Sute de blocuri stau pe un butoi de mizerie

Sute de blocuri stau pe un butoi de mizerie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Subsolurile a sute de blocuri din Galaţi mustesc de apă, din cauza racordurilor deteriorate sau lipsă. Asta au descoperit cei de la Apă-Canal, la verificările făcute în teren în ultimele săptămâni, campioane declarate la lipsa de îngrijire a subsolurilor şi a conductelor aferente acestora fiind zeci de asociaţii din Micro 16. Foarte puţine asociaţii dintre cele prinse în ofsaid la controalele de la începutul acestui an şi-au rezolvat, oficial, problemele semnalate.

652 de scări de bloc este numărul imobilelor cu probleme grave la capitolul igienizarea subsolurilor, situaţii constatate la cele două serii de inventariere făcute de cei de la Apă-Canal în 2019. Cifra este una mare, dar nu reflectă decât parţial starea imobilelor şi a felului în care sunt administrate.
Astfel, în februarie 2019, echipele de control constatau deficienţe la peste 400 de scări de bloc din 130 de asociaţii la racordurile conductelor de apă, prin degradare sau lipsă, situaţii care duceau la deversarea necontrolată a apelor menajere în subsoluri şi mai apoi direct în pământ. La final de an, reluarea verificărilor, de această dată la alte asociaţii şi blocuri, a scos la iveală situaţii identice, dovadă că administratorii nu şi-au intrat încă prea bine în mână în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor pe care le au.
"La ultimele verificări, am avut în vedere alte asociaţii decât cele controlate la începutul anului. Din cele depistate în neregulă în februarie, doar 13 şi-au rezolvat problemele şi ne-au adus la cunoştinţă acest lucru. Există şi posibilitatea ca numărul să fie mai mare, dar dacă nu ne-au anunţat nu putem avea o evidenţă exactă. Oricum, şi în februarie, şi acum, le-am pus în vedere preşedinţilor de asociaţii că, potrivit cadrului legal în vigoare, le revine sarcina de a întreţine instalaţiile care alimentează blocurile până la limita de proprietate, care poate fi căminul de racord sau, după caz, locul unde racordul se înţeapă în colectorul stradal", explică Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al SC Apă-Canal SA.

Sute de racorduri cu probleme

Ultimele verificări au vizat 132 de asociaţii de proprietari din 14 cartiere. Echipele de control au descoperit, la 240 de blocuri, nu mai puţin de 371 de racorduri de preluare a apei uzate menajere rupte sau deteriorate, ceea ce presupune, inevitabil, deversarea necontrolată a apei în subsoluri. Asta poate avea efecte negative şi asupra sănătăţii populaţiei, dar şi asupra siguranţei imobilelor în timp, fără a mai pune la socoteală că vor fi uzate prematur şi reţelele, respectiv conductele care vor risca astfel să cedeze înainte de vreme.
Cele mai multe deficienţe, prin prezenţa de racorduri deteriorate, au fost constatate la blocuri din 31 de asociaţii din Micro 16, iar cele mai multe blocuri unde racordurile lipsesc cu desăvârşire au fost identificate în Micro 18, Siderurgiştilor Vest, Micro 38 şi Micro 39.
Obligaţi de Legea 96/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dar şi de Legea calităţii în construcţii, 10/1995, să întrețină și să repare inclusiv elementele de construcții și instalațiile clădirilor, administratorii nu pot fi sancţionaţi direct de cei care constată problemele. "Noi nu avem nicio pârghie legală să îi sancţionăm, dar am înştiinţat Primăria, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu şi Inspecţia în Construcţii, care pot lua măsuri, fiecare pe palierul său, în privinţa efectelor ce pot apărea", precizează reprezentantul Apă-Canal.
Pentru a nu se ajunge însă ca blocurile unde sunt probleme să devină focare de infecţie şi imobilele să nu se surpe, aşa cum s-a întâmplat deja cu câteva blocuri din Galaţi, sau mizeria deversată să nu devină un pericol pentru mediul înconjurător, preşedinţii de asociaţii pot strânge rândurile şi pot rezolva problema racordurilor, fie apelând la firme specfializate, fie la Apă-Canal, care execută şi astfel de lucrări. Tot ce trebuie să facă la final este să înştiinţeze operatorul de apă potabilă şi canalizare pentru ca, prin echipele sale, acesta să efectueze curăţarea tunelurilor şi igienizarea întregului tronson aferent racordului la imobil.

Citit 7639 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 01:53

13 comentarii

 • postat de Gheorghe Silvestrovici
  Miercuri, 01 Ianuarie 2020 16:30
  5.13.204.***
  Când am revenit în Galați, ca locuitor al orașului după 47 de ani, străbătând străzile copilăriei, mi-a trecut prin minte gândul înfiorător : cine știe cum arată sistemele de canalizare din subsolurile locuințelor? Acum această presupunere s-a adeverit.

  Este responsabilitatea Primăriei și a instituțiilor statului aflate în subordine directă privind curățenia, ordinea și sănătatea publică.

  De câte ori se vor plimba prin orașele Europei, le urez foștilor și actualului primar, să își aducă aminte de faptul că de sute de ani edilii acestor orașe răspundeau în primul rând cu onoarea lor în fața cetățenilor și să intre în pământ de rușine!
  0
  7
  Raportează
 • postat de rrom arta
  Duminică, 29 Decembrie 2019 17:18
  86.124.200.***
  Ce frumos se vorbeste de aceste scurgeri cand in realitate este tot handelul , urina , resturi menajere , detergenti de la bai , etc . Asta avem in CANALELE APA-CANAL de zeci de ani , este acolo o infectie ca in evul mediu . Si asta o stiu si ei de arunca motanul la administratie . Nu problema blocurilor este ci a colectarii de dejectii in putrefactie . Moartea vine din canal .
  0
  10
  Raportează
 • postat de Nikolas
  Duminică, 29 Decembrie 2019 12:53
  188.24.219.***
  Incompetenta e la ea acasă,ok.Cine conduce aceste instituții abilitate?…cine i numește pe șefii acestora....Si mai ales cine voteaza de 30 de ani aceiași incompetenți?!...Ia ganditi-va mai bine,de la cine trebuie sa înceapă schimbarea?
  0
  11
  Raportează
 • postat de Galatean
  Duminică, 29 Decembrie 2019 12:48
  95.76.3.***
  Majoritatea presedintilor si administratorilor sunt in afara problemelor prevazute in legea96/2018, de constituire si functionare a asociatiilor de proprietari!

  Sunt doar doi vinovati in chestiunea administrarii de condominii ale blocurilor de locuinte:

  1. Primaria ca acorda cu mare usurinta atestate unor femei care nu urmaresc decat sa aiba un serviciu, doar de casier, ca asta fac efectiv, si implicit biroul de relatii a primariei cu asociatiile, care nu verifica proasta administrare pe care o fac administratorii autorizati, uneori subiectiv chiar de ei!

  2. Cea mai mare vina o au proprietarii ca, desi banii si proprietatile sunt vlale lor, se lasa dusi cu pluta de niste proaste pe post de administrator; presedinti, niste nenorociti la pensie, care nu stiu sa interpreteze legea, si de aici tot tacamul.

  Asta a facut comunismul, lasa ca ne rezolva atii problemele!

  Huooooo!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Akbar
  Duminică, 29 Decembrie 2019 10:48
  5.13.153.***
  Raspuns: HCL nr. 260 din 24.04.2018, cap. XII, art. 48, pct. a + art. 49, coroborat cu art 50.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Cineva
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 21:06
  109.103.136.***
  Directia de Sanatate Publica ( DSP-bugetari ) nu se implica dar consuma banul public.
  Controale la subsolul de bloc (DSP - presedinte administratie) , stabilirea de masuri pentru remediere ( reparare /igienizare ). Poate imbunatatire de legislatie .
  Stabilirea\ unui termen realist de remediere, apoi control . -----este OK sau amenda mai mare decat cheltuiala cu remedierea.
  Controale anuale la subsoluri.
  In urma controalelor sa se emita certificat de conformitate daca este cazul.
  Unele din boli provin de la mizeria din subsoluri.
  Viata la oras e scumpa.
  Civilizatia este bazata pe igiena.
  Primaria pluteste pe valuri
  0
  23
  Raportează
 • postat de Robert
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 14:54
  89.136.0.***
  Consiliul local ar putea impune pentru proprietarii acestor imobile, cu subsolul neconform, un impozit de 500% si s-ar rezolva problema. Daca ar fi impozitul mare toti se vor implica in alegerea unui presedinte bun si a unui administrator competent.
  13
  11
  Raportează
 • postat de Cornea catalin
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 14:30
  86.125.62.***
  dar domnii de la Apa Canal nu specifica ca tubul de colectare a apelor menajere de pe strada Dr Constantin Levaditti are fisuri si sparturi, fapt ce a provocat deversarea apei menajere in canalul de sub strada, ulterior datorita umezelii au ruginit si sau rupt consolele de prindere a instalatiei de deversare a paei menajere din blocurile aflate dea lungul strazii Dr Constantin Levaditti, asa ca astea cu racorduri deteriorarate sunt 80 % cauza Apa Canal....iar dumneavoastra la ziar faceti cercetari, ca se presupune ca sunteti investigatori...de adevar.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 09:56
  82.79.236.***
  Dosare penale pentru administratorii si presedintii din administratiile blocurilor care nu-si fac datoria ata de proprietari si pun in pericol blocurile si viata locatarilor. Prea usor obtin atestate de administrare a unui bloc, ei habar nu au legislatia. Sunt multi neaveniti care nu cunosc nici macar legislatia. De vina sunt locatarii ca nu participa la sedinte dar mult mai bine ar fi sa se schimbe legislatia referitor la cum isi fac datoria cei raspunzatori, sa-i controleze si sa-i verifice institutiile abilitate. Un administrator si un presedinte de bloc nu trebuie sa depinda numai de prezenta proprietarilor la sedintele de bloc, e o stupizenie, oamenii nu prea au timp dar astia din administratie sunt platiti sa-si faca treaba.
  1
  33
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 07:15
  78.96.59.***
  Mai bine ar spune cei de la Apa Canal ca acele colectoare care ar trebui sa preia apa uzata sunt infundate sau sparte, dupa parerea mea 30 % sunt bune, restul sunt praf.
  4
  26
  Raportează
 • postat de Loller
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 02:13
  213.225.3.***
  Președinții de asociații, ar trebui să dea un examen de pregătire profesională?
  3
  30
  Raportează
 • postat de Aderin
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 01:41
  92.114.82.***
  Și uite așa trecem în noul an cu toate vechi cu nepăsare, neajutorare a unor șefi de asociații "367", care se cred stăpâni și veșnici peste funcție și peste sistem.
  1
  26
  Raportează
 • postat de Reparati subsolul
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 00:32
  89.137.136.***
  Adevarul e urmatorul: mii de blocuri au subsolul plin de apa, mizerie si racorduri fisurate si curge apa permanent si cimentul se va macina, pamantul o va lua la vale si blocurile se vor surpa sau fisura. Oamenii nu ca nu ar vrea sa faca dar unii au bani si alti jumatate din bloc nu au bani si nu vor sa puna pt ca nu au si atunci nici cei care au nu vor sa puna bani pentru restul care nu au sau nu vor sa contribuie ca sa faca subsolul cu o firma specializata. si uite asa multe blocuri se vor macina si in subsol sunt focare de infectie, gunoaie, sobolani, gandaci si materiale de la vecini astfel incat la un incendiu totul va fi praf. Subsolurile ar trebui facute in colaborare cu primaria sau oamenii sa puna jumatate si primaria restul ori sa se poata plati in rate dupa ce primaria face subsolul de la a la z cu banii ei dar de fapt ai nostrii din impozite si taxe. Lumea nu isi pemite sa faca un subsol pt ca firma cere prea mult si sunt multi batrani in bloc care nu au bani, sunt care nu lucreaza si cine sa suporte costurile? Doar 2-3 din acel bloc? Nici ei nu pot sa dea atata suma. Sau apa canal sa vina sa refaca tot subsolul cu tevi, curatenie, instalatie noua si sa platim in rate pe termen mai lung si ei isi recupereaza tot. Sa se faca evaluarea la lucrare, materiale si tot si oamenii ar face treaba. Ori pe fonduri europene sa se refaca toate subsolurile cu probleme grave. La noi in subsol e dezastru. Nici nu poti intra de mizerie si apa si sobolani si fecale. Unde oamenii au fost mai gospodari si au pus toti bani se poate intra in papuci la subsol dar cu neamuri proaste nu poti sa faci nimic.
  4
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.