Când normalitatea este ştire. Primul încărcător solar din oraş rezistă (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Când normalitatea este ştire. Primul încărcător solar din oraş rezistă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Am intrat în Parcul "Viva", joi dimineaţă, în ziua raidului „Vieţii libere” prin cartierul Mazepa 2, cu o oarecare strângere de inimă. Cu o săptămână înainte, Primăria Galaţi instalase aici primul încărcător solar din oraş şi, nu ştiu de ce, mă aşteptam ca acesta să zacă deja distrus şi cu cablurile atârnând pe-afară.

De fapt, ştiu de ce. „Codru-i frate cu românul”, în varianta 2019, nu mai este ce-a fost odată. „Râul, ramul”, orice intră în contact cu românul de secol 21 are de suferit. Apele sunt înecate în gunoaie, mizeria lăsată la locurile de picnic este de nedescris, pădurile sunt tot mai sărace şi mai puţine, tăiate mişeleşte, pădurarii sunt împuşcaţi, copiii ne sunt batjocoriţi, răpiţi ori omorâţi, bătrânii, dispreţuiţi sau uitaţi. Ai fi zis că măcar gadgeturile instalate pe domeniul public vor avea o soartă mai bună, pentru că am ajuns în vremurile în care să ai un telefon sau o tabletă este o necesitate pentru mulţi dintre noi, nu un moft. Ţi-ai găsit! Să vă aduc aminte că suporturile pentru laptopuri din Grădina Publică au fost distruse sau furate după numai câteva zile? Să vă aduc aminte de automatele de bilete instalate în staţiile de autobuz, în cadrul sistemului de e-ticketing, care, unele dintre ele, au fost distruse de vandali? Să vă aduc aminte de vechile coşuri de gunoi construite din beton şi cu care unii tot îşi puneau mintea şi nu se lăsau până nu le spărgeau sau doborau la pământ? Să vă aduc aminte de măsuţele de şah din aceeaşi Grădină Publică, pe care se părea că doar greutatea unui elefant le-ar putea distruge şi care, totuşi, au fost rupte şi distruse? Să vă mai spun de toaletele ecologice care, acum, din cauza nesimţirii unora dintre noi, ar  putea să doboare un om din picioare cu mirosul lor pestilenţial? Sau de băncuţele din noul parc de la Spicul, unele dintre ele sparte încă dinainte ca parcul să fie „predat” gălăţenilor?

Acestea, şi încă multe altele, erau motivele pentru care joi, atunci când am intrat în Parcul "Viva", mă aşteptam ca încărcătorul solar să nu mai funcţioneze, şi asta nu din cauza ploii şi a norilor, ci din cauza oamenilor. Ei bine, m-am înşelat, "coafura rezistă". Să vedem pentru cât timp.

Cum botezăm Parcul "Viva"?

Unul dintre cele mai frumoase parcuri de joacă ale Galaţiului, "Viva", situat pe faleza Galaţiului, are un nume cu care se pare că mulţi gălăţeni nu mai sunt de acord. "De ce nu se alege un alt nume de către consilierii locali? Magazinul "Viva", de la care şi-a luat numele, nu mai există acolo. De ce nu face primarul un sondaj printre gălăţeni, să ne întrebe ce nume să alegem pentru acest parc?", ne-a întrebat Ioan Munteanu, un domn între două vârste cu care am vorbit. "Puneţi un nume serios parcului ăluia! Parcă nu suntem un oraş, ci un sat de munte!", este doar unul din zecile de comentarii făcute de cititorii "Vieţii libere" pe site-ul ziarului, pe acest subiect.

Şi autorităţile locale au vrut, la un moment dat, să boteze cu alt nume parcul, dar se pare că au renunţat. "Nu vreau să se numească Parcul "Viva"! Nu vreau să se numească "Mazepa", sau "GDF Suez", vreau să fie un nume nou şi frumos. Sunt convins că gălăţenii vor găsi cel mai potrivit nume", spunea acum şase ani, în octombrie 2013, directorul de atunci al Direcţiei de Lucrări şi Infrastructură din cadrul Primăriei Galaţi, Radu Dinu. Acum, toţi cei care intră în parc sunt întâmpinaţi de mesajul "Primăria Galaţi 2013", anul în care parcul a fost complet refăcut de fostul primar Marius Stan. Poate că actualul edil-şef, Ionuţ Pucheanu, va ţine cont de dorinţele gălăţenilor şi va încerca, împreună cu ei, să dea acestui parc un nume nou. Pentru că "Primăria Galaţi 2013" nu seamănă deloc cu un nume.

Ce facem cu staţia de la bănci?

Deşi pare incredibil după atâţia ani, încă mai sunt gălăţeni nemulţumiţi de mutarea staţiei Transurb de la Telefoane cu o sută de metri mai jos, pe Brăilei, la bănci. "De când s-a mutat staţia de autobuz de la Telefoane, nouă, vârstnicilor, ne este destul de greu să ajungem acolo. Am probleme cu picioarele, mă deplasez mai greu. Nu poate fi mutată staţia înapoi?", ne-a întrebat doamna Lucica, pensionară.

Greu de crezut că staţia poate reveni la vechiul amplasament, însă ceea ce autorităţile ar putea să facă ar fi să amelioreze condiţiile pentru cei ce aşteaptă autobuzul acolo. Curentul e foarte mare în zonă, este o staţie aglomerată în marea majoritate a timpului, iar atunci când plouă, cele două refugii amplasate de Primărie par absolut meschine faţă de numărul mare al celor care caută un adăpost până la venirea autobuzului sau a troleului. Şi încă nu e aşa de rău cum ar putea fi. "Winter is coming", vorba celor din familia Stark.

Poliţia Locală poate!

Banda unu din zona băncilor a fost întotdeauna ca un magnet pentru şoferi, mulţi dintre ei lăsându-şi maşinile aici, cu avariile pornite, în timp ce-şi rezolvau treburile la Finanţe sau la una din băncile din zonă. În ultimul timp, lucrurile s-au mai rezolvat, după intervenţia poliţiei, aşa că banda este, în general, liberă. Joi dimineaţă, o singură maşină staţiona, cu avariile pornite, chiar sub semnul "Oprirea interzisă": Poliţia Locală. Fără îndoială că era ceva urgent, altfel nu se explică...

Joi, ne vedem la gară

„Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 28 noeimbrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Gării CFR, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot lua pentru remedierea problemelor. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Trotuare "vai de capul lor"

Trotuarul blocului E9 arată de parcă nu ar fi fost reparat de ani de zile, adică exact cum s-a întâmplat în realitate. "Trotuarul e vai de capul lui, nu a mai fost reparat din 1962. Pe aici merg copiii spre Şcoala Nr. 2, merg bătrâni, trec mame cu copii în cărucior, se circulă foarte greu", ne-a spus dl Botea, locatar al blocului respectiv.

La fel sunt aproape toate trotuarele din Mazepa 2, doi paşi mai încolo. Înguste, cu gropi mari sau cu bucăţi de asfalt lipsă, ele nu au mai fost reabilitate de când s-a construit cartierul. "Uneori nu ai pe unde să mergi. Pe stradă circulă maşini una după alta, iar pe trotuare, care şi aşa sunt înguste, sunt parcate altele. Unde nu sunt maşini, sunt gropi de poţi să-ţi rupi picioarele în ele", ne-au spus oamenii cu care am vorbit.

Încă un bloc pe lista tasărilor? [detalii]

Citit 2406 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2019 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.