Bugetul CJ Galaţi, lăsat ”în ofsaid” cu 22 milioane de euro

Bugetul CJ Galaţi, lăsat ”în ofsaid” cu 22 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Proiectul bugetului de stat pe 2020, prin care s-au redus substanţial sumele defalcate din TVA alocate pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor, au lăsat „în ofsaid” bugetul Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi cu aproape 106,7 milioane de lei (adică peste 22 milioane de euro), comparativ cu 2019. Această reducere înseamnă, practic, mai puţine fonduri pentru investiţiile din judeţ. Pe de altă parte, conducerea CJ Galaţi susţine că, deşi marja financiară de care dispune s-a redus considerabil, nu va renunţa la niciunul dintre proiectele aflate în derulare.

Din analiza proiectului de buget de stat pe 2020, prezentat de Ministerul Finanţelor, primul indiciu că ne aşteaptă un an mai auster l-am putut găsi în Art.6, alin (5), în care se arată că: „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor, prevăzute în Anexa nr. 7, se repartizează în completarea veniturilor estimate a fi încasate în anul 2020 din cota prevăzută la alin. (1) lit. a) și a sumelor prevăzute la alin. (3) lit. b), astfel încât valoarea însumată a tuturor acestora să nu fie mai mică de 275 de lei/ locuitor/ an”.

În bugetul din 2019, acest plafon minim a fost de 450 lei/locuitor/an.

Ce-i drept, în Anexa nr. 7, unde se prezintă sumele defalcate din TVA pentru actualizarea bugetelor locale pe anul 2020, judeţul Galaţi figurează cu suma de 273.691 mii lei (97.925 mii lei - Judeţ; 175.766 mii lei - Comune, oraşe, municipii). Prin urmare, nu s-a mers pe aplicarea strictă a plafonului minim prevăzut la Art. 6, pentru că, în aceste condiţii, cu 627.000 locuitori, judeţului Galaţi i-ar fi revenit doar 172.425 mii lei.

Pe de altă parte, nici în 2019 nu s-a mers pe aplicarea plafonului minim, de 450 lei/locuitor/an, de la vremea respectivă. Mai exact, la capitolul Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, prin legea bugetului pe 2019, judeţul Galaţi a beneficiat de o alocare de 380.433 mii lei. În acelaşi timp, încă de la proiectul bugetului pe 2019, pentru 2020 se estima pentru judeţul Galaţi o scădere a acestei categorii de alocaţii bugetare la 310.744 mii lei. S-a mers, însă, ceva mai departe…

CONSECINŢE ALE RESTRÂNGERILOR BUGETARE

Una peste alta, dincolo de aceste „cifre” ce ţin de calcularea bugetului de stat, CJ Galaţi va trebui să se descurce, în 2020, în ceea ce priveşte sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu o cotă în scădere cu 106.742 mii lei.

„Ca să vă faceţi o idee, această sumă cu care s-a redus bugetul CJ - peste 22 milioane de euro - reprezintă echivalentul cofinanţării unor proiecte cu fonduri europene precum SMID (managementul integrat al deşeurilor - n.r.) şi reabilitarea drumurilor judeţene luate la un loc! În plus, sunt proiectele proprii ale CJ, precum dotarea spitalelor, realizarea Serei de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii sau noul Muzeu de Artă Vizuală, realizate din fonduri proprii, în care se regăseau inclusiv aceste fonduri provenite de la bugetul de stat”, ne-a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Pe 2019, CJ Galaţi a avut un buget total de aproape 600 milioane de lei, din care doar o treime a mers spre funcţionare, diferenţa de două treimi fiind orientată spre proiectele de investiţii, un record pentru structura bugetară a judeţului din ultimii ani.

„Nici pe mai departe nu vom renunţa la ambiţia de a duce aceste proiecte de investiţii la bun sfârşit. Nici nu putem face altfel, în condiţiile în care avem proiecte cu un grad de realizare de 50-80 la sută! Cum să le oprim? La drumuri, cum să blochezi proiectele, să nu plăteşti constructorii? Rişti să rămâi şi fără lucrări, să pierzi şi finanţarea europeană, nu putem accepta aşa ceva. Iar pe proiectele proprii, cum să opreşti investiţiile la spitale, la centrele sociale - Găneştiul este gata 80 la sută!, cum să opreşti lucrările la noul Muzeu de Artă Vizuală, unde s-a ajuns la un grad de peste 30 la sută? Aceste tăieri ne vor constrânge să facem o echilibristică financiară, dar garantat toate proiectele pe care le-am prezentat până acum vor merge mai departe. Ba, chiar vom mai aduce şi altele! Nu fac rabat la chestiunea aceasta!”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

SOCOTELILE FINALE, ÎN IANUARIE

Suma totală pe care va putea să mizeze CJ Galaţi în 2020 se va cunoaşte cu exactitate în partea a doua a lunii ianuarie, când consilierii judeţeni vor lua în dezbatere proiectul de buget al instituţiei. Conform primelor indicii, în ciuda tăierilor de la bugetul de stat, CJ Galaţi va avea în 2020, cumulat, resurse financiare comparabile cu cele din 2019. Acest lucru este posibil graţie, în primul rând, proiectelor cu fonduri europene care înseamnă, în ultimă instanţă, venituri suplimentare şi bani investiţi la Galaţi. Dar dincolo de investiţii, bugetul CJ Galaţi este principalul instrument pentru funcţionarea a nu mai puţin de 25 de instituţii aflate în subordine - unităţi sanitare, centre sociale, structuri pentru protecţia copilului şi persoanelor cu nevoi speciale, instituţii de cultură etc.

Dincolo de toate, după cum a arătat preşedintele CJ Galaţi, „se dovedeşte, încă o dată, că cel mai bine este să nu depinzi de nimeni, nici măcar de bugetul de stat, că baza dezvoltării este managementul performant la nivel local şi judeţean şi că proiectele cu bani europeni sunt „cei mai ieftini” şi mai siguri bani”.

Citit 9320 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2019 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.