La Cluj se poate, la Galaţi (încă nu). Plata călătoriei în autobuz, imposibilă cu cardul
Foto: Sonia Baciu

La Cluj se poate, la Galaţi (încă nu). Plata călătoriei în autobuz, imposibilă cu cardul
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Cel mai modern şi performant sistem de e-ticketing din ţară", promis gălăţenilor de autorităţile locale, trebuia să fie implementat până la 31 decembrie 2019, dar va intra în prelungiri, până la 31 martie 2020. Motivul? Conform autorităţilor, incompatibilitatea noului sistem de colectare a tarifelor cu sistemul bancar din România, în principal, dar şi vandalizarea echipamentelor, în subsidiar. Incompatibilitatea despre care vorbesc autorităţile nu există însă, de exemplu, la Cluj.

Din această toamnă, biletele de transport local ar fi trebuit să devină temporare, nu per călătorie, iar gălăţenii să-şi poată achita călătoria direct în mijlocul de transport, cu cardul bancar. Aşa se promitea în mai 2019, când a avut loc conferinţa de lansare a proiectului "Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi” (e-ticketing), finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Potrivit comunicatului oficial, durata de implementare a proiectului se încheia la 31 decembrie 2019, termen care va fi prelungit.

Deocamdată se fac probe

Vestea bună este că, de săptămâna trecută, au început testele de implementare a sistemului, pe traseele pilot 102 şi 104. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu panourile de informare din staţii anunţând sosirea troleibuzelor. Vestea mai puţin bună este că gălăţenii mai au de aşteptat până când să beneficieze de facilităţile sistemului de ticketing.

Conform datelor oficiale, furnizate de viceprimarul PSD Sorin Enache, se lucrează la montarea validatoarelor, a dispozitivelor de numărare a pasagerilor şi a cititoarelor de carduri pe autobuzele noi. De asemenea, va urma amplasarea şi branşarea celorlalte 12 cabine pentru punctele de vânzare a biletelor, pentru care furnizorul cabinelor a amânat livrarea până pe 20 decembrie. În plus, a fost demarată şi procedura de înlocuire/ reparare a automatelor de bilete vandalizate.

"În final, din cauza incompatibilităţii noului sistem de colectare a tarifelor cu sistemul bancar din România în principal, dar şi a vandalizării echipamentelor în subsidiar, am convenit prelungirea contractului până pe 31 martie 2020. Oricum, în toate oraşele unde a fost implementat un sistem de e-ticketing, perioada de implementare a durat cel puţin patru luni. S-au realizat noile caiete de sarcini pentru achiziţia serviciilor de procesare plăţi şi urmează licitaţiile", ne-a transmis viceprimarul Sorin Enache.

Ce înseamnă incompatibilitatea

Intrigaţi de incompatibilitatea noului sistem de colectare a tarifelor cu sistemul bancar din România am cerut informaţii suplimentare: motivele, cine este responsabil, când şi cum va fi rezolvată problema.

"Referitor la solicitarea dvs., vă informăm că până acum sistemul bancar din România nu a implementat noul standard de plata EMV «Tranzit» (diferred payment etc.). Standardul "Transit EMV" a fost lansat în comun de circuitele internaţionale de plată «Mastercard» şi «VISA», care oferă inclusiv posibilitatea de a plăti cu cardul bancar în mijloacele de transport în comun.

Practic, Primăria municipiului Galaţi şi-a dorit să ofere şi această facilitate suplimentară călătorilor, care va fi însă pusă în practică cel mai probabil de către banca/acquirer/PSP care va câştiga licitaţia Transurb şi va implementa noul standard «Tranzit»", ne-a transmis Primăria.

Aceasta a ţinut să precizeze că plata cu cardul bancar se va putea realiza fără niciun fel de probleme la cabinele ”Transurb”, de unde se pot procura bilete sau abonamente şi se pot reîncărca smart cardurile, precum şi la automatele de bilete.

Revenind la plata călătoriei cu cardul bancar direct în mijlocul de transport, Primăria detaliază: "Până acum, nimeni nu a simţit nevoia să folosească această arhitectură de plată, lansată pentru prima dată în Marea Britanie pentru proiectul «Transport for London». Municipiul Galaţi este un oraş «pionier» în acest sens în România, punând bazele celui mai modern şi performant sistem de e-ticketing. Toate aceste aspecte semnalate se vor rezolva, întrucât băncile din România cu siguranţă se vor adapta noilor standarde internaţionale”, ne-a transmis Primăria Galaţi.

La Cluj se poate!

Spre deosebire de Galaţi, la Cluj se pot achiziţiona bilete de transport cu card bancar contactless în interiorul mijlocului de transport. O dovedesc gălăţenii care au putut face acest lucru, dar şi informaţiile făcute publice pe portalul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. „Solutia Contactless reprezintă o soluţie de plată cu card bancar ce are la bază tehnologie contactless EMV. Soluţia tehnică este dedicată transportului în comun, pentru accesul călătorilor la nivelul mijloacelor de transport, autobuze, tramvaie şi troleibuze", explică autorităţile clujene, arătând pas cu pas cum se poate face plata unei călătorii sau a unei călătorii multiple, dar şi avantajele acesteia.

Foto: Sonia Baciu

Citit 7757 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.