Sute de blocuri stau pe un butoi de mizerie

Sute de blocuri stau pe un butoi de mizerie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Subsolurile a sute de blocuri din Galaţi mustesc de apă, din cauza racordurilor deteriorate sau lipsă. Asta au descoperit cei de la Apă-Canal, la verificările făcute în teren în ultimele săptămâni, campioane declarate la lipsa de îngrijire a subsolurilor şi a conductelor aferente acestora fiind zeci de asociaţii din Micro 16. Foarte puţine asociaţii dintre cele prinse în ofsaid la controalele de la începutul acestui an şi-au rezolvat, oficial, problemele semnalate.

652 de scări de bloc este numărul imobilelor cu probleme grave la capitolul igienizarea subsolurilor, situaţii constatate la cele două serii de inventariere făcute de cei de la Apă-Canal în 2019. Cifra este una mare, dar nu reflectă decât parţial starea imobilelor şi a felului în care sunt administrate.

Astfel, în februarie 2019, echipele de control constatau deficienţe la peste 400 de scări de bloc din 130 de asociaţii la racordurile conductelor de apă, prin degradare sau lipsă, situaţii care duceau la deversarea necontrolată a apelor menajere în subsoluri şi mai apoi direct în pământ. La final de an, reluarea verificărilor, de această dată la alte asociaţii şi blocuri, a scos la iveală situaţii identice, dovadă că administratorii nu şi-au intrat încă prea bine în mână în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor pe care le au.

"La ultimele verificări, am avut în vedere alte asociaţii decât cele controlate la începutul anului. Din cele depistate în neregulă în februarie, doar 13 şi-au rezolvat problemele şi ne-au adus la cunoştinţă acest lucru. Există şi posibilitatea ca numărul să fie mai mare, dar dacă nu ne-au anunţat nu putem avea o evidenţă exactă. Oricum, şi în februarie, şi acum, le-am pus în vedere preşedinţilor de asociaţii că, potrivit cadrului legal în vigoare, le revine sarcina de a întreţine instalaţiile care alimentează blocurile până la limita de proprietate, care poate fi căminul de racord sau, după caz, locul unde racordul se înţeapă în colectorul stradal", explică Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt al SC Apă-Canal SA.

Sute de racorduri cu probleme

Ultimele verificări au vizat 132 de asociaţii de proprietari din 14 cartiere. Echipele de control au descoperit, la 240 de blocuri, nu mai puţin de 371 de racorduri de preluare a apei uzate menajere rupte sau deteriorate, ceea ce presupune, inevitabil, deversarea necontrolată a apei în subsoluri. Asta poate avea efecte negative şi asupra sănătăţii populaţiei, dar şi asupra siguranţei imobilelor în timp, fără a mai pune la socoteală că vor fi uzate prematur şi reţelele, respectiv conductele care vor risca astfel să cedeze înainte de vreme.

Cele mai multe deficienţe, prin prezenţa de racorduri deteriorate, au fost constatate la blocuri din 31 de asociaţii din Micro 16, iar cele mai multe blocuri unde racordurile lipsesc cu desăvârşire au fost identificate în Micro 18, Siderurgiştilor Vest, Micro 38 şi Micro 39.

Obligaţi de Legea 96/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dar şi de Legea calităţii în construcţii, 10/1995, să întrețină și să repare inclusiv elementele de construcții și instalațiile clădirilor, administratorii nu pot fi sancţionaţi direct de cei care constată problemele. "Noi nu avem nicio pârghie legală să îi sancţionăm, dar am înştiinţat Primăria, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu şi Inspecţia în Construcţii, care pot lua măsuri, fiecare pe palierul său, în privinţa efectelor ce pot apărea", precizează reprezentantul Apă-Canal.

Pentru a nu se ajunge însă ca blocurile unde sunt probleme să devină focare de infecţie şi imobilele să nu se surpe, aşa cum s-a întâmplat deja cu câteva blocuri din Galaţi, sau mizeria deversată să nu devină un pericol pentru mediul înconjurător, preşedinţii de asociaţii pot strânge rândurile şi pot rezolva problema racordurilor, fie apelând la firme specfializate, fie la Apă-Canal, care execută şi astfel de lucrări. Tot ce trebuie să facă la final este să înştiinţeze operatorul de apă potabilă şi canalizare pentru ca, prin echipele sale, acesta să efectueze curăţarea tunelurilor şi igienizarea întregului tronson aferent racordului la imobil.

Citit 7993 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.