Lucrările edilitare, junghi în coasta gălăţenilor. Începutul e greu, finalizarea - imposibilă! FOTO
Foto: Iulia Kelt

Lucrările edilitare, junghi în coasta gălăţenilor. Începutul e greu, finalizarea - imposibilă! FOTO
În imagine, cablurile şi semaforul avariate joia trecută
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ţiglina, strada Brăilei (zona Potcoava), proaspătul regândit şi refăcut sens giratoriu de la intrarea în oraş dinspre Tecuci şi Bariera Traian sunt doar câteva dintre exemplele de locuri din Galaţi unde nu îţi doreşti să ajungi, nici ca pieton, nici ca şofer. În urma unor lucrări edilitare nefinalizate cum trebuie sau a unor accidente, în urmă au rămas gropi, şanţuri, trotuare sparte şi cabluri care nu pun în pericol siguranţa oamenilor.   

Cu certitudine, nu există şantier curat, indiferent ce doreşti să realizezi. Ca să fie curat şi frumos, trebuie mai întâi să fie murdar şi inconfortabil, dar toate cu o limită, cât să nu se perturbeze grav bunul mers al lucrurilor pin oraş. Dar, la Galaţi, totul pare posibil şi şantierele greu se dau duse, urmele a ceea ce au fost, în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, lucrări menite să ne facă oraşul mai frumos şi existenţa mai uşoară, încăpăţânându-se să persiste şi să ne scoată, la propriu, din toate răbdările. Într-un oraş care pe zi ce trece se surpă din cauze pe care putem măcar să le bănuim, s-au născut în ultimele luni, noi tranşee. Mazepa, Ţiglina 1 şi 2 sunt doar câteva dintre zonele aglomerate, marcate de şanţurile menite să adăpostească reţele de fibră optică. Nimic rău până aici, numai că îngroparea cablurilor se dovedeşte a fi o treabă extrem de anevoioasă, dovadă şantierele îngheţate şi acoperite cu zăpadă din Ţiglina, dar şi proaspătul front de lucru deschis puţin mai jos de Potcoava, care luni, la prima oră, a blocat traficul infernal caracteristic primei zile din săptămână. Troleibuzele, autobuzele şi celelalte maşini s-au trezit blocate în trafic pentru că, pe trotuar, se lucra de zor la şanţurile unde se îngroapă cablurile, iar camioanele firmei care execută lucrarea blocaseră prima bandă de circulaţie a străzii Brăilei, şi aşa îngustă pe acea porţiune. 

Mai sus, cabluri la liber

Rămânând în zona cablurilor, urcăm câţiva metri mai sus, la trecerea de pietoni de la Potcoava, de unde în urmă cu cinci zile a fost ridicat un stâlp de beton, zdruncinat de un şofer beat care, cu o noapte înainte, nu şi-a mai putut struni maşina.  Lăsând la o parte că intervenţia, făcută pe timp de zi, a blocat circulaţia troleibuzelor, inclusiv ieri semaforul susţinut de stâlpul ridicat era montat pe o provizorie ţeavă metalică, cu un colac de cabluri metalice ataşat alături. Şi mai grav, mai multe cabluri care vin dinspre Prelungirea Traian şi care fuseseră susţinute de stâlpul avariat, atârnau periculos la distanţă mică de asfalt, unele, rupte, fluturând lejer în bătaia vântului şi riscând să lovească trecătorii.  

Străzi noi, gropi cât cuprinde 

În scurtul periplu menit să puncteze necesitatea urgentării finalizării lucrărilor include două puncte nevralgice, care, culmea, nu demult au trecut prin operaţiuni de mari reabilitări. Bariera Traian, loc din care, luni dimineaţă, un autobuz aflat la capăt nu a mai putut pleca de pe loc, după ce roata i-a rămas înţepenită într-un şanţ croit în asfaltul proaspăt, dar neadus la un nivel corespunzător. Mijlocul de transport a fost împins, şi, "minune", o echipă de muncitori a apărut ca din pământ şi a astupat şanţul cu pietriş, astfel că în câteva ore, urmele incidentului de dimineaţă erau cu desăvârşire şterse. Nu la fel de simplu se poate rezolva situaţia la celălalt capăt de oraş, în Micro 20, zonă în care din vara anului trecut, până în decembrie, a fost într-un şantier amplu, menit să ne facă o intrare în oraş "ca la carte". După ce s-a redeschis traficul la parametri normali spre ieşirea către Tecuci, pe o stradă mult mai largă şi cu un sens giratoriu refăcut, utilajele au dispărut din zonă lăsând un carosabil, şi pe Brăilei şi pe bulevardul Dunărea, în zona Cimitirului Cătuşa, dar şi pe capătul de Centură, ca vai de lume. Un loc numai bun de rupt maşina, despre care nu se ştie când şi cât de repede va fi adus la standardele dorite. Sperăm că iarna nu va fi un pretext invocat decât în măsura în care vom avea precipitaţi consistente, în condiţiile în care, pe la noi, s-au văzut lucrări de asfaltare şi pe ploi torenţiale, cu explicaţia din partea specialiştilor că "materialele moderne rezistă la orice fel de condiţii meteo".

În foto 1, galerie - cablurile şi semaforul avariate joia trecută; foto 2 - în centru, mai jos de Potcoava, se îngroapă cabluri; foto 3 - șantierul îngheţat din Ţiglina 2, foto 4 - luni dimineaţa, un autobuz a rămas blocat într-un şanţ, în Bariera Traian (sursa foto, GSDG); foto 5 - câteva ore mai târziu, şanţul era astupat cu pietriş; foto 6 - strada Brăilei, aproape de sensul giratoriu din Micro 20

Citit 5095 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 22:21

6 comentarii

 • postat de VALENTIN
  Marți, 22 Ianuarie 2019 15:23
  109.103.134.***
  cei de la viata libera,,,,, mergeti si in cartierul barbosi sa faceti un reportaj,sa vada primaria pentru ce platim taxe de oras,ne stricam masinile,si autobuzul suntem vai de mama noastra......................
  0
  11
  Raportează
 • postat de Andrei
  Marți, 22 Ianuarie 2019 11:46
  89.136.4.***
  In fata blocului meu au decopertat aleea abia facuta. Au astupat-o cu ciment si a inceput dansul. pe gheata.
  Orice minte sanatoasa face scurgerea apei catre strada. Istetii nostri au facut scurgerea apei catre blocuri si avem apa pe alee toata iarna si vara cand ploua pana se usuca. Era prea frumos sa avem si noi o alee buna si au venit istetii, nepotii lui dorel, sau tot din neamul lor.

  Le inteleg limitarile, dar unde sunt cei care ii controleaza? Cine ii pune acum sa faca aleea dupa reguli?

  Strada Oltului a fost refacuta nu demult. Au venit baietii si au taiat canale pe toata strada. si acum avem restrictii de circulatie ca sa nu stricam masinile in santuri.
  Astia nu au auzit ca exista si asfalt rece care se intareste prin compactare? Se poate pune chiar si iarna. Na, ca dau si consultanta gratuita.
  Dorel apus nisip ca la tara si dupa cateva masini gropile sunt in toata spendoarea.

  Revin cu o intrebare, cine ii controleaza?
  0
  17
  Raportează
 • postat de BORDURA macinata!
  Marți, 22 Ianuarie 2019 11:32
  81.12.149.***
  Să vedeţi ce de-a gropi vor fi în primăvară pe toate străzile din oraş, în urma acestei ierni care a fost încă blândă până acum!
  Şi în loc să fie plombate rapid de către "specialiştii" de la Ecosal, ei trebuie să răzuiască mai mult aceste gropi (ca să încarce devizul mai mult), să lase străzile neterminate vreo câteva zile ca să enerveze şoferii şi apoi să se apuce de asfaltat!
  Ca la nebuni!
  0
  14
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 22 Ianuarie 2019 09:44
  194.105.20.***
  Galati - pamant romanesc - peste 30 de ani = Colonia romina !!!!
  5
  7
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Marți, 22 Ianuarie 2019 08:50
  94.177.47.***
  O problema majora este si calitatea execrabila a lucrarilor!

  Uitati-va la rebilitarea zonei de la Potcoava. Unele dale deja se misca din locul lor, copacii au fost plantati atat de aproape unii de altii ca peste ani nu o sa aiba loc sa creasca, probabil ca logoul Potcoavei o sa ramana asa, fara sa fie reabilitat...s.a.m.d.
  Uitati-va la Ancora! Pe strada Rosiori spatiile verzi sunt niste gropi cu noroi in jurul carora s-a turnat frumos asfalt. Acolo unde se termina parcarea si incepe spatiul verde al blocurilor asfaltul a fost aruncat pur si simplu pe pamant, nu s-a delimitat spatiul verde cu borduri. Si exemplele pot continua.
  In spatele Hotelului Faleza s-au daramat mai multe garaje dupa care zona a fost lasata de izbeliste, arata ca dupa bombardament.

  Si toate acestea se intampla in centru, zona 0 a orasului. In celelalte cartiere situatia e si mai jalnica!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Marți, 22 Ianuarie 2019 05:10
  188.24.199.***
  Oare cu ce se mandreste primaria , cu mizeria sau realizarea ? Dar WC -urile cumparate pe bani grei care stau nefolosite de timp indelungat??
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.