Constructorii, neinteresați de lucrările mici

Constructorii, neinteresați de lucrările mici
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ieri, la sediul Consiliului Județean (CJ) Galați, a avut loc evenimentul „Banii europeni în beneficiul nostru!”, în cadrul căruia au fost prezentate opiniei publice sumele atrase de instituțiile publice și firmele private din județul Galați prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având în vedere și impactul proiectelor finanțate asupra comunității noastre.

Președintele Consiliului Județean Costel Fotea a ținut să aprecieze munca depusă de toți cei implicați în atragerea fondurilor din acest important program operațional. „Banii europeni sunt cei mai ieftini pe care îi putem investi, dacă ne raportăm la o cofinanțare de doar 2 la sută. Totodată, pentru mediul privat obținerea fondurilor UE înseamnă noi locuri de muncă, salarii ce sunt achitate împreună cu viramentele obligatorii la buget și per ansamblu un lanț complet de dezvoltare economică”, a menționat președintele CJ Galați. Costel Fotea a mai punctat și revenirea județului Galați în topul absorbției banilor europeni. „Dacă în urmă cu câțiva ani ne situam la nivel județean la doar 30-32 la sută procent de absorbție, acum în topul alcătuit de Ministerul Fondurilor Europene ne situăm pe un onorant loc patru în țară. Sper să mai urcăm pentru că vin și alte proiecte”, a mai spus președintele CJ, menționând și contribuția importantă a municipalității la aceste realizări.

La rândul său, Luminița Mihailov, directorul ADR Sud-Est, a făcut o prezentare exhaustivă a realizărilor pe cele 14 axe ale Programului Operațional Regional, exemplificând cu obiective de investiții semnificative finanțate din fonduri ale Uniunii Europene, menționate recent și de noi. De reținut că, per total, cu alte trei proiecte de anvergură semnate sau în curs de semnare la nivelul autorităților contractante din Galați, valoarea totală a proiectelor în derulare se ridică la peste 1,2 miliarde de lei, reprezentând peste 250 de milioane de euro. Din acest total, peste 1,026 miliarde lei constituie valoarea eligibilă a finanțării.

Există însă și probleme în paradis. Directorul ADR Sud-Est a remarcat lipsa de interes a constructorilor pentru lucrări de valoare mai mică identificând și un efect progresiv pentru viitor. „Nu avem garanția finanțării lucrărilor de restaurare de pe axa 5 și pe mai departe. Valoarea fondurilor pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu se va reduce undeva la 50 la sută din cât este în prezent dacă nu chiar și mai mult în următorul exercițiu financiar european”, a precizat Mihailov. Totodată, am sesizat și lipsa de interes a orașelor mici și mijlocii din județul nostru față de accesarea banilor ce le sunt strict dedicați prin axa 13. Din județul Galați, doar UAT Orașul Târgu Bujor a depus un proiect eligibil,aflat actualmente în lista de rezerve datorită supracontractării axei de finanțare.

 
Citit 3665 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.