Contrele politice se mută în administraţie

Contrele politice se mută în administraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco şi prefectul Cosmin Păun se înfruntă * Mărul discordiei – PUG-ul Galaţiului * Ţapi ispăşitori – gălăţenii care vor să-şi construiască ori să-şi modifice un imobil * Riscuri: nulitatea actului de construcţie sau plata uriaşă a unui PUZ *

În numele Consiliului Local, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco tratează cu „ignore” decizia prefectului judeţului, Cosmin Păun, de a invalida prelungirea valabilităţii Planului de Urbanism General.

Deşi prefectul a avertizat din start că va ataca hotărârea CL în contencios, dacă nu se ţine cont de avizul său de nelegalitate, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a declarat că hotărârea adoptată de consilieri este una perfect legală iar neprelungirea PUG-ului le va produce gălăţenilor un lung şir de neplăceri.

Riscurile le-ar putea suporta cetăţenii care vor să-şi construiască ori să-şi modifice o construcţie.

Dacă prefectul obţine anularea HCL în contencios, atunci autorizaţiile de construcţie eliberate în această perioadă vor fi lovite de nulitate. Pentru a fi siguri că nu ajung într-o asemenea situaţie, gălăţenii ar trebui să cheltuiască sume uriaşe pentru Planuri de Urbanism Zonal sau de Detaliu. 

P+10 sau modificarea unui apartament?

Vă reamintim că la finele anului trecut, aleşii locali au prelungit perioada de valabilitate a PUG-ului pentru ca Primăria Galaţi  să poată elibera în continuare autorizaţii de construcţie şi de demolare. Prefectul însă nu a dat girul legalităţii acestei hotărâri şi, fără acest act, hotărârea nu poate fi aplicată.

„În condiţiile în care la Urbanism nu se mişcă lucrurile aşa cum ar trebui şi oricum există anumite întârzieri, părerea mea sinceră este că dacă dl prefect îşi menţine această poziţie se va ajunge la un blocaj greu de controlat în oraşul nostru”.

„Astfel, din acest moment, indiferent că ar fi vorba de modernizarea unui apartament sau de ridicarea unui imobil P+10, conform deciziei prefectului beneficiarul ar trebui să-şi întocmească un Plan de Urbanism Zonal, lucru care ar costa câteva zeci de mii de lei în fiecare caz. Şi nu ştiu dacă în acest an se va mai putea construi ceva în oraş”, a declarat viceprimarul.

Suntem legali!

Viceprimarul a adus ca argument faptul că şi alte administraţii locale din ţară - Cluj-Napoca, Iaşi, Râmnicu-Vâlcea, Constanţa sau Suceava - au prelungit valabilitatea PUG-urilor. Consiliul Local Galaţi a fost şi mai corect pentru că a făcut acest lucru înainte de a expira PUG-ul vechi.

„Sunt oraşe care au cerut prelungirea PUG-ului după expirarea celui vechi şi nu a fost nicio problemă. La noi, instituţia prefectului a decis altfel”.

„Dacă Ministerul Dezvoltării, arhitectul şef al Consiliului Judeţului, Consiliul Judeţului, Inspectoratul în Construcţii ne-au dat aviz de prelungire a PUG-ului, e greu să credem că 27 de consilieri am fost induşi în eroare”, a declarat Ciumacenco, prezentând documentele de avizare de la instituţiile amintite, inclusiv de la Guvern.

Noul PUG e gata în 5 luni

De realizarea noului Planul Urbanistic General se ocupă Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting.

Potrivit viceprimarului, la 1 februarie se va finaliza cea mai complicată etapă a proiectului prin car vor fi introduse, în suport electronic, toate PUZ-urile şi PUD-urile din 1999 până în 2009, tot ce s-a realizat în această perioadă, plus reţelele de utilităţi ale Electrica, Distrigaz, Apă-Canal, Apaterm.

„Termenul de finalizare al PUG este iunie 2010, cu menţiunea că în acest termen nu intră perioadele de validare şi obţinerea avizelor, care pot dura încă un an. Cred, sincer că în luna iunie-iulie vom avea PUG-ul preliminar care va pleca spre avizare la toate instituţiile abilitate şi din acel moment vom putea folosi PUG-ul nou”.

Pe banii cui?

Viceprimarul crede că, în luarea deciziei, prefectul a fost sfătuit prost: „Cei care l-au sfătuit au făcut exces de zel. Eu sper că dl prefect va reanaliza decizia de invalidare şi eu cred că nu va ataca în contencios. În prezent sunt foarte multe acte pe circuit pentru avizare”.

„Noi ne vedem de treabă şi în clipa în care atacă în contencios, vom vedea ce se va întâmpla în viitor. E un an de criză, sunt oameni care au credite, care au doar bani pentru a face anumite lucrări, chiar nu putem să ne permitem să ne batem joc de ei”, a mai spus Nicuşor Ciumacenco.

Vicele nu i-a putut sfătui pe oameni să construiască sau nu în această perioadă.

Cert este că dacă se apucă de treabă au două variante: fie fac PUZ şi dau o groază de bani, fie se roagă ca autorizaţia de construcţie să nu fie lovită de nulitate în cazul în care prefectul ar obţine în instanţă hotărârea de desfiinţare a prelungirii PUG-ului.

Citit 988 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.