Premieră în administraţia publică. Pârcălabii, cu „maşina timpului” la Ziua Instituţiei Prefectului (FOTO și VIDEO)
Foto: Iulia Kelt

Premieră în administraţia publică. Pârcălabii, cu „maşina timpului” la Ziua Instituţiei Prefectului (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ziua Instituţiei Prefectului a fost sărbătorită marţi, 2 aprilie, şi la Galaţi. Este prima aniversare de acest fel, menită să marcheze, potrivit Legii nr.348/2018, rolul pe care această instituţie l-a jucat de-a lungul timpului în dezvoltarea ţării din punct de vedere economic, cultural şi social.

Dacă este să o luăm după „litera legii”, Instituţia Prefectului apare în România odată cu adoptarea „Legii comunale”, din 1 aprilie 1864 şi a „Legii pentru înfiinţarea Consiliilor judeţene”, din 2 aprilie 1864, legi de inspiraţie franceză. Dar, dacă mergem pe firul istoriei, vom descoperi că prefecţii sunt, pe linie administrativă, continuatorii pârcălabilor şi ai ispravnicilor de ţinut pomeniţi în hrisoavele sau documentele de altădată. Prin urmare, Instituţia Prefectului este, din perspectivă administrativă, o veritabilă „maşină a timpului” şi nu a fost de mirare că, la sărbătoarea de ieri, au fost prezenţi prefecţii de ieri, şi de azi, dar şi unii din… pârcălabii de Covurlui, precum Alexandru Ioan Cuza sau Costache Negri, însoţiţi de alese doamne şi domniţe! Drept este că înalţii oaspeţi de altădată semănau cu unii dintre actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, dar credem că a fost doar o coincidenţă...

Gazdă a evenimentului a fost „pârcălabul” din zilele noastre, prefectul Dorin Otrocol, care, vizibil emoţionat, şi-a primit oaspeţii pe esplanada Palatului Administrativ, iar ulterior în eleganta sală de ceremonii, de unde nu a lipsit nici Garda de Onoare, desprinsă şi ea, parcă, din vremea domnitorilor.

Dacă este să rămânem, totuşi, în istoria recentă, prefectul a amintit de rolul pe care instituţia pe care o conduce l-a avut în perioada post-decembristă, fie că e vorba de punerea în practică a Legii fondului funciar şi restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist, de gestionarea situaţiilor de urgenţă sau de miile de documente ale administraţie publice. Nu a fost uitat nici rolul de mediator pe care prefectul, ca reprezentat al Guvernului în teritoriu, a trebuit să-l joace în timpul… manifestaţiilor de protest, nu puţine, care s-au desfăşurat în faţa Palatului Administrativ. „Indiferent de circumstanţe, Prefectura a fost şi este un partener onest în slujba legii şi a comunităţii”, a subliniat prefectul Dorin Otrocol. În acest context, au fost omagiaţi prefecţii din ultimele trei decenii, acestora – sau urmaşilor acestora - fiindu-le oferite plachete aniversare. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de un scurt recital al ansamblului vocal-instrumental „Kalofonis” şi vernisarea unor expoziţii foto-documentare.

Foto și video: Iulia Kelt

Citit 1644 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.