Garda de Mediu ameninţă primarii cu amenzi

Garda de Mediu ameninţă primarii cu amenzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, a anunţat marţi că de săptămâna viitoare vor începe controalele în comunele gălăţene cu privire la închiderea gropilor de gunoi.

„Până acum am fost înţelegători, am înţeles că nu sunt bani, dar până acum trebuiau luate deja măsuri. Vom face controale şi acolo unde nu s-a respectat legea, vom aplica amenzi primarilor. Nu vom amenda primăriile sau consiliile locale, ci primarii. Avem informaţii că sunt gunoaie peste tot în judeţ şi că majoritatea au evitat să aplice legea. Amenzile vor fi aplicate în funcţie de gradul de nerespectare a legislaţiei”, a explicat Mihai Turcu.

Şeful Gărzii de Mediu se aşteaptă ca anumiţi primari să apeleze la telefoane pentru „a suna la diferiţi şefi ca să scape de amenzi. Asta nu se va putea. Legea e lege şi trebuie respectată”, a spus Turcu.

Garda de Mediu Galaţi mai are de rezolvat o problemă legată de gropile de gunoi. „Sunt comune care au încheiat contracte cu firmele de salubrizare şi nu le-au mai respectat, adică nu le-au mai plătit. Mai mult decât atât, sunt vreo 15 primari care au încheiat contracte de salubrizare cu Ecosalul, iar aşa ceva nu este legal. Vom verifica toate aceste aspecte şi vom lua şi măsurile necesare”, a explicat Mihai Turcu.

Contactat telefonic, Ion Ionescu, şeful de la Ecosal, susţine că „nu sunt astfel de contracte în judeţ. Sunt câteva contracte semnate pentru colectarea deşeurilor refolosibile, dar cu condiţia ca ele să fie aduse direct la Ecosal. E ca şi cum mi-aş tăia creanga de sub picioare singur, mai ales că licenţa de funcţionare nu îmi permite aşa ceva. Din câte ştiu, există însă posibilitatea obţinerii unei licenţe de funcţionare şi în judeţ. Până atunci însă colectăm doar deşeurile care sunt aduse la noi”.

Rămâne de văzut, până la urmă, şi câte amenzi vor fi aplicate în judeţ, că prea vorbeşte cu foc despre ele şeful Gărzii.

Fruntaşi la dat amenzi, în 2009

Şeful Gărzii de Mediu Galaţi se laudă că, pe 2009, instituţia pe care o conduce a ocupat un loc fruntaş la capitolul amenzi date. „Din iunie şi până la sfârşitul anului s-au aplicat foarte multe amenzi. Cele mai multe şi mai mari au fost la ArcelorMittal”, susţine Mihai Turcu.

Chiar dacă au aplicat amenzi la ArcellorMittal, acestea nu au fost plătite ci… contestate în instanţă.

„Toate amenzile date la ArcellorMittal au fost contestate. O parte dintre ele au fost chiar şi câştigate de ei”, a explicat Turcu.

Cu principiul „unul scrie, altul contestă”, Galaţiul ocupă un loc fruntaş doar la dat amenzi, nu şi la încasarea lor.

Un nou sediu?

Comisarii Gărzii de Mediu Galaţi speră ca până la sfârşitul acestei luni să se mute în casă nouă.

„Avem mai multe oferte, de la mai multe locaţii. Cred că până la urmă ne vom muta în Ţiglina III, la fostul sediul al Vega ’93. Acolo ne convine şi spaţiul, dar şi preţul cerut”.

„Ni s-a cerut 8 euro pe metru pătrat, şi este cel mai mic de până acum. Am făcut studii de piaţă, iar acest sediu este cel mai bun, calitate – preţ”, a explicat Mihai Turcu.

Se pare că în bugetul de anul acesta s-au prevăzut ceva bani pentru un sediu propriu pentru cei de la Garda de Mediu.

„Nu ne putem plimba ca ţiganul cu cortul. Dacă nu am avut banii necesari, cei 5 miliarde, pentru a cumpăra acest sediu, atunci trebuie să ne căutăm altul. Oricum, anul acesta sper să rezolvăm această problemă”, a mai spus Turcu.

Citit 803 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.