Cât ne costă deputaţii într-un an?

Cât ne costă deputaţii într-un an?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Factura totală pentru cei 11 parlamentari în 12 luni de deputăţie – peste 28 de miliarde de lei vechi *

Indemnizaţie, diurnă de deplasare în Bucureşti, în ţară ori peste hotare, transport în ţară sau în străinătate, cazare decontată sau gratuită în Bucureşti, în teritoriu ori pestre hotare, telefonie mobilă, sume forfetare pentru cabinetele parlamentare sunt drepturi de care, prin lege, beneficiază deputaţii şi senatorii pentru a ne putea reprezenta cât mai bine interesele.

În urmă cu două săptămâni scriam că factura celor 11 deputaţi ai Galaţiului  - nouă aleşi uninominal şi doi reprezentând etniile - pentru anul 2009 se ridică la peste 14 miliarde de lei vechi, fără a pune la socoteală şi banii pentru cabinetele parlamentare.

Între timp, Camera Deputaţilor a actualizat sumele publicate pe site la capitolul Informaţii economice, suplimentând cheltuielile iniţiale cu câteva zeci, până la câteva mii de lei. Aşa se face că, în urma unui nou calcul, am descoperit că factura deputaţilor pe anul trecut a sărit de 15 miliarde de lei vechi – 1.536.291 de lei.

Dacă adăugăm şi sumele totale prevăzute pentru cheltuieli forfetare, atunci suma finală pentru 12 luni de mandat este de 2.844.544 de lei, adică peste 28 de miliarde de lei vechi. Precizăm că Senatul nu şi-a publicat încă informaţiile economice finale, dar, când o va face, vă vom prezenta datele.

Cât?

Banii de care au beneficiat, în 2009, parlamentarii gălăţeni, pentru a-şi exercita efectiv mandatul – am luat în calcul doar sumele nete – depăşesc 134.000 de lei de persoană.

Excepţie fac Dan Nica (PSD) – 16.397 de lei şi Nicolae Păun, deputatul rromilor – 68.866 de lei. Trebuie spus că Dan Nica a cheltuit atât de puţin pentru că a beneficiat de sumele puse la dispoziţie de Guvern, fiind  vicepremier şi ministru de Interne.

Sumele forfetare anuale pentru cabinetele parlamentare – chirii, utilităţi, salariile angajaţilor – variază, funcţie de indemnizaţia lunară a fiecăruia dintre deputaţi, între 113.863 (Viorel Ştefan - PSD) şi 121.872 de lei (Mircea Toader – PD-L).

Fiecare parlamentar îşi chiverniseşte aşa cum crede de cuviinţă sumele forfetare, iar dacă depăşeşte alocaţia, scoate bani din buzunar pentru diferenţă. Comparativ cu banii pe care îi primesc parlamentarii din alte ţări, sumele sunt mici.

Top final

Majoritatea deputaţilor au avut nevoie, în total, pentru activităţi şi cabinete, de 250.000 – 260.000 de lei, mai mult sau mai puţin pentru a-şi exercita mandatul în 2009. Excepţie face Nicolae Păun, deputatul rromilor, care nu a avut nevoie decât de 186.404 de lei, pentru că, în afară de indemnizaţie, nu şi-a decontat decât factura telefonică.

Singurii care au cheltuit de la buget mai mult de 300.000 de lei sunt liberalul Victor Paul Dobre, social-democratul Florin Pâslaru şi democrat-liberalul Mihail Boldea. Motivul pentru care i-au depăşit pe colegii lor îl constituie preţul cazării, care în cazul lui Dobre şi Boldea a depăşit 100.000 de lei pe an, iar la Pâslaru a ajuns la 86.000 de lei.

Aşa cum scriam şi acum două săptămâni, Dobre plăteşte cea mai scumpă cazare dintre toţi deputaţii gălăţeni, dar sume identice cheltuiesc şi alţi colegi de-ai lui, din alte judeţe.

„Probabil toţi cei care stăm la Hotelul Bucureşti plătim la fel. Eu nu plătesc cazarea. Cazarea o plăteşte Parlamentul, eu nici nu ştiu cât costă. Oricum, nu poţi cheltui mai mult decât primeşti”, ne-a declarat Dobre.

Ce ne-aşteaptă în 2010?

În 2010, suma alocată pentru indemnizaţiile tuturor deputaţilor, diurnele pentru deplasare, sumele forfetare şi alte cheltuieli este de 89.249.000 de lei.

„Şi la noi au fost îngheţate, ca la toţi bugetarii, indemnizaţiile, şi pe cale de consecinţă, toate cheltuielile sunt la nivel de 2009”, ne-a declarat Dobre.

Ce zice legea?

Iată care sunt, prin Statut, drepturile financiare ale deputaţilor. Indemnizaţia lunară a unui deputat este de aproximativ 70.000 de lei, brut. Deputaţii primesc lunar o sumă forfetară echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută, pentru cabinete.

Cei care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de doi la sută din indemnizaţia lunară.  Celor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti, li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, li se acordă, pe noapte, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, 70 la sută din tariful minim practicat de unităţile hoteliere.

De aceeaşi diurnă şi drepturi de decontare a cazării beneficiază deputaţii care efectuează deplasări în ţară din însărcinarea Camerei. La fel şi cei care se deplasează în circumscripţii în altă localitate decât cea de domiciliu, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de mandat.

Parlamentarii beneficiază şi de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale şi pe calea ferată şi de autoturism pentru deplasări în circumscripţia electorală.

Cei care folosesc autoturismul proprietate personală pentru a se deplasa săptămânal din localitatea unde domiciliază la Bucureşti şi înapoi primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcurşi. În cadrul deplasărilor în străinătate în exercitarea mandatului, aleşii beneficiază de diurnă, transport şi cazare.

Şi factura telefonică le e decontată în limita unei anumite sume stabilite de Biroul Camerei.

Citit 904 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.