Consilieri locali, datori la bugetul Galaţiului
Foto: Bogdan Codrescu

Consilieri locali, datori la bugetul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cei puţin trei dintre aleşii locali, dintre care doi de la PNL, ar fi datori faţă de bugetul oraşului, a afirmat joi, în plenul şedinţei Consiliului Local, primarul Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef a refuzat să facă publică identitatea consilierilor. 

Aprobarea contului de execuţie al bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe trimestrul al treilea al anului 2019 a stârnit dispute în şedinţa de joi a Consiliului Local. Discuţia a pornit de la faptul că veniturile bugetului local de funcţionare la data de 30 septembrie 2019 s-au realizat în sumă de 346,3 milioane de lei, în procent de 75,78 la sută faţă de suma previzionată – 457 miloane de lei.

Consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a întrebat dacă s-au depistat deficienţele în ceea ce priveşte colectarea banilor la bugetul local şi ce măsuri s-au luat pentru ca veniturile să fie încasate la nivelul sumelor programate.

„Cauza o reprezintă neplata taxelor şi a impozitelor locale. Dacă toată lumea ar înţelege obligaţiile cetăţeneşti, execuţia bugetară ar fi fost una cu totul şi cu totul alta. Noi tot anul am tot trimis notificări, am făcut şi popriri, facem ce trebuie! Aveţi cel puţin doi colegi care ar face bine să n-arunce cu piatra, şi mai avem încă minimum un consilier în aceeaşi situaţie! Aviz amatorilor! Nu mă faceţi să dau nume! Nu vreau să fiu mai lipsit de obraz decât cred colegii dvs., dar vedeţi că sunt şi cu societăţi comerciale în grupul dvs. care nu şi-au achitat nici măcar taxa de ecarisaj. Poate controlează fiecare, şi până la sfârşitul anului unii îşi plătesc taxa de habitat, alţii - impozitele şi taxele locale, şi alţii, care nu fac parte din grupul dumneavoastră, amenzile”, a spus Pucheanu.

Deşi Onuţ Atanasiu a insistat să fie făcute publice numele consilierilor datornici, primarul a refuzat: „Faceţi o şedinţă cei şapte consilieri, câţi sunteţi, şi să se destăinuiască fiecare”.

Replica a venit din partea consilierei PMP Oana Iurescu: „Cred că cei care nu şi-au plătit taxele, fie persoane fizice, fie juridice, au motivele lor. Nu cred că e o problemă atâta vreme cât li se percep penalităţi! O să şi le plătească! Trăim nişte vremuri cam tulburi. Oamenii probabil că plătesc mai târziu şi pentru faptul că aţi schimbat regulile în timpul jocului, adică aţi mărit taxa de habitat de la 1 iulie. Cu o previzionare corectă a veniturilor în bugetul nostru nu s-ar fi ajuns aici!”.

Execuţia bugetară a fost aprobată cu 17 voturi „pentru”. PNL şi PMP au votat împotrivă, iar consiliera independentă Simona Vreme s-a abţinut.

„Ce înseamnă să nu-ţi achiţi la timp! Votezi împotrivă, bravo, felicitări!”, a mai spus primarul.

Citit 4622 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2019 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.