De luni, mai puţine autobuze pe trasee

De luni, mai puţine autobuze pe trasee
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Începând de luni, 17 decembrie, imaginile ca aceasta, cu câte un autobuz circulând stingher pe străzi, vor fi din ce în ce mai des întâlnite. Şi asta, pentru că luni intră în vigoare modificările programului de transport al Transurb, prin care, pe şapte trasee importante din oraş, va fi redus numărul autobuzelor. Alte două trasee, autobuzul 14 şi tramvaiul 41, vor fi desfiinţate. 

Un comunicat remis de Primăria municipiului Galați informează că, în urma solicitării operatorului public de transport Transurb SA, începând cu data de 17 decembrie, programul de transport în comun va fi modificat. Astfel, traseul de autobuz 14 (Micro 40 – Drumul de Centură – Micro 19) și traseul de tramvai 41 (Micro 40 – ArcelorMittal SA) vor fi desființate, din cauza numărului foarte mic de călători și, implicit, a încasărilor extrem de reduse din biletele vândute.

Campusul social din Micro 17 rămâne izolat

Într-o adresă înaintată Primăriei, Transurb precizează că desființarea traseului de autobuz 14 este motivată „și de faptul că se vor demara lucrările de amenajare a drumului de centură”, iar în ceea ce privește traseul de tramvai 41, acesta „nu își justifică funcționalitatea, întrucât gradul de încărcare este sub 2 la sută”.

În ceea ce priveşte traseul 14, acesta este singurul autobuz care trecea până acum, o dată pe oră, pe la blocurile ANL din Micro 17, de pe drumul de centură. Câteva sute de oameni locuiesc acolo, în campusul social ridicat de fostul primar, şi la care probabil că nimeni nu s-a gândit când s-a decis desfiinţarea traseului 14. Pentru ca oamenii din acea zonă să poată ajunge cu transportul public undeva în oraş, trebuie să meargă pe jos până la cea mai apropiată staţie a lui 28 – asta, doar dacă vor să ajungă la mall-ul de pe Coşbuc sau în Micro 19, la capătul troleului. Dacă au treabă în altă parte a oraşului, atunci ei trebuie să o ia pe jos până la capătul lui 9, în Ţiglina 3, sau la Spitalul Judeţean.

Capătul traseului de autobuz 30 (Piața Centrală – Borcan/calea de acces spre Poarta Sud  ArcelorMittal SA) va fi mutat din Piața Centrală în Micro 19, informează comunicatul Primăriei, fiind asigurate șase curse pe zi, dus-întors.

Frecvenţa în staţii, între dorinţă şi realitate

Conform comunicatului Primăriei, numărul curselor pentru traseele de autobuz 11, 13, 18, 26, 28, 31 și 105 va fi redus. Cu excepţia traseelor 13 şi 31, care vor circula din oră în oră, inclusiv în zilele nelucrătoare, celelalte vor sosi în staţii, pe durata zilei, cu frecvenţe cuprinse între 8 şi 20 de minute (traseul 11), 16 şi 24 minute (traseul 18), 12 şi 35 minute (traseul 26), 13 şi 17 minute (traseul 28), 10 şi 13 minute (traseul 105).

Aceste modificări au fost aprobate, la solicitarea Transurb, în ședința extraordinară a Consiliului Local din 6 decembrie 2018. În momentul de față, Transurb dispune de 109 autobuze, 24 de troleibuze și 44 de vagoane de tramvai active. În condiţiile în care, exceptând troleibuzele, parcul auto al Transurb este mult îmbătrânit şi „înnoit” doar cu SH-uri, este de aşteptat ca timpii de aşteptare în staţii să fie mult mai mari decât cei anunţaţi oficial.

Citit 15393 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.