Aleşii locali ”jonglează” cu banii din credite

Aleşii locali ”jonglează” cu banii din credite
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Consilierii locali sunt convocaţi marţi în şedinţă extraordinară pentru a decide pentru ce alte obiective de investiţii se vor redistribui şi cheltui banii din creditul contractat în această vară de la EximBank. Modificări va suferi şi vechiul împrumut, luat de la CEC Bank în 2017. Aşa se va ajunge ca parcarea multietajată din Mazepa I, bloc R5, să fie susţinută financiar cu bani din ambele credite.

Aprobată pe 18 iulie 2019, Hotărârea Consiliului Local nr. 328 privind contractarea unui credit în valoare de 100 de milioane de lei de la EximBank, necesar în principal pentru achiziţia de autobuze noi, va suferi, marţi, o modificare majoră. Lista investiţiilor finanţate din împrumut se va lungi de la patru obiective la zece, iar o parte din bani va fi redirecţionată.

Unde se duc banii de autobuze hibrid

Conform documentelor, suma alocată pentru achiziţia de autobuze electrice hibrid - pentru care în prezent este în derulare o licitaţie - va fi diminuată cu 17,77 milioane de lei. Astfel că, din 30 de milioane de lei, mai rămân 12,22 milioane. Iată unde se vor duce banii.

Finanţarea pentru achiziţia a 40 autobuze Euro 6 Diesel, care este deja contractată, ar urma să fie majorată cu 4,98 milioane de lei, ajungând la 31,23 milioane de lei.

Cele două proiecte care beneficiază de finanţare europeană - "Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918" şi "Eficientizarea transportului public local” (sistemul de e-ticketing) - rămân cu aceleaşi alocări financiare: 31,7 milioane de lei şi, respectiv, 12 milioane de lei.

În schimb, pe listă apar obiective noi. Peste 7,05 milioane de lei vor fi repartizate pentru "Achiziţionarea a 20 de minibuze şi 50 de autobuze medii noi", primele mijloace de transport fiind deja contractate.

Pentru "Modernizare strada Domnească între strada Brăilei şi strada Gamulea" - lucrare care a demarat - ar urma să fie alocate 2 milioane de lei, iar pentru "Reabilitare reţea apă potabilă strada Domnească (tronson strada Brigadierilor - strada Eroilor şi tronson bloc N6 - Magazin Winmarkt)", lucrare în plină desfăşurare - 638.941 de lei.

Pe lista noilor obiective sunt incluse suplimentar: "Reparaţii capitale Pasaj Dunărea" - un milion de lei, "Consolidare versant aferent imobil strada Cuza nr. 72" - 424.000 de lei, dar şi "Construire parcare multietajată zona Mazepa I, aferent bloc R5" - 1,67 milioane de lei. Parcarea este finanţată, însă, şi din celălalt împrumut, de la CEC Bank, care, de asemenea, va suferi modificări.

Iar modificare!

Aprobată în mai 2017, Hotărârea Consiliului Local nr. 292 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 100 de milioane de lei de la CEC Bank a suferit multiple modificări, despre care aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă". Aşa s-a ajuns ca, din suma de 25 milioane de lei, prevăzută pentru achiziţia de autobuze, să nu mai rămână niciun leu, banii fiind redistribuiţi către alte obiective de investiţii, care nu figurau în lista iniţială pentru care s-a luat creditul. O listă care a ajuns de la zece obiective de investiţii la 33! Şi va ajunge acum, în urma votului aleşilor, la 34.

Conform documentelor, lista este suplimentată cu proiectul european "Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare compartiment primiri urgenţe - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Ioan Galaţi", pentru care sunt repartizaţi 71.191 de lei. Bani în plus primeşte şi parcarea multietajată din Mazepa I - 331.007 lei - alocarea finală fiind de 7,8 milioane de lei.

Diminuări ale sumelor suferă, însă, obiective în derulare precum "Modernizare străzi Valea Oraşului" - 281.110 lei, dar şi investiţii finalizate ca: "Modernizare Parc Eminescu" - 49.163 de lei, "Anvelopare Şcoala Nr. 22" - 39.739 de lei sau reabilitare termică bloc G1 din Micro 18 - 31.452 de lei.

De ce sunt necesare modificările

În documentaţiile proiectelor de hotărâre, autorităţile explică de ce sunt necesare modificările şi trebuie redirecţionaţi banii. În rapoartele de specialitate se arată că, prin hotărârile Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, s-au autorizat, în 2019, efectuarea de trageri de 77,77 milioane de lei din creditul de la EximBank şi, respectiv, 27,33 milioane de lei din împrumutul de la CEC Bank. Conform legii, în cazul în care aceşti bani nu sunt utilizaţi până la finele anului, Primăriile plătesc câte o penalitate de doi la sută din suma notificată şi netrasă. Prin urmare, banii trebuie cheltuiţi urgent. Rămâne, însă, de văzut, ce vor spune consilierii.

Citit 3140 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.