţiile se montează în condiţii de siguranţă şi nu e niciun pericol, putem demonstra la orice oră", a spus reprezentantul Primăriei Galaţi.

Citit 6857 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 01:14

10 comentarii

 • postat de Mihai
  Miercuri, 28 Noiembrie 2018 07:33
  5.13.142.***
  Dupa reparatia cazanului, trebuie obligatoriu proba de presiune in prezenta inpectorului ISCIR ,pentru a elibera autorizatie de functionare. Mai trebuie autorizatie de mediu aici e mai complicat ;
  Agentia de mediu trebuie sa elibereze un acord de mediu cu incadrarea in norma de
  poluare impusa de lege.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 27 Noiembrie 2018 20:01
  213.233.64.***
  Conform legii, orice cazan mutat din pozitia prevazuta in proiectul initial necesita inspectie iscir pentru autorizarea functionarii.
  Motivul e simplu:
  difera lungimea si diametrul cosului de evacuare, care, conform legii, trebuie curatat chiar daca e nou;
  Difera debitul, presiunea si calitatea gazului, motiv pentru care trebuiesc efectuate reglaje;
  Difera instalatia, difera aportul aerului si aerisirile incaperii, volumul, existenta detectorilor de gaz si a vanei de siguranta , etc....
  2
  12
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 27 Noiembrie 2018 18:42
  79.116.101.***
  ''am luat un cazan deja "iscirizat", care a funcţionat în bună stare, de la PT Studenţi, şi l-am montat la PT Cristal."Pai un cazan care a fost montat intr-un loc demontat si montat in alta parte are nevoie obligatoriu de : Procesul verbal pentru proba la rece a instalatiei si copie dupa autorizatia ISCIR a executantului instalatiei.Pentru ca frate vorbim de instalatie noua de o alta instalatie de o alta incapere etc etc!!!!!!!!!!!!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Ilie
  Marți, 27 Noiembrie 2018 18:11
  89.136.0.***
  Toata lumea viseaza cazane de apa calda noi. Cazanele ignitubulare se mai repara si prin sudarea tevilor, nu este nimic anormal. Sunt cazane care au 25 de ani vechime si functioneaza foarte bine chiar daca au fost reparate prin sudare.
  Si orice cazan se verifica periodic prin proba de presiune hidraulica.
  6
  6
  Raportează
 • postat de Raul
  Marți, 27 Noiembrie 2018 16:08
  5.13.194.***
  Numaram mortii pe Sambata - Duminica in urma codului galben de -13 grade care se anunta in noptile urmatoare.
  6
  6
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Marți, 27 Noiembrie 2018 15:12
  82.137.12.***
  Domnule Valls de ce vă grăbiți peste patru luni vine Pastele
  7
  19
  Raportează
 • postat de Stefan
  Marți, 27 Noiembrie 2018 12:52
  89.121.200.***
  Domnule Vlas, o demisie de onoare pentr cele 17 scoli care au stat in frig? Se poate, va rog? Sau onoare, ioc? Domnule Pucheanu, idem !
  7
  30
  Raportează
 • postat de inca bransat la sistem
  Marți, 27 Noiembrie 2018 11:52
  109.166.135.***
  Este un haos in toate punctele termice in care se lucreaza in acest moment . Echipele sunt obligate sa faca treaba asa cum este data comanda , nu dupa un proiect de siguranta. Cu totii injura de toti sfintii de ceea ce sunt pusi sa faca. A se lua in considerare faptul ca in momentul de fata se lucreaza intens numai acolo unde institutii ale statului pline de gogonani abjecti intelectual stau in frig la servici iar acasa se lafaie in confort. Domnule primar , daca asa doriti sa fiti respectat , dati caldura la toata populatia care au ramas bransati la fostul sistem de termoficare , nu pe alese. Promit ca o sa ne vedem la tribulat , DOMNULE PRIMAR. Nu institutia va raspunde in fata legii , ci dumneavoastra ca persoana fizica.
  12
  34
  Raportează
 • postat de Facem ce facem și tot în cârpeală o dăm ?
  Marți, 27 Noiembrie 2018 10:37
  213.233.101.***
  Facem ce facem și tot în second hand o dăm, sau ,,merge și așa''. Păi dacă cazanul care lucrează sub presiune, este sudat, adică cârpeală, prezintă pericol de cedare în timp a sudurii sau materialului ce a fost sudat, rezistența tablei sudate a cazanului, fiind sub parametrii tehnici de rezistență, prin ''tratamentul termic'' a sudurii. S-a mai întâlnit cazuri când cazanul sub presiune a făcut explozie, sudura cedând înainte de a intra protecția supapei de suprapresiune. În sfârșit, cu cazanele sub presiune, nu-i de joacă, sudura pe cazan neavând ce căuta.
  8
  34
  Raportează
 • postat de Caldura mare,monser!
  Marți, 27 Noiembrie 2018 08:39
  5.13.234.***
  Bai nenorocitilor,dati drumul la caldura in blocuri!!!!De ce ati pus puncte termice doar in anumite zone si pe altii ii lasati in frig????Jos nazistii!!!!Daca nu sunt bani de ce puneti luminite festive????Sa vi se para voua astora bogati orasul mai frumos????Puneti bai luminite la sediul DNA ca se pare ca i-ati cumparat si pe astia!!!!Niste banditi ordinari ....Rusine Romania la 100 de ani!!!!Rusine pensionarilor care au votat banditi de 30 de ani incoace!!!!
  8
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.