Primarul Ionuţ Pucheanu, forţat să facă tunelul pe sub Dunăre

Primarul Ionuţ Pucheanu, forţat să facă tunelul pe sub Dunăre
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

După ce a pierdut procesul cu ucrainenii care au pus mâna pe Parcul Industrial, Primăria municipiului Galaţi a ieşit învinsă şi din alt litigiu. Este vorba despre procesul cu asocierea Louis Berger SAS, The Louis Berger Group Inc, Ernst & Young SRL şi Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services şi SC Ţuca Zbârcea & Asociaţii, cu care fostul primar, Marius Stan, a încheiat un contract pentru realizarea tunelului pe sub Dunăre. Magistraţii au decis nu numai că municipalitatea trebuie să-i plătească acestui consorţiu documentaţiile realizate în urma forajelor efectuate, ci trebuie să se supună prevederilor contractuale şi să pună în operă proiectul tunelului!

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, la începutul anului 2018, Primăria municipiului Galaţi a fost dată în judecată de consorţiul care, în mandatul fostului primar Marius Stan, a câştigat licitaţia pentru realizarea celui mai mare proiect de infrastructură din istoria Galaţiului: subtraversarea Dunării. Motivul litigiului? Primarul Ionuţ Pucheanu a refuzat să plătească documentaţia realizată în prima etapă a contractului de Asocierea – Louis Berger SAS, The Louis Berger Group Inc, Ernst & Young SRL şi Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services. Ba mai mult, a denunţat unilateral contractul.

„Dacă instanţa le va da câştig de cauză, ne vom supune, oricum nu avem altceva de făcut. Contractul oricum se va închide, în cel mai rău caz, cu prima parte de documente plătite. Să ne oblige cineva să ducem la bun sfârşit un contract care nu este fezabil pentru această oră, atâta timp cât există proiectul podului de la Brăila, e imposibil”, ne declara, în ianuarie 2018, primarul Ionuţ Pucheanu.

Ei bine, edilul urbei s-a înşelat

Instanţa nu numai că a dat câştig de cauză consorţiului, hotărând că Primăria este bună de plată, ci a mers mai departe: judecătorii au obligat Primăria să respecte prevederile contractuale şi să pună proiectul în operă. Şi asta deoarece consorţiul a dovedit cu acte şi contracte că a găsit nu numai soluţia optimă pentru realizarea a două tuneluri, fiecare cu două benzi pe sens, care să facă legătura între municipiul Galaţi şi malul drept al Dunării, în localitatea Brătianu, judeţul Tulcea (cu legătură rutieră la DN22E)! A găsit şi un constructor, care va realiza pe propria cheltuială tunelul, urmând să-şi recupereze banii din taxele percepute pentru traversarea tunelului.

Instanţa a mai reţinut şi că realizarea podului peste Dunăre de la Brăila este o investiţie sistematic pusă sub semnul întrebării, şi a considerat că proiectul subtraversării Dunării poate fi realizat mai repede, fiind vorba despre un investitor privat, care are tot interesul să-şi amortizeze cât mai repede cheltuielile cu realizarea investiţiei.

Hotărârea, definitivă şi executorie

Decizia instanţei a rămas definitivă pentru că avocaţii Primăriei municipiului Galaţi au uitat sau au neglijat să formuleze recursul în termenul legal. Pe la colţurile Primăriei se bârfeşte că avocaţii şi-au amintit că primarul Marius Stan este cel care le-a oferit puterea de apărători ai administraţiei locale, încheind un generos contract de reprezentare juridică. Şi au decis să-şi arate recunoştinţa "uitând" de recurs. Mai mult, hotărârea instanţei a fost investită cu formulă executorie, iar autorităţile vor trebui să se supună şi să construiască tunelul visat de primarul Marius Stan.

Primarul Ionuţ Pucheanu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere fiind plecat din ţară, la Londra. Citiţi amănunte AICI.

Citit 16621 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2019 17:18