Încă un bloc din Galați pe lista tasărilor?
Foto: Bogdan Codrescu

Încă un bloc din Galați pe lista tasărilor?
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dacă lucrurile scapă de sub control, un alt bloc s-ar putea alătura celor de pe lista construcţiilor afectate de tasări şi de scurgerea necontrolată a apelor subterane.

Prezent la întâlnirea noastră cu cititorii "Vieţii libere" din cartierul Mazepa 2, dl Botea ne-a dus puţin mai sus, la blocul E9, din spatele Palatului de Justiţie. Ne-a arătat, în spatele blocului, în partea dinstre parcarea nou construită, cum apa se scurge undeva la subsol. "Uitaţi aici, rigola s-a distrus şi toată apa se duce la baza blocului". Câţiva metri mai încolo, rigola era înfundată practic de frunze: "Nimeni nu curăţă aici. Şi toată apa care trece se duce tot în pământ şi poate afecta structura blocului".

Să spunem că, la o primă vedere, lucrurile nu par (încă) aşa de grave, dar situaţia poate evolua necontrolat, aşa cum s-a întâmplat în mai multe cartiere din Galaţi. Reamintim că hidrotehnicianul Romeo Cândea, un cunoscut militant gălățean în ceea ce privește ecologismul, prin intermediul Asociației Eco-Gal, a făcut nenumărate demersuri către autorităţile locale, pe care le acuză că au permis, prin neintervenţie, distrugerea caselor și locuințelor în urma creșterii nivelului apei subterane. Ca exemplu erau date blocul E4 din Ţiglina 1, Şcoala 5 şi blocul K1 din Micro 17, blocul C20 din Ţiglina 1, tasarea din strada Stadionului produsă în anul 2014, blocurile B8 şi B7 din Mazepa I (unde s-au identificat probleme mari anul trecut) şi chiar clădirea Parchetului din strada Traian. Romeo Cândea este de părere că primarul "poate petici situaţia pe banii vinovaţilor: directorii Apă Canal, ADP şi cei din Primărie din perioada 1992-2018" sau "poate introduce normalitatea", prin actualizarea hotărârilor de CL 259/2001 şi 21/2004, prin care să se precizeze că SC Gospodărire Urbană salvează construcţiile în suprateran, Apă Canal pe cele din subteran, iar directorul responsabil din Primărie coordonează de acum înainte toate aceste activităţi. Un prim pas, consideră hidroenergeticianul, ar fi să se facă o hartă completă a tunelurilor şi a reţelelor purtătoare de apă, pentru a nu mai exista reţele nevizitabile de canalizare care să nu fie verificate şi reparate.

În februarie 2019, Apă Canal dădea publicității un raport în care arăta că s-au constatat deficiențe majore în ceea ce privește funcționarea instalațiilor interioare de canalizare la un număr de 130 asociații de proprietari din municipiul Galați, respectiv la 412 blocuri/scări. "În cazul acestora, racordurile de preluare apă menajeră fie lipsesc (403 blocuri/scări), fie sunt rupte sau deteriorate (9 blocuri/scări), deversarea apelor uzate menajere făcându-se direct în subsolurile blocurilor și pe radierul tunelelor tehnice aferente blocurilor sau domeniului public. Aceste deficiențe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor și ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilității construcțiilor/ blocurilor din zonă și a tunelului tehnic, prin infiltrațiile de apă uzată produse în timp", se menţiona în raportul citat.

Când normalitatea este ştire. Primul încărcător solar din oraş rezistă [detalii]

Citit 15704 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2019 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.