Scăpăm de scheletul din Grădina Botanică. Investiție de milioane în serele de plante exotice (FOTO)

Scăpăm de scheletul din Grădina Botanică. Investiție de milioane în serele de plante exotice (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi va investi aproape 15 milioane de lei pentru modernizarea Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) „Răsvan Angheluţă”, inclusiv a serelor pentru plantele tropicale şi a expoziţiilor de fluturi exotici şi reptile. În acest sens, consilierii judeţeni au aprobat, în ultima şedinţă de CJ, vineri, 29 martie, hotărârile privind indicatorii tehnici ai proiectului şi acordul cu instituţia de cultură în vederea derulării investiţiei.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii este, fără îndoială, unul dintre reperele Galaţiului în ceea ce priveşte accesul publicului larg la universul ştiinţific, fie că e vorba de grădina botanică, Planetariu, acvariu, expoziţiile tematice sau activităţile cu caracter didactic desfăşurate aici. Din păcate, deşi de-a lungul timpului s-au făcut investiţii importante, au mai rămas şi obiective pentru care fie nu s-au găsit întotdeauna bani, fie au avut de înfruntat… vitregiile naturii. De exemplu, în 2000, lucrările la noul complex de sere pentru plante tropicale, ce includea şi un Palmariu (sera pentru creşterea palmierilor – n.r.) s-au împotmolit, din lipsa fondurilor, resursele bugetare fiind concentrate pe finalizarea actualului sediu al Complexului Muzeal. Colac peste pupăză, acum câţiva ani, o furtună teribilă a devastat grădina botanică şi vechile sere ale complexului muzeal, fiind nevoie de eforturi considerabile pentru salvarea patrimoniului biologic.

Acum, în actuala seră de la Complexul Muzeal, o seră de producţie, sunt înghesuite peste 2.500 de exemplare din 300 de specii de plante din diferite zone geografice, de la ferigi şi cactuşi până la palmieri, iar condiţiile de lucru sunt dificile. CJ Galaţi consideră, însă, că e timpul ca lucrurile să se schimbe.

„Este o investiţie aşteptată de peste 20 de ani în judeţul Galaţi, investiţie la care, probabil, nu mai sperau mulţi. Probabil că mulţi se şi obişnuiseră cu imaginea acelui schelet metalic ce se vedea când treceai Dunărea, la Galaţi, dar aceasta era o imagine care nu ne făcea cinste. Drept urmare, i-am rugat pe colegii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii să vină cu un concept pentru aceste sere. Am făcut un studiu de fezabilitate, iar astăzi s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. Este o investiţie foarte importantă pentru complexul muzeal, care va schimba complet şi faţa Falezei Dunării”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Aproape 15 milioane de lei din fonduri proprii   Valoarea totală a investiţii aprobate de CJ Galaţi este 14,83 milioane de lei (inclusiv TVA), va fi realizată din fondurile bugetare proprii şi va aduce schimbări spectaculoase ale infrastructurii Complexului Muzeal. Proiectul prevede finalizarea serelor destinate plantelor subtropicale-mediteraneene, cea destinată cactuşilor şi cea pentru plantele tropicale, dar va fi finalizat şi Palmariul, acesta urmând să adăpostească arborii tropicali – palmieri, bananieri, cocotieri, precum şi alte tipuri de plante de talie medie sau mică.

Dar proiectul mai prevede şi o serie de lucrări noi, precum spaţiile pentru o expoziţie permanentă de fluturi exotici vii, microexpoziţii temporare tematice, un InsectArt. Nu vor lipsi nici spaţiile pentru derularea unor programe de cercetare, de educaţie non-formală şi de recreere etc. Se vor mai face dotări cu echipamente speciale pentru gestionarea materialului biologic, plus o centrală termică.

Consilierii au aprobat şi încheierea unui acord între CJ Galaţi şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii în vederea derulării investiţiei. Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, procedura de achiziţie – proiect tehnic şi execuţie – ar putea fi lansată chiar în cursul săptămânii viitoare. Dacă nu vor fi întârzieri procedurale pe parcursul derulării licitaţiei, investiţiile la serele complexului muzeal ar putea fi finalizate la sfârşitul anului 2020 – începutul anului 2021.

Citit 3481 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 01:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.