Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
2 comentarii

Anunţate încă de la finele lunii mai 2018, când Primăria municipiului Galaţi a încheiat acordul-cadru pentru achiziţia şi montajul lor, toaletele civilizate, racordate la apă şi canalizare, se tot lasă aşteptate, chiar dacă aleşii locali au stabilit tariful de utilizare de către cei aflaţi "la nevoie" - un leu. Autorităţile şi-ar fi dorit ca, până pe 15 noiembrie 2018, zece asemenea grupuri sanitare să fie funcţionale, dar termenul nu a fost respectat. În schimb, s-au lansat două licitaţii pentru branşarea lor la energie electrică şi pentru serviciile de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie.

"Primele toaletele publice care să nu-ţi mute nasul din loc cu mirosul greu, ba dimpotrivă, care să ofere condiţii civilizate - lavoar cu apă caldă şi uscător de mâini, closet cu sistem de igienizare automatizată - sunt montate deja în zece locuri din oraş şi urmează să fie date în folosinţă", anunţam, sâmbătă, 6 octombrie 2018, în ziarul "Viaţa liberă". Şi precizam că "autorităţile îşi doresc ca până pe 15 noiembrie grupurile sanitare să fie funcţionale, fiind necesare racorduri la reţelele de apă, canalizare şi energie electrică".
Pentru că acest termen a fost depăşit deja cu două săptămâni, am fost curioşi să aflăm câte toalete modulare sunt funcţionale în prezent, unde le putem găsi şi care sunt costurile unui asemenea grup sanitar. Mai ales că au fost lansate două licitaţii pentru racordarea lor la electricitate şi, respectiv, pentru serviciile de spălare, curăţare şi dezinfecţie.

Ce spune Primăria municipiului Galaţi

La solicitarea noastră de informaţii, Biroul de Presă al Primăriei ne-a răspuns că în municipiul Galaţi sunt amplasate, în acest moment, zece toalete publice racordate la utilităţi (apă şi canalizare), în următoarele locuri: Parcul de la Turnul TV, Parc "Unicom", Parc "Gh. Asachi" (Spitalul de Copii), Parcul Libertăţii, Casa de Cultură a Sindicatelor, Parcul "Viva", Parc Micro 17 (Penny Market), Parcul Şahiştilor din Ţiglina I, Piaţa Micro 39A, Bariera Traian/Deltacar.
"În prezent, se lucrează la branşarea la reţeaua de energie electrică. Toaletele vor putea fi date în folosinţă după racordarea la energie electrică, în cursului lunii decembrie a.c.", ne-a transmis Primăria.

Care-i preţul

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", pentru achiziţia şi montajul unui număr maxim de 40 toalete modulare, care vor fi racordate la reţeaua de canalizare, Primăria a încheiat cu firma gălăţeană Agioser Construcţii Civile şi Industriale un acord-cadru în valoare maximă de 2.378.013 lei cu TVA. Iată de ce am fost curioşi să aflăm cât costă o asemenea toaletă.
"Valoarea totală a primului contract subsecvent pentru primele zece toalete este de 646.874 lei cu TVA. Valoarea unei toalete este în medie 64.687,40 de lei (inclusiv costurile de racorduri la utilităţi - apă, canalizare, energie electrică). Facem precizarea că folosim termenul "în medie" deoarece sunt diferenţe de distanţe la lucrările de branşamente, de unde rezultă diferenţe de valoare/buc", afirmă Primăria.

Licitaţii în desfăşurare

Deşi Primăria municipiului Galaţi susţine că în prezent se lucrează la branşarea la energie electrică a grupurilor sanitare, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice este în desfăşurare o licitaţie pentru "Realizarea instalaţiilor electrice de branşare" a celor zece toalete, în baza avizelor tehnice de racordare emise de SDEE Galaţi, contract cu o valoare totală estimată de 28.560 de lei cu TVA. Ofertele sunt aşteptate până astăzi, 4 decembrie, iar criteriul de atribuire va fi "preţul cel mai scăzut".
Tot în desfăşurare este şi licitaţia pentru "Servicii de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie toalete publice racordate la utilităţi publice în Municipiul Galaţi". Primăria îşi doreşte un acord cadru cu valoarea estimată între minimum 169.396 de lei cu TVA şi maximum 1.120.623 de lei cu TVA. Conform caietului de sarcini, Primăria îşi doreşte minimum 4.745 de operaţiuni de spălare, curăţare, igienizare şi dezinfecţie toalete publice pentru 13 toalete pe an şi maximum 31.390 de asemenea operaţiuni pentru 43 de toalete, care să beneficieze de două ori pe zi, de-a lungul anului, de asemenea servicii. Ofertele sunt aşteptate până pe 18 decembrie 2018, criteriul de atribuire fiind "preţul cel mai scăzut".
Rămâne de văzut dacă până la finele anului va fi dată în folosinţă măcar una dintre cele zece toalete modulare instalate până acum pe domeniul public.

Toate 40, până la vara viitoare

Intenţia municipalităţii era ca, până la sfârşitul acestui an, să mai fie montate încă 13 toalete în zonele: Elice, Parcul "Coposu", Parcul "Rizer", Micro 39B, Micro 40, Cimitirul "Sf. Lazăr" (capătul traseului de transport în comun), iar în Grădina Publică, Piaţa Centrală şi în Micro 19 (capătul traseului de transport în comun) ar urma să fie instalate câte două asemenea toalete modulare. Celelalte, până la numărul maxim de 40, ar urma să fie instalate până în vara viitoare.

Citit 2807 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2018 00:53

2 comentarii

 • postat de Ulise Marți, 04 Decembrie 2018 11:46 82.137.11.*** Link la comentariu
  1
  10

  Nu avem de ce să ne facem NE......LE SI MONTAȚI WC MAI CEVA CA LA MONTE-CARLO LA NOI IN ROMANIA PÂNĂ SI SINDICATELE SAU OPUS CREȘTERII SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE DIN CARE SE IMPOZITEAZA 780 DE LEI SI RĂMÂI CU 1200DE LEI VOI MONTAȚI WC DE LUX SI NOI PRINDEM PĂIANJENI LA FUND CĂ NU AVEM CE SĂ NE CĂ.....AM /DE UNDE DOAMNE AȚI VENIT SI CINE VA NUMIT CĂ DE ALEȘI NU POATE FI VORBA Mai Aveți bani pentru Prima de Porc sau facem CHETĂ (un impozit ,o mică taxă)dar mai bine LUAȚI din Fondurile Nerambursabile care tocmai au venit dinUE

  Raportează
 • postat de Ne civilizam?! OARE? Marți, 04 Decembrie 2018 06:48 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  12

  Cand se va termina amplasarea acestor instalatii model cosmonauti,dupa tehnica din dotare, cum se vorbeste, o sa mai intarzie deschiderea lor fastuoasa, cu taieri de pamblica, de catre autoritati, reclama pe doua pagini in presa locala, eventual invitatii din alte orase cu ocazia evenimentului;

  Epui, angajarea a 40 de directori pentru fiecare amplasament, cu contabili, portari si femei de serviciu, in trei schimburi;

  Plus echipa de inspectori specifica acestei activitati...

  Ei, pe urma iar o sa mai treaca timp, pana se va convoca Consilul Local in SEDINTA DE INDATA, stabilind bugetul pentru fiecare stabiliment, inclusiv taxa, asimilat cu statiuni unde galatenii se simt bine; ca de, placerea trebuie platita!

  Si aceasta realizare o sa fie trecuta in cartea de aur a orasului ca fiind cea mai grozava investitie, eventual conducerea administrativa va fi promovata in CEX a partidului de guvenamant,in viitorul guvern!

  Demn de luat in calcul la viitoarele alegeri de catre mamelucii votanti cu capu-n traista, ca, oricum ei nu vor folosi aceste capsule super-dotate; tufisurile, parcurile si dupa coltul blocurilor, fiind familiare, fara bani, ca, oricum politia locala se face ca nu vede, obiceiuri inainte de purcefere in acedt oras, cand se dihocau de pe prspa, ca WC-ul din fundul gradinii era prea departe, mai ales iarna!

  Cum, bre, poti sa faci sita de matasa din coada de cane!?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.