Ambasadorul Germaniei, la Galaţi. Legislaţia predictibilă şi infrastructura, condiţii pentru dezvoltarea afacerilor

Ambasadorul Germaniei, la Galaţi. Legislaţia predictibilă şi infrastructura, condiţii pentru dezvoltarea afacerilor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un cadrul legislativ predictibil şi o infrastructură modernizată sunt elemente care ar face mediul de afaceri gălăţean mai atractiv pentru derularea unor investiţii a declarat, ieri, la Galaţi, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, după o serie de consultări avute, la Prefectură, cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

Aflat pentru a doua oară în vizită la Galaţi, ambasadorul Germaniei a avut pe agendă întâlniri cu oficialităţi locale, menite să continue dialogul început în urmă cu un an, temele economice fiind predominante, dar au fost şi o serie de momente cu o semnificaţie mai deosebită. Unul dintre ele a fost depunerea, în Cimitirul "Eternitatea", a unor coroane de flori la mormântul soldaţilor români şi germani căzuţi în războaiele din secolul trecut. Dar cum tinerii reprezintă speranţa unui viitor mai bun, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt a ţinut în mod special să se întâlnească şi cu elevii de la Colegiul „Vasile Alecsandri” şi Colegiul „Al.I.Cuza”, precum şi cu studenţii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Printre temele abordate s-au numărat provocările Europei de astăzi, subiecte de interes, mai ales că peste puţine zile vor fi alegerile europarlamentare, la care inclusiv unii dintre tineri îşi vor exercita pentru prima dată dreptul de vot.

Revenind însă în sfera economică, ambasadorul Germaniei a ţinut să sublinieze şansa Galaţiului de a atrage potenţiale investiţii germane. „Economia germană este foarte bine reprezentată în România, fiind cel mai mare partener comercial. După cum se ştie, afacerile germane sunt cel mai prezente în zonele din partea de vest a ţării, dar deja în aceste regiuni domină o concurenţă foarte mare şi mai ales un deficit de forţă de muncă. Din acest motiv, sunt companii germane care doresc să se reorienteze, de pildă spre centre din Est, precum Galaţiul, unde există şi o forţă de muncă bine calificată. Am avut deja o serie de discuţii în acest sens cu reprezentanţii Primăriei, ai CJ Galaţi şi ştiu că şi Camera de Comerţ Româno-Germană este interesată de proiecte din această regiune. Prin urmare, următorul pas ar fi să definim o serie de domenii de cooperare, astfel încât să revenim într-o altă vizită, mai precisă, mai concentrată pe aspecte economice, împreună cu potenţiali parteneri de afaceri”, a declarat ambasadorul Germaniei, Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt. Există deja exemple de colaborare în acest sens, precum relaţiile dintre portul Galaţi şi portul Duisburg, activităţile portuare şi navale fiind, de altfel, unele în care Galaţiul poate juca un rol important la nivel regional.

De ce ar fi nevoie ca Galalaţiul - şi nu numai - ca să devină şi mai atractiv pentru investitorii germani? „În primul rând este nevoie de un cadrul legal viabil, de încredere. Aici este vorba de predictibilitate, care este foarte importantă pentru afacerile germane, pentru că ele sunt planificate pe termen lung. Dar importante sunt şi ofertele concrete, la nivel local, în ceea ce priveşte infrastructura, precum viitorul pod peste Dunăre, pentru că ea oferă legăturile necesare dezvoltării afacerilor”, a explicat ambasadorul Germaniei.

Desigur, pentru afaceri, ar fi bună şi admiterea României în Spaţiul Schengen. În legătură cu acest subiect, ambasadorul a precizat că „Germania nu s-a opus niciodată intrării României în Schengen, acest obiectiv se menţine”, dar dincolo de aspectele tehnice este nevoie şi de un consens la nivel politic la nivelul tuturor partenerilor. „Orice început ar fi bun, iar noi am propus, de exemplu, ca primă etapă, ca România să intre în Schengen cu aeroporturile”, a explicat ambasadorul. Rezultatele din apropiatele alegeri vor fi importante pentru evoluţia acestei chestiuni, „iar factorul timp depinde de semnalele politice de o parte şi de alta” ce vor urma scrutinului, a precizat ambasadorul.

Citit 2326 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2019 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.